Μπορεί οι συγγραφείς να έχουν έρθει πιο κοντά στο κοινό τους, να εμφανίζονται μπροστά του ή να συνομιλούν μαζί του στα social media, η φύση της συγγραφής όμως διατηρεί ένα γοητευτικό μυστήριο. Όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια με την περίπτωση της Έλενα Φεράντε, η ιστορία του άγνωστου συγγραφέα ή αυτού που έγραφε κρυφά, ζώντας παράλληλα μια συμβατική ζωή, εξακολουθεί όχι μόνο να επηρεάζει αλλά και να καθορίζει την επιτυχία ενός βιβλίου.

 

Αυτό το παράδοξο εξετάζει η ελαφριά κωμωδία του Ρεμί Μπεζανσόν, ακολουθώντας έναν διάσημο στη χώρα του κριτικό λογοτεχνίας, τον μόνο που αρνείται να πιστέψει την ιστορία του άγνωστου Ανρί Πικ, άσχετου εντελώς με τα βιβλία, στον οποίο πιστώνεται η συγγραφή ενός μυθιστορήματος με τρομακτική επιτυχία.

 

Ο Μπεζανσόν λειτουργεί διεκπεραιωτικά, έχοντας μια συμπαθητική ιστορία μυστηρίου να διαχειριστεί, στραβοτιμονιάζει όταν συνειδητά κατευθύνει το κοινό προς άλλη κατεύθυνση και να παρατείνει την πλοκή, πετυχαίνοντας να διατηρήσει το ενδιαφέρον ως το τέλος, χωρίς να κοπιάσει περισσότερο με τις υπαρξιακές ανησυχίες των πρωταγωνιστών του.