Εξαφάνιση υποβρυχίου: Ειδικοί είχαν προειδοποιήσει την OceanGate για την ασφάλεια από το 2018

Εξαφάνιση υποβρυχίου: Ανησυχίες από το 2018 για την ασφάλειά του- Επιστολή από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ανησυχίες από το 2018 για την ασφάλεια του υποβρυχίου που έχει εξαφανιστεί μαζί με πέντε επιβαίνοντες στον Ατλαντικό είχαν εκφράσει γνώστες του κλάδου. 

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υποβρυχίων εξέφραζαν την ανησυχία τους για την «πειραματική», όπως την αποκαλούσαν, προσέγγιση της OceanGate, με αποτέλεσμα να γράψουν και επιστολή το 2018, στην οποία προειδοποιούσαν για πιθανά «μοιραία προβλήματα» στο εγχείρημα της περιήγησης στο ναυάγιο του Τιτανικού με υποβρύχιο. 

Η επιστολή που βρέθηκε στα χέρια των δημοσιογράφων των New York Times, είχε σταλεί στον διευθύνοντα σύμβουλο της OceanGate, Στόκτον Ρας, από την επιτροπή επανδρωμένων υποβρύχιων της Marine Technology Society, ενός εμπορικού ομίλου 60 ετών που έχει ως στόχο την προώθηση της ωκεάνιας τεχνολογίας και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με αυτήν.

Οι υπογράφοντες - που ήταν σχεδόν 40 άτομα - συμφωνούσαν απόλυτα ότι η ανάπτυξη του υποβρύχιου σκάφους Titan από την OceanGate, το οποίο αυτή τη στιγμή αγνοείται μαζί με τους 5 επιβάτες του, είναι προβληματική. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Γουίλ Κόνεν, δήλωσε σε συνέντευξή του σήμερα ότι η επιστολή προέκυψε επειδή υπήρχαν φόβοι για το τι μπορεί να συμβεί από τη στιγμή που η εταιρεία δεν ακολουθεί τα πρότυπα. 

«Οι ειδικοί των υποβρυχίων είχε εκφράσει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική της κατασκευής ενός υποβρύχιου σκάφους στα βάθη του ωκεανού χωρίς να ακολουθηθούν οι υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας» δήλωσε ο Κόνεν. 

Η επιστολή ανέφερε ότι το μάρκετινγκ της OceanGate για το Titan ήταν «παραπλανητικό», επειδή ισχυριζόταν ότι το σκάφος πληρεί τα πρότυπα ασφαλείας ενός οργανισμού αξιολόγησης κινδύνων, γνωστού ως DNV,  αλλά η εταιρεία δεν είχε κανένα σχέδιο να προχωρήσει σε αξιολόγηση του σκάφους από τον οργανισμό.

Εξαφάνιση υποβρυχίου: Τι αναφέρουν στην επιστολή τους οι ειδήμονες 

Στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι η OceanGate θα πρέπει να δοκιμάσει τα πρωτότυπά της υπό την εποπτεία της DNV ή άλλου διαπιστευμένου καταχωρητή.

«Αν και αυτό απαιτεί πρόσθετο χρόνο και έξοδα, είναι ομόφωνη η άποψή μας ότι αυτή η διαδικασία πιστοποίησης από τους αρμόδιους αποτελεί εγγύηση για την προστασία των επιβατών στα υποβρύχια» αναφέρεται στην επιστολή. 

Ο Κόνεν δήλωσε στη συνέντευξη ότι ο Στόκτον Ρας, διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, του τηλεφώνησε όταν διάβασε την επιστολή και του είπε ότι «οι κανονισμοί του κλάδου κάνουν κακό στην καινοτομία». Σε ένα άρθρο του μάλιστα το 2019 με τίτλο «Γιατί δεν αξιολογείται της Titan;» η εταιρεία προέβαλε παρόμοια επιχειρήματα.

Η OceanGate ανέφερε στην ανάρτηση ότι επειδή το σκάφος της Titan ήταν τόσο καινοτόμο, θα μπορούσαν να χρειαστούν χρόνια για να πιστοποιηθεί από κορυφαίους οργανισμούς αξιολόγησης. «Το να ενημερώνουμε έναν εξωτερικό φορέα για κάθε καινοτομία πριν αυτή τεθεί σε δοκιμές αποτελεί πρόβλημα στην καινοτομία», ανέφερε η εταιρεία. Εκπρόσωπος της OceanGate αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του 2018.

Πιο πρόσφατα, η OceanGate αναφέρθηκε σε κάποια τεχνικά ζητήματα με το Titan σε μια κατάθεση στο δικαστήριο. «Κατά την πρώτη κατάδυση στον Τιτανικό, το υποβρύχιο αντιμετώπισε πρόβλημα με την μπαταρία και έπρεπε να συνδεθεί χειροκίνητα με την πλατφόρμα ανύψωσης», έγραψε το 2022 ο νομικός και επιχειρησιακός σύμβουλος της εταιρείας, Ντέιβιντ Κονκάνον, σε μια κατάθεση σε δικαστήριο το οποίο επιβλέπει θέματα που έχουν να κάνουν με τον Τιτανικό. Το υποβρύχιο υπέστη λίγες ζημιές στο εξωτερικό του, έγραψε, οδηγώντας την OceanGate να ακυρώσει την αποστολή ώστε να μπορέσει να κάνει επισκευές.

Παρόλα αυτά, έγραψε ο Ντέιβιντ Κονκάνον στην κατάθεση, 28 άτομα είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το ναυάγιο του Τιτανικού με το σκάφος το 2022.
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM
Δασμούς 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Μετά την πίεση του Αμερικανού προέδρου, η Apple δεσμεύτηκε για νέα επένδυση 100 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά - Δασμοί-μαμούθ σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα, αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM