Μην έχοντας, ως νοικοκυρά, την παραμικρή πείρα από κούρσες αλόγων, η Τσένερι αποφάσισε να εισβάλει στον αυστηρά ανδροκρατούμενο αυτό χώρο, ποντάροντας πάνω στο καστανόχρωμο πουλάρι με την πορφυρή χαίτη και το σημάδι στο μέτωπο που θύμιζε λευκό αστέρι. Η Τσένερι ανέθρεψε το πουλάρι με την πίστη πως έχει στα χέρια της έναν γεννημένο πρωταθλητή και του έδωσε το όνομα Σεκρετέριατ.

Τρία χρόνια αργότερα, χάρη στη φροντίδα της ιδίας και των συνεργατών της και υπό την πολύτιμη καθοδήγηση του βετεράνου εκπαιδευτή αλόγων Λουσιέν Λοράν (ο Μάλκοβιτς με τάσεις ασυμμάζευτης εκκεντρικότητας), ο Σεκρετέριατ κατόρθωσε να κερδίσει 3 κούρσες σε 3 πολιτείες, μέσα σε 5 μόνο εβδομάδες, φτάνοντας στη θριαμβευτική κατάκτηση του περίφημου Triple Crown, για πρώτη φορά μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, με ρεκόρ χρόνου που αντέχει μέχρι και σήμερα!

Είναι δεδομένη η ικανότητα της Ντίσνεϊ να μετατρέπει τα ζώα σε συμπαθέστατους, ανθρωπόμορφους, αδιαφιλονίκητους πρωταγωνιστές μιας ταινίας. Ο Secretariat, ένα μεγαλοπρεπές άλογο κούρσας, είναι ο σταρ του μαθηματικά δομημένου αλλά τόσο ανιαρού φιλμ Μεγάλο Φαβορί, ένα καθαρόαιμο που κερδίζει τις εντυπώσεις σε ένα έργο που δραματοποιεί την απόφαση της πεισματάρας Πένι Τσένερι (η οποία ζει και εμφανίζεται στην ωραία σκηνή της τελικής κούρσας ως μια από τους θεατές) να εγκαταλείψει τον ρόλο της καθωσπρέπει μητέρας και αστής νοικοκυράς για να συνεχίσει το έργο στον στάβλο του πατέρα της.

Αν και η δράση εκτυλίσσεται κυρίως στη δεκαετία του '70, κανείς δεν καπνίζει, ενδεικτικό της «καταλληλότητας» με την οποία η Ντίσνεϊ καλύπτει μια ιστορία που σαφώς θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αν περιέγραφε με μεγαλύτερη αληθοφάνεια το παρασκήνιο μιας τεράστιας μπίζνας όπου διακυβεύονται πολλά χρήματα, παίζονται άγρια στοιχήματα και η παρανομία στο παράλληλο σύμπαν που αχνά υπονοείται από τον σκηνοθέτη Ράνταλ Γουάλας έχει το πραγματικό ζουμί.