Παρακολουθώντας τα fake τρέιλερ του Tropic Thunder, που σατίριζαν μια σειρά από κλισέ στα οποία στηρίζεται το Χόλιγουντ, σίγουρα θα υπήρξαν εκείνοι που σκέφτηκαν από μέσα τους «αχ, τι ωραία που θα ήταν αν κάποιος έφτιαχνε αυτή την ταινία». Δυστυχώς, καμιά φορά μάς ακούει κάποιος εκεί έξω, ίσως ο Άγιος Βασίλης ή κάποιος άλλος, και οι ευχές μας γίνονται πραγματικότητα.

 

Το Violent Night μοιάζει να γεννήθηκε από μια αντίστοιχη εξωφρενική ιδέα. Ο καλός μας Αϊ-Βασίλης παγιδεύεται σε μια πολυτελή έπαυλη, όπου μια ομάδα κακών διαρρηκτών κρατά σε ομηρεία την οικογένεια που μένει εκεί, και παίρνει τα όπλα για να σώσει τα φρόνιμα παιδάκια και να μετατρέψει τα κακά σε… κάρβουνο. Ως αντίστοιχο fake τρέιλερ στο Tropic Thunder και στη σχετική δίλεπτη εκδοχή του θα είχε πολλή πλάκα.

 

Το κακό, όμως, με τις ταινίες που πασχίζουν να γεννηθούν cult, αντί να γίνουν τέτοιες μέσω της εντιμότητάς τους απέναντι σε αυτό που υπηρετούν, είναι ότι απουσιάζει η τελευταία και ότι ο χαβαλές μοιάζει τεχνητός. Τις παρακολουθείς και νιώθεις σαν να ακούς κάποιον που λέει ένα ανέκδοτο και όλη την ώρα σε σκουντάει στον ώμο, κλείνοντάς σου το μάτι και διακόπτοντας την αφήγηση για να σε ρωτήσει αν το έπιασες. Αν θυμάστε, το Machete, μια ταινία που είχε όντως γεννηθεί από ένα fake trailer, καταλάβατε. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που λίγοι σήμερα μνημονεύουν το Machete, ίσως επειδή, όπως είπαμε, cult γίνεσαι, δεν γεννιέσαι.

 

Ο Ντέιβιντ Χάρμπουρ το διασκεδάζει και ταιριάζει στον ρόλο του αιμοβόρου Αϊ-Βασίλη, κάποια φονικά έχουν όντως πλάκα, εκεί που μας έχασε εντελώς η ταινία είναι όταν σοβάρεψε και προσπάθησε όντως να υπηρετήσει το «μήνυμα των Χριστουγέννων». Υποτίθεται ότι ο Αϊ-Βασίλης δίνει κάρβουνο στα κακά παιδάκια με στόχο τον σωφρονισμό, ώστε του χρόνου να είναι καλύτερα. Ε, αυτός εδώ ο Αϊ-Βασίλης τα κάνει παρανάλωμα, λειτουργεί δηλαδή εντελώς τιμωρητικά, επιβάλλοντας τον νόμο της Παλαιάς Διαθήκης. Κάτι που θα ήταν οk στο πλαίσιο της καφρίλας που υπηρετεί σε μεγάλο μέρος της η ταινία, αν η τελευταία δεν είχε στην ατζέντα της την ειλικρινή επίκληση του πνεύματος των Χριστουγέννων.

 

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το τελευταίο η φιλοσοφία του έργου είναι τόσο αποκρουστικός, που αν υπάρχει Αϊ-Βασίλης σε λίγες μέρες μάλλον θα δώσει στους δημιουργούς της ταινίας από ένα κάρβουνο στον καθένα. Και να λένε και ευχαριστώ που δεν είναι ο Αϊ-Βασίλης της ταινίας τους, γιατί θα τους έδινε, ή μάλλον θα τους έκανε, κάτι πολύ χειρότερο.