Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013

Tι θα δούμε στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης, που ξεκίνησε την Παρασκευή

LIFOTEAM 18.9.2013 | 17:40

 

 

Οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, που ανοίγουν απόψε τις πόρτες τους και για δέκα μέρες μετατρέπουν την Αθήνα στον παράδεισο του σινεφίλ, ζωντανεύουν την πόλη με προβολές νέων και παλιών ταινιών, αφιερώματα, παράλληλα events, πάρτι, masterclass, αλλά κυρίως με την ατμόσφαιρα των μεγάλων φεστιβάλ, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Αθήνα.

 

Όπως πάντα, το Διεθνές Διαγωνιστικό, το Πανόραμα και οι Μεγάλες Πρεμιέρες προσφέρουν επιλογές για όλα τα γούστα. Από ομοφυλόφιλους ιερείς (Εις το όνομά Του) και λεσβίες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί (Δυο Μητέρες) μέχρι έγκλειστους που βασανίζονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα (Coldwater), τύπους εθισμένους στο πορνό (Don Jon), παιδιά που εκδικούνται τους τραμπούκους συμμαθητές τους (Μαθήματα Αρμονίας), αλλά και ταινίες που σόκαραν το κοινό στις Κάννες, όπως το Τίποτα κακό δεν θα συμβεί. Tο Spring Breakers του Χάρμονι Κορίν, το Lovelace των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν, το Παρελθόν του Ασγκάρ Φαραντί, το Τελευταίο Καλοκαίρι του Μαρκ Θίντεμαν και το Πολύ κακό για το τίποτα του Τζος Γουίντον είναι μερικά από τα φετινά must.

 

Το ελληνικό σινεμά φέτος είναι πιο πλούσιο από ποτέ, με πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, βετεράνους που επιστρέφουν και 73 ταινίες μικρού μήκους, μέσα στις οποίες κρύβονται σίγουρα τα νέα μεγάλα ταλέντα της εγχώριας παραγωγής. Παναγιωτόπουλος, Κατσίκης, Τσεμπερόπουλος, Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντάτος κ.ά. σε πρεμιέρα ή στο Διαγωνιστικό, με σίγουρες εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Luton, Η Λιμουζίνα, Το δέντρο και η κούνια, September, Οι Αισθηματίες, Ο Εχθρός μου, είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν και κάποιες από αυτές διεκδικούν και βραβείο.

 

Τα Ντοκιμαντέρ και το δημοφιλές Μουσικό Τμήμα προσφέρουν εξαιρετικά προσεγμένες επιλογές, όπως η ταινία για τη ζωή της Ντιβάιν (Εγώ, η Ντιβάιν), το tribute στη συμβολή της βιντεοκασέτας στην οικιακή ψυχαγωγία (Παρακαλώ, γυρίστε την ταινία στην αρχή) και τα πολυαναμενόμενα φιλμ-ντοκουμέντα για τους Αμερικανούς ροκάδες The National (Mistaken or Strangers) και τις Ρωσίδες προβοκατόρισσες Pussy Riot (Pussy Riot: Μια πανκ προσευχή).

 

Τα ειδικά αφιερώματα εξετάζουν φέτος τις φιλμογραφίες του Γάλλου auteur Ζορζ Φρανζί (Μάτια δίχως πρόσωπο), του Ισραηλινού Άρι Φόλμαν (Βαλς με τον Μπασίρ) και του Δανού Άλεξ φαν Βάρμερνταμ (Γκαρσόν!). Τέλος, το τμήμα Μετά τα μεσάνυχτα υπόσχεται, κατά περίπτωση, αξέχαστες ανατριχίλες ή τρανταχτά γέλια, σε προβολές που ενδείκνυνται για κανιβαλισμό και παρεΐστικες καφρίλες (εικάζουμε από τώρα ότι ο Καρχαριοστρόβιλος και ο Εκδικητής φορούσε κιλοτάκι θα είναι δύο από αυτές).

 

Όλα αυτά από σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου, μέχρι την Κυριακή 29 του μήνα, οπότε και η φετινή 19η διοργάνωση θα ρίξει αυλαία με την προβολή του πολυσυζητημένου Χρυσού Φοίνικα των Καννών, του τρίωρου έπους Η ζωή της Αντέλ, παρουσία του νέου it-girl, της πρωταγωνίστριας Αντέλ Εξαρχόπουλος.

 

Ραντεβού στις αίθουσες!

 

Α. Δ.

 

=====

 

Μικρού μήκους

Σεβίλλη (Sevilla)

 

Τρεις νέοι πραγματοποιούν ένα ρόουντ τριπ στη Σεβίλλη – ένα από εκείνα τα ταξίδια που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια και δεν ξεχνιούνται ποτέ. Η νεανική ορμή πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις και γεγονότα, που αλλάζουν τη ζωή ενός ανθρώπου μια για πάντα.

Σκηνοθεσία: Bram Schouw

 

 

Μικρού μήκους

Έθνος για Δυο (Nation for Two)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

 

 

Μουσική & φιλμ - Διαγωνιστικό

Θηλυκά Γκάζια (Oh Yeah, She Performs! - 2012)

Σκηνοθεσία: Mirjam Unger

Εμφανίζονται: Eva Jantschitsch, Vera Kropf, Clara Luzia, Teresa Rotschopf

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

Το ντοκιμαντέρ της Μίριαμ Ούνγκερ ακολουθεί κατά πόδας την Γκουστάβ, την Κλάρα Λουθία, την Τερέσα Ρότσχοπφ και τη Βέρα Κροπφ, τέσσερις νεαρές γυναίκες που, με τη μουσική τους, έχουν καταφέρει να συντονίσουν πολλά αυτιά προς το μέρος τους. Ο φακός καταγράφει σε vintage καρέ την καθημερινή διαδικασία αναζήτησης και υλοποίησης του καλλιτεχνικού τους οράματος, τις κοινωνικές ευαισθησίες και τη φεμινιστική διάσταση των τραγουδιών τους.

Εκτός, όμως, από τον ουτοπικό κόσμο της τέχνης, η κάμερα είναι επίσης εκεί για να καταγράψει τις ανησυχίες, τα προβλήματα που υψώνονται μπροστά τους και εν τέλει τις μικρές αληθινές στιγμές τεσσάρων κοριτσιών που ολοκληρώνονται μονάχα μέσα απ' τη δημιουργία και την έκφραση.

 

 

Αφιέρωμα στον Georges Franju

Το Κεφάλι στον Τοίχο (La tête contre les murs - 1959)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

 

 

Special screenings

Το Ταμπούρλο (The Tin Drum - 1979)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013

 

 

Διεθνές διαγωνιστικό

Προσοχη στο Κενο Μεταξυ Συρμου και Αποβαθρας (Stand Clear of the Closing Doors - 2013)

Σκηνοθεσία: Sam Fleischner
Ηθοποιοί: Andrea Suarez Paz,  Jesus Sanchez-Velez, Azul Zorrilla, Marsha Stephanie Blake,  Tenoch Huerta Mejía, Kevin Bewersdorf

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013

Ο 13χρονος Ρίκι είναι ένα αυτιστικό αγόρι που ζει με την οικογένειά του στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. 'Οταν η μητέρα του τον κατσαδιάσει από το τηλέφωνο για τις κοπάνες του, ο Ρίκι θα μπει στο μετρό και θα ξεκινήσει ένα δαιδαλώδες ταξίδι στα σπλάχνα της χαοτικής μητρόπολης. Καθώς οι ώρες και οι μέρες περνούν, εκείνη, παράνομη μετανάστρια από το Μεξικό, βιώνει τη δική της οδύσσεια αναζητώντας τον απεγνωσμένα, ενώ την ίδια στιγμή ο τυφώνας Σάντι απειλεί να σαρώσει τα πάντα.

 

 

 

Αφιερωμα στον Alex van Warmerdam

Το Φόρεμα (The Dress - 1996)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013

 

 

Μουσική & φιλμ - Εκτός διαγωνιστικού

SOUND CITY

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

 

 

Ντοκιμαντέρ

Εγώ, η Ντιβάιν (I Am Divine - 2013)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

 

 

Ελληνικά

Οι Αισθηματιες (2013)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

 

 

Ελληνικά

Από τη Γη στη Σελήνη (2013)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

 

 

Πανόραμα

Spring Breakers (2012)

Σκηνοθεσία: Harmony Korine

Ηθοποιοί: James Franco, Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine, Gucci Mane

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

Αφού ληστέψουν ένα φαστφουντάδικο, οι τέσσερις χυμώδεις συμμαθήτριες του Spring Breakers μεταφέρουν τον θηλυκό τσαμπουκά τους στις πιο ριψοκίνδυνες και εκτός ελέγχου εξωσχολικές διακοπές της ζωής τους, ενώνοντας μοιραία τις διαδρομές τους με τις ύποπτες δοσοληψίες ενός γκάνγκστερ τραγουδιστή της ραπ (ο Τζέιμς Φράνκο σε έναν από τους αναπάντεχους ρόλους που έχει υποδυθεί). Καθώς γαλόνια αλκοόλ και καντάρια απαγορευμένων ουσιών καταναλώνονται ανελλιπώς, η Φέιθ, η Μπριτ, η Κάντι και η Κότι βρίσκονται μπλεγμένες σε μια αλλόκοτη ιστορία, από αυτές που όταν συμβαίνουν στο spring break μένουν στο spring break.

 

 

Διεθνές διαγωνιστικό

Tore Tanzt (Τίποτα Κακο Δεν θα Συμβει - 2013)

Σκηνοθεσία: Katrin Gebbe

Ηθοποιοί: Julius Feldmeier, Sascha Alexander Gersak, Annika Kuhl, Swantje Kolhof, Til Theinert, Daniel Michel

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

Ορφανός νεαρός που ζει στο σημερινό Αμβούργο, έχοντας βρει προσωρινά καταφύγιο σε μια νεανική χριστιανική κοινότητα, συναντά στο πρόσωπο ενός φαινομενικά φιλήσυχου οικογενειάρχη τον χαμένο πατέρα που πάντοτε αποζητούσε, αλλά και έναν πρόσκαιρο σωτήρα από μια ζωή άσκοπης περιπλάνησης. Όπως πολύ σύντομα θα διαπιστώσει, εντούτοις, και μάλιστα με τον πιο τραυματικό τρόπο, είναι γραφτό να γίνει μαρτυρικός πρωταγωνιστής σε μια σειρά από απάνθρωπες δοκιμασίες, στις οποίες υποβάλλεται από τον σαδιστικό οικοδεσπότη του. Ο τελευταίος προσπαθεί να κάμψει την ακλόνητη πίστη του πιτσιρικά και να τον οδηγήσει στα άκρα.

 

 

Μικρού μήκους

Μπλακ Μέταλ (Black Metal)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

 

 

Μουσική & φιλμ - Διαγωνιστικό

Λίγα Μέτρα από τη Διασημότητα (Τwenty Feet from Stardom - 2012)

Σκηνοθεσία: Morgan Neville

Εμφανίζονται: Lou Adler, Stevvi Alexander, Patti Austin, Chris Botti

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

Αντλώντας έμπνευση από τις ατομικές ιστορίες μερικών από τις σημαντικότερες «βοηθητικές» τραγουδίστριες (ή αλλιώς «δεύτερες φωνές») που γνώρισε το πεντάγραμμο, το πανέμορφο ντοκιμαντέρ του Μόργκαν Νέβιλ μας συστήνει τα θαυμαστά ταλέντα γυναικών όπως η Νταρλίν Λαβ, η Μέρι Κλέιτον, η Λίσα Φίσερ και μέσα από τις ξεχωριστές περιπτώσεις τους απευθύνει έναν φόρο τιμής σε μερικούς από τους αφανείς ήρωες της μουσικής βιομηχανίας.

 

 

Αφιέρωμα στον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο

Επιφοίτηση (The Illumination - 1973)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

 

 

Πρεμιέρες

Don Jon (2013)

Σκηνοθεσία: Joseph Gordon-Levitt

Ηθοποιοί: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore, Tony Danza, Glenne Headly, Brie Larson

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

O Tζον Μαρτέλο (Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ) είναι βγαλμένος από τα υγρά όνειρα των παραγωγών του Jersey Shore: ομορφούλης, υπερ-γυμνασμένος, Αμερικανός ως το κόκαλο και λάτρης του ωραίου φύλου. Οι κατακτήσεις του είναι τέτοιες που οι φίλοι του τον αποκαλούν «Δον Τζον» – δεν γνωρίζουν όμως πως την ίδια στιγμή είναι εθισμένος στο πορνό. Όταν γνωρίζει την καυτή Μπάρμπαρα (Σκάρλετ Γιόχανσον), η οποία αναζητά τον έρωτα όπως τον φαντασιώνεται βλέποντας ρομαντικές κομεντί, νομίζει πως ήρθε η ώρα να νοικοκυρευτεί. Έλα όμως που το τσοντο-πρεζάκι μέσα του αρνείται πεισματικά, ενώ ο έρωτας παραμονεύει στα πιο απροσδόκητα σημεία.

 

 

Διεθνές διαγωνιστικό

Les Rencontres d' Après Minuit (Ραντεβού Μετά τα Μεσάνυχτα (2013)

Σκηνοθεσία: Yann Gonzalez

Ηθοποιοί: Kate Moran, Niels Schneider, Nicolas Maury, Éric Cantona, Fabienne Babe, Alain Fabien Delon

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

Το ρολόι δείχνει μεσάνυχτα και στο φαντεζί παριζιάνικο διαμέρισμα της Αλί και του Ματιάς το νεαρό ζευγάρι ετοιμάζεται για ένα ακόμη όργιο. Στην παρέα τους είναι η τραβεστί υπηρέτριά τους, ενώ περιμένουν ακόμη την Τσούλα, τον Γαμιά, τη Σταρ και τον  Έφηβο.Μπλέκοντας την κλασική γαλλική διανόηση με τα ανατολίτικα παραμύθια και τη σεξουαλική λογοτεχνία, ο Γκονζάλες φτιάχνει ένα φιλμ ντελικάτο και αισθησιακό, που υπόσχεται να σε παρασύρει – αρκεί να έχεις το θάρρος να αφεθείς στη γοητεία του.

 

 

Αφιέρωμα στον Georges Franju

Μάτια Χωρίς Πρόσωπο (Les yeux sans visage - 1960)

Σκηνοθεσία: Georges Franju

Ηθοποιοί: Pierre Brasseur, Edith Scob, Alida Valli, Juliette Mayniel, François Guérin, Alexandre Rignault

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

Ένας διακεκριμένος χειρουργός (Πιερ Μπρασέρ) απάγει και κατακρεουργεί νεαρές γυναίκες ως ακούσιους δωρητές, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επαναφέρει το παραμορφωμένο πρόσωπο της κόρης του (Εντίτ Σκομπ), που καταστράφηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα για το οποίο ο ίδιος υπήρξε υπεύθυνος. Εκείνη, νεκρή για τον έξω κόσμο και αναγκασμένη να υπομένει τα εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της σωτηρίας της, περιφέρεται σαν φάντασμα στο δίχως καθρέφτες μέγαρο, οχυρωμένη πίσω από μια ανέκφραστη μάσκα.

 

 

Ταινία λήξης

Η Ζωή της Αντέλ - Κεφάλαια 1&2 (La vie d' Adèle - Chapitre 1&2 - 2012)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

 

 

Διεθνές διαγωνιστικό

Harmony Lessons (Μαθήματα Αρμονίας - 2013)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

 

 

Πρεμιέρες

Kon-Tiki (2012)

Νύχτες Πρεμιέρας / 18-29 Σεπτεμβρίου 2013
 

 

=====

Info

Οι Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθούν από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες Οντεόν Όπερα Ι & ΙΙ (Ακαδημίας 57), Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46), Δαναός Ι & ΙΙ (Κηφισίας 109, μετρό στάση Πανόρμου) Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός) και Παλλάς (Βουκουρεστίου 5).

 

Τα εισιτήρια κοστίζουν:

€4 πρωινές προβολές,  €5 απογευματινές προβολές, €6 βραδινές προβολές

 

Κάρτες διαρκείας

Κυκλοφορούν κάρτες διαρκείας των 10, 20 και 25 προβολών, διατηρώντας επίσης τις τιμές στα ίδια επίπεδα, πάντα με τη σταθερή έκπτωση της τάξης του 50% ανά προβολή.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ βρίσκεται στον επίσημο διαδικτυακό τόπο www.cinemag.gr & www.aiff.gr.