Σουδάν: Μαρτυρίες γιατρών που χειρουργούν εν μέσω βομβαρδισμών - «Βλέπαμε με τους φακούς των κινητών»

Σουδάν: Μαρτυρίες γιατρών που χειρουργούν εν μέσω βομβαρδισμών - «Βλέπαμε με τους φακούς των κινητών» Facebook Twitter
Φωτ: Mudathir Ibrahim Suleima/BBC
0

Ο γιατρός Μουσταφά Ιμπο και οι συνάδελφοί του έχουν μάθει πλέον να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις υπό διαρκείς βομβαρδισμούς. Βρίσκονται στο τελευταίο νοσοκομείο που έμεινε σε λειτουργία στο Ελ Φάσερ, μία πόλη που βρίσκεται υπό πολιορκία στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

Ο πόλεμος στο Νταρφούρ είναι μέρος μιας ευρύτερης σύγκρουσης που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023, όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δύο κύριων στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας: του Στρατού του Σουδάν και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μιας ισχυρής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

To νοσοκομείο στο Ελ Φάσερ, που οικοδομήθηκε από τη Σαουδική Αραβία, χτυπήθηκε από τους παραστρατιωτικούς και τον τελευταίο μήνα κατέγραψε 28 θανάτους και περισσότερους από 50 τραυματισμούς μεταξύ του προσωπικού και των ασθενών του λόγω έντονων βομβαρδισμών.

«Οι επιθέσεις στο νοσοκομείο είναι μέρος της καθημερινότητας μας»

«Οι πρόσφατες συνεχείς επιθέσεις που στοχεύουν το Νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας έχουν ενταθεί δραματικά, έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας», λέει στο BBC o γιατρός Ιμπο. Αναφέρει ότι η πιο τρομακτική μέρα ήταν όταν μια ομάδα γιατρών εκτελούσε επείγουσα καισαρική τομή και ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί, μια εμπειρία που έφερε όλους τους παρόντες κοντά στον θάνατο.

«Μία οβίδα χτύπησε το χειρουργείο της μαιευτικής, και τα θραύσματα κατέστρεψαν τη γεννήτρια, κόβοντας το ρεύμα και βυθίζοντάς μας στο απόλυτο σκοτάδι», είπε. Η χειρουργική ομάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει τους φακούς των κινητών για να ολοκληρώσει τη δίωρη επέμβαση. Μέρος του κτηρίου είχε καταρρεύσει, και ο χώρος γέμισε σκόνη και θραύσματα.

Σουδάν: Μαρτυρίες γιατρών που χειρουργούν εν μέσω βομβαρδισμών - «Βλέπαμε με τους φακούς των κινητών» Facebook Twitter
Φωτ: Mudathir Ibrahim Suleima/BBC

Ο γιατρός Χατάμπ Μοχάμεντ, που ηγείτο της επέμβασης, περιέγραψε τους κινδύνους. «Η κατάσταση ήταν τραγική, το περιβάλλον δεν ήταν πλέον αποστειρωμένο. Αφού εξασφαλίσαμε τη δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια της ασθενούς από τα θραύσματα, την καθαρίσαμε και αλλάξαμε τις χειρουργικές μας στολές, καθώς τα ρούχα μας ήταν γεμάτα σκόνη, και συνεχίσαμε την επέμβαση».

«Ας βγάλουμε φωτογραφία, ίσως είναι η τελευταία μας»

Μετά την επιτυχή γέννηση του μωρού, οι γιατροί μετέφεραν τη μητέρα και το νεογέννητο σε άλλο δωμάτιο για ανάρρωση και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν για μια ομαδική φωτογραφία. Ήταν μια απόδειξη της επιβίωσής τους, αλλά ο γιατρός Μοχάμεντ προσθέτει: «Σκέφτηκα ότι ίσως ήταν η τελευταία μας φωτογραφία, πιστεύοντας ότι μια άλλη οβίδα θα χτυπούσε το ίδιο σημείο και θα πεθαίναμε όλοι».

Σουδάν: Μαρτυρίες γιατρών που χειρουργούν εν μέσω βομβαρδισμών - «Βλέπαμε με τους φακούς των κινητών» Facebook Twitter
Φωτ: Mudathir Ibrahim Suleima/BBC

Εκείνη τη μέρα, πραγματοποίησαν άλλες δύο επείγουσες, σωτήριες χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτοί οι γιατροί, οι περισσότεροι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Ελ Φάσερ, έχουν παραμείνει στην πόλη από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν τον Απρίλιο του 2023.

Ο πόλεμος έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, εκτοπίζοντας περισσότερους από 12 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους. Οι RSF άρχισαν να επιτίθενται στο Ελ Φάσερ από τρεις πλευρές και διέκοψαν τις γραμμές ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι συγκρούσεις άφησαν περισσότερους από 780 πολίτες νεκρούς και πάνω από 1.140 τραυματίες. Πολλοί από αυτούς ήταν άμαχοι που έπεσαν θύματα διασταυρούμενων πυρών.

Ακόμη και τα ασθενοφόρα δέχονται επιθέσεις

Η πόλη πλέον έχει αδειάσει, καθώς επικρατεί πείνα και ανασφάλεια. Περίπου οι μισοί κάτοικοι έχουν βρει καταφύγιο στον κοντινό καταυλισμό Ζάμζαμ, όπου εκτιμάται ότι 500.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες λιμού.

Το Νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας εξυπηρετεί επίσης τον καταυλισμό, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να διαθέτουν ασθενοφόρα για τη μεταφορά ασθενών. Ωστόσο, ακόμα και τα ασθενοφόρα, δέχονται πλέον επιθέσεις από τους στρατιωτικούς. Ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι η επίθεση στο νοσοκομείο παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Όμως κανένας δεν μπορεί να το επιβάλλει σε μία περιοχή που ταλανίζεται από έναν ολέθριο εμφύλιο πόλεμο.

Με πληροφορίες από το BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της έφηβης Athiak Dau Riak που δημοπρατήθηκε σε γάμο, υπενθυμίζει τι συμβαίνει στην Αφρική

Διεθνή / Παιδοφιλία, δουλεμπόριο ή παράδοση στο Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της 14χρονης Athiak Dau Riak που παντρεύτηκε με δημοπρασία

Η μητέρα της λέει ότι είναι 14 ετών, ενώ ο πατέρας της υποστηρίζει πως είναι 19 ετών και επέβαλε τον γάμο της με έναν 40άρη έναντι αμοιβής 123 βοοειδών, ενός οικοπέδου και 120 εκατ. λιρών
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM