Όποιος είχε παρακολουθήσει τον κωμικό, σκηνοθέτη, σεναριογράφο, παρουσιαστή και all around παρουσιαστή Τζον Στιούαρτ στη σατιρική εκπομπή του «The Daily Show» θα είχε εκτιμήσει τη σατιρική πολιτική του σκέψη και την ανεξάντλητη δυνατότητά του να μετατρέπει την επικριτική του ειρωνεία προς του θεσμούς και τα κακώς κείμενα σε καλά κείμενα και σκετς για σκεπτόμενους.

 

Στη νέα του ταινία, Ακαταμάχητος, ο Στιούαρτ αξιοποιεί την ιλαρή απελπισία που αναδίδει ο Στιβ Καρέλ, ένας σύμβουλος πολιτικής στρατηγικής, λίγο μετά το απρόσμενο στραπάτσο της Χίλαρι Κλίντον, στη δεύτερη ευκαιρία του για λύτρωση, όταν αναλαμβάνει έναν ειλικρινή, πρώην στρατιωτικό υποψήφιο δήμαρχο (Κρις Κούπερ) σε μια κωμόπολη στο μέσον του πουθενά, αλλά σε swing State (μία από τις πολιτείες με κρίσιμες ψήφους για τις προεδρικές εκλογές), για να αναδείξει τις αρετές του προς όφελος όχι μόνο του δημοκρατικού κόμματος αλλά και του κοινού καλού.

 

Μια άδολη καμπάνια μετατρέπεται σύντομα σε μια διαμάχη σκοπιμότητας και ο Στιούαρτ βρίσκει σεναριακή αφορμή για να χτυπήσει, μέσω και των δύο κομμάτων (ρίχνοντας, εύλογα, το μεγάλο μερίδιο της λάσπης στους Ρεπουμπλικάνους), το φαύλο πολιτικό σύστημα και τη στυγνή του εξάρτηση από το χρήμα.

 

Δεν ανακαλύπτει την πυρίτιδα, αλλά αναπτύσσει το θέμα και το στόρι του ωραία, με χιούμορ και μια αρκετά τραβηγμένη ανατροπή στο φινάλε. Δεν διαθέτει την οργάνωση και το βλέμμα του Μάικ Νίκολς αλλά ρέπει περισσότερο προς το μείγμα συναισθηματισμού και πολιτικού ρομαντισμού του Φρανκ Κάπρα, χωρίς τη ζεστασιά των ηρώων.