Η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, μία μέρα μετά τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, μία μέρα μετά τη συμφωνία για τα σιτηρά Facebook Twitter
0

Η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία, μία ημέρα μετά τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών που υπεγράφη από αντιπροσωπείες Μόσχας, Κιέβου, Άγκυρας και εκπροσώπων του ΟΗΕ

Δύο πύραυλοι χτύπησαν στο λιμάνι το Σάββατο, ενώ δύο άλλοι κατερρίφθησαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Σερχίι Μπράτουκ, εκπρόσωπο της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας.

Ο Ολεκσίι Χοντσαρένκο, Ουκρανός βουλευτής, σημείωσε πως ακούστηκαν τουλάχιστον έξι εκρήξεις στην περιοχή και τραυματίστηκε άγνωστος αριθμός ατόμων.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε σήμερα πως πύραυλοι «κατέστρεψαν ένα στρατιωτικό στόχο». Έκανε λόγο για «χτύπημα ακριβείας» που βύθισε ουκρανικό στρατιωτικό πλοίο. 

Η Ουκρανία τόνισε πως η επίθεση αυτή παραβίασε τη συμφωνία για τα σιτηρά και τις υποσχέσεις που έκανε η Ρωσία να μην επιτεθεί στις σχετικές υποδομές. Αμφισβήτησε, δε, τη βιωσιμότητα της συμφωνίας. 

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, το πολεμικό ναυτικό της χώρας έχει αποκλείσει τους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους της Ουκρανίας, έχει εξαπολύσει πυραυλικές επιδρομές στα λιμάνια και τις υποδομές αποθήκευσης σιτηρών της και έχει επιτεθεί σε πλοία μεταφοράς σιτηρών. 

Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία «θα φέρει την πλήρη ευθύνη για την εμβάθυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης» εάν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «έφτυσε κατάμουτρα» τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεσολάβησε για τις συνομιλίες.

«Χθες συμφωνήθηκε η εξαγωγή σιτηρών μέσω θαλάσσης και σήμερα οι Ρώσοι χτυπούν το λιμάνι της Οδησσού. Αυτή είναι η ρωσική διπλωματική διχοτόμηση» έγραψε στο Twitter ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ ότι η επίθεση «αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: ό,τι κι αν λέει και υπόσχεται η Ρωσία, θα βρει τρόπους να μην την εφαρμόσει». 

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «στερεί από την Ουκρανία την οικονομική της ζωτικότητα και από τον κόσμο τον εφοδιασμό του με τρόφιμα». «Αυτή η επίθεση θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση την αξιοπιστία της δέσμευσης της Ρωσίας στη χθεσινή συμφωνία και υπονομεύει το έργο του ΟΗΕ, της Τουρκίας και της Ουκρανίας για την αποστολή κρίσιμων τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές» ανέφερε. 

Το γραφείο του Γκουτέρες ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ότι «καταδικάζει απερίφραστα» τα πλήγματα, χωρίς να επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στη Ρωσία.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ, είπε χθες πως ενημερώθηκε από τον Ουκρανό ομόλογό του για τη ρωσική επίθεση, ενώ τόνισε πως η Ρωσία - στη σχετική επικοινωνία που είχαν - δεν αποδέχθηκε πως φέρει ευθύνη. Αυτό, ωστόσο, άλλαξε σήμερα. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ λέει ότι Ιρανοί πράκτορες στρατολόγησαν δεκάδες πολίτες του

Διεθνή / Το Ισραήλ λέει ότι Ιρανοί πράκτορες στρατολόγησαν δεκάδες πολίτες του

Ισραηλινοί πολίτες, δελεασμένοι μέσω Telegram, κατηγορούνται για συνεργασία με Ιρανούς πράκτορες σε σχέδια σαμποτάζ, εμπρησμούς και δολοφονίες – η νέα διάσταση της «σκιώδους» σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Wall Street Journal: Το ιστορικό Soho House πωλείται για 1,8 δισ. δολάρια 

Διεθνή / Wall Street Journal: Η Λέσχη Soho House πωλείται για 1,8 δισ. δολάρια 

Η παγκόσμια λέσχη των celebrities αποχωρεί από το Χρηματιστήριο και γίνεται ξανά private, καθώς επενδυτές με επικεφαλής μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες των ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποκτήσουν τον έλεγχο 
LIFO NEWSROOM
Τσαρλς Οπενχάιμερ: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική πυρηνική αναγέννηση»

Διεθνή / Τσαρλς Οπενχάιμερ: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική πυρηνική αναγέννηση»

Ογδόντα χρόνια μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας που κατασκεύασε ο παππούς του Ρόμπερτ, ο Τσαρλς Οπενχάιμερ μέσω ενός άρθρου του στο Time Magazine προσπαθεί να αναδείξει την άλλη πλευρα της πυρηνικής ενέργειας
LIFO NEWSROOM
O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Διεθνή / O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Ζελένσκι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο «αν το θέλει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας όμως πως μια ειρηνευτική συμφωνία θα προϋπέθετε ότι «δεν θα υπάρξει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»
LIFO NEWSROOM
Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Διεθνή / Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Περισσότεροι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να οπλιστούν, σε μια σημαντική αλλαγή μετά την εντολή του Τραμπ για «επιστροφή του ελέγχου» της πρωτεύουσας από εγκληματικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Διεθνή / Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Η Ιρλανδία βιώνει έξαρση στη χρήση κοκαΐνης, με τις κατασχέσεις να φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα - Η επιχείρηση MV Matthew αποκάλυψε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη σύνδεση με διεθνή καρτέλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Διεθνή / Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, ο πρόεδρος Πούτιν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι ο πόλεμος έχει να κάνει με τη μειωμένη θέση της Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
LIFO NEWSROOM