Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

19:00 «Κάτω από τ' άστρα»

Σκηνοθεσία-σενάριο: Χρήστος Γεωργίου

Ηθοποιοί: Μυρτώ Αλικάκη, Άκης Σακελλαρίου, Στέλλα Φυρογένη, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος (2001), 87΄

Η ζωή του μικρού Λουκά αλλάζει βίαια με την τουρκική εισβολή. Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, ξυλουργός πλέον, παραμένει κολλημένος στις αναμνήσεις του. Η Φοίβη αντίθετα ζει στο παρόν. Γι' αυτήν τα σύνορα δεν είναι τίποτα άλλο από μια ευκαιρία να κάνει την πλάκα της και να βγάλει χρήματα. Με τη βοήθεια της Φοίβης, ο Λουκάς καταφέρνει να περάσει κρυφά την πράσινη γραμμή και να επισκεφτεί τον τόπο όπου γεννήθηκε. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα ερωτευτούν και θα δουν υπό διαφορετικό πρίσμα τις ζωές τους.

 

21:00 «Ο βιασμός της Αφροδίτης»

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ανδρέας Πάντζης

Ηθοποιοί: Κώστας Τύμβιος, Θάλεια Αργυρίου, Ηλίας Αλετράς, Παντελής Αντωνάς, Φλωρεντία Δημητρίου, Κυριάκος Δημητρίου (1985), 150΄

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη ο οποίος, μερικά χρόνια μετά την τούρκικη εισβολή, επιστρέφει στην Κύπρο και ψάχνει να βρει τα ίχνη της οικογένειάς του που αγνοείται στα κατεχόμενα. Η ταινία αποτυπώνει πιστά ένα από τα μεγαλύτερα, και μέχρι σήμερα άλυτα, προβλήματα που προέκυψαν στην Κύπρο, μετά την εισβολή.

 

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

19:00 «Δρόμοι και πορτοκάλια»

Σκηνοθεσία- σενάριο: Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν

Ηθοποιοί: Βάνα Ραμπότα, Στέλλα Φυρογένη, Στάθης Λιβαθινός (1996), 100΄

Η ταινία έχει ως αντικείμενό της το ευαίσθητο θέμα των Κυπρίων αγνοουμένων μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Δύο αδελφές, η Δάφνη και η Άννα, θεωρώντας πως ο αγνοούμενος πατέρας τους είναι ζωντανός, αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στην Τουρκία προκειμένου να τον εντοπίσουν.

 

21:00 «Τριμίθι»

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ανδρέας Πάντζης

Αφηγητής: Κώστας Χαραλμπίδης (1988), 120΄

Στο Τριμίθι, κυπριακό χωριό στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη, οι κάτοικοι, που ζουν ως πρόσφυγες στον τόπο τους, προσπαθούν να διατηρήσουν και να μεταβιβάσουν στους νεότερους, σαν μια καταγραφή μνήμης, την εικόνα της ιστορίας και της ζωής τους εκεί.

 

Ελεύθερη είσοδος. Για τις προβολές, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (τηλ: 210-3418.579, Δευ-Παρ 11:00-14:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.