«Αφήσαμε τη φωτιά να καίει»: Αυξάνονται οι θάνατοι από κορωνοϊό στη Σουηδία

«Αφήσαμε τη φωτιά να καίει»: Αυξάνονται οι θάνατοι από κορωνοϊό στη Σουηδία Facebook Twitter
GETTY IMAGES
41

Η κυβέρνηση της Σουηδίας προετοιμάζει ένα νέο σχέδιο νόμου που θα της επιτρέψει να πάρει «ακραία μέτρα» για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τοπικά μέσα, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 8% σε μία ημέρα.

Χιλιάδες επιστήμονες στη χώρα προειδοποιούν ότι η εξαιρετικά ήπια προσέγγιση ως τώρα θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα τη Σουηδία από τα γειτονικά κράτη που έλαβαν μέτρα. Χθες, ο συνολικός απολογισμός των θανάτων από Covid-19 ανέβηκε στους 401 στη Σουηδία, που μετρά ήδη περισσότερους νεκρούς από τη Δανία (179), τη Νορβηγία (71) και τη Φινλανδία (18) μαζί.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, που στη Σουηδία σκαρφάλωσαν στους 40, την ίδια ώρα που στη Δανία είναι 32, στη Νορβηγία 13 και στη Φινλανδία 5. Η κρατική τηλεόραση SVT μετέδωσε την Κυριακή ότι μετά την κατακραυγή από κόμματα της αντιπολίτευσης το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που ηγείται της κυβέρνησης εγκατέλειψε το σχέδιο να περνά τη γραμμή του με διατάγματα, παρακάμπτοντας τους αντίθετους βουλευτές. 

Η ζωή συνεχίζεται σχεδόν κανονικά

 

Η Δανία και η Νορβηγία είναι μεταξύ των κρατών που έχουν εφαρμόσει σκληρές καραντίνες, κλείνοντας σύνορα και σχολεία, ενώ η Φινλανδία έχει απομονώσει την αστική περιοχή γύρω από το Ελσίνκι. Όμως οι Σουηδοί συνεχίζουν να ψωνίζουν μαζικά σε καταστήματα, να τρώνε σε εστιατόρια και να στέλνουν στο σχολείο τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών. 


Με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα συμβουλεύεται την Βουλή πριν λάβει οποιαδήποτε νέα μέτρα όπως το κλείσιμο αεροδρομίων, σταθμών, καταστημάτων και εστιατορίων. Ανάμεσα στους πιθανούς περιορισμούς είναι το μικρότερο όριο στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος για τη διαχείριση της κρίσης, Άντερς Τέγκνελ, εξακολουθεί να υπεραμύνεται της στρατηγικής της χώρας, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι η εξασφάλιση μιας αργής εξάπλωσης της νόσου, ώστε το σύστημα υγείας να μην υπερφορτωθεί. Τόνισε, δε, πως είναι σημαντικό ένα μέρος του πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία. Παρ' όλα αυτά, αρνήθηκε ότι επιχειρεί να πετύχει μια γρήγορη «ανοσία της αγέλης», στρατηγική που είχε υιοθετηθεί αρχικά από τη Βρετανία και την Ολλανδία, πριν η ταχύτατη αύξηση των θανάτων αναγκάσει και τα δύο αυτά κράτη να αλλάξουν πολιτική και να επιβάλουν αυστηρά μέτρα.  

Ο Τέγκνελ θεωρεί πως οι μαζικές καραντίνες δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική για μεγάλες περιόδους. «Είναι σημαντικό να έχουμε μια πολιτική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Το να κλειδώνουμε ανθρώπους στα σπίτια τους δεν θα δουλέψει σε βάθος χρόνου. Αργά ή γρήγορα οι άνθρωποι θα βγουν έτσι κι αλλιώς» πρόσθεσε ο Τέγκνελ, που παραδέχτηκε μεν ότι η καμπύλη της μόλυνσης στη χώρα άρχισε να γίνεται λίγο πιο απότομη, επιμένοντας ωστόσο ότι για την ώρα παραμένει σχετικά επίπεδη. 

Το Σάββατο, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν παραδέχτηκε πως, παρότι ο ρυθμός εξάπλωσης είναι πιο αργός απ' ό,τι σε άλλες χώρες, αυτό δεν σημαίνει πως θα χαθούν λιγότερες ζωές. «Θα έχουμε περισσότερους σοβαρά ασθενείς που θα χρειάζονται εντατική φροντίδα και σημαντικά περισσότερους θανάτους» δήλωσε στην εφημερίδα «Dagens Nyheter». «Θα έχουμε χιλιάδες θανάτους. Πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτό».

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στη Στοκχόλμη, ένα πρόχειρο νοσοκομείο στήνεται σε κλειστό συνεδριακό κέντρο για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες. Αρχικά θα διαθέτει 140 κρεβάτια, με απώτερο στόχο τα 600. Την ίδια ώρα αυξάνεται η ανησυχία για τους πιο ηλικιωμένους της χώρας, αφού πάνω από το 33% των δήμων της χώρας έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομεία, όπου το προσωπικό εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού. Συνολικά, το ένα τρίτο των γηροκομείων έχει ήδη καταγεγραμμένα περιστατικά Covid-19. 

Ο Λόφβεν επιχείρησε να μετριάσει επικοινωνιακά τις διαφορές με άλλες χώρες, υποστηρίζοντας πως όλοι μοιράζονται τον κοινό στόχο για μείωση του φόρτου στα συστήματα υγείας μέσω της κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να δραματοποιούμε τις διαφορές. Το κάνουμε με κάπως διαφορετικό τρόπο. Μερικές φορές αυτό γίνεται γιατί είμαστε σε διαφορετικές φάσεις (σ.σ. της πανδημίας)». 

Σταδιακά, η Σουηδία αυστηροποιεί το πλαίσιο, που ωστόσο παραμένει πολύ χαλαρό συγκριτικά με δεκάδων άλλων χωρών. Από τα τέλη Μαρτίου, το ανώτατο όριο των συγκεντρώσεων μειώθηκε αρχικά στα 499 άτομα και μετά στα 49. Όμως έχουν κλείσει μόνο τα λύκεια όπου πήγαιναν μαθητές άνω των 16 ετών και κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Αντί για υποχρεωτικά μέτρα, ο Λόφβεν ζήτησε από τους Σουηδούς να επιδείξουν κοινωνική υπευθυνότητα, ζητώντας απ' όλους να αποφεύγουν όσα ταξίδια δεν είναι απαραίτητα. Προαιρετική παραμένει και η εργασία από το σπίτι ή η παραμονή σε αυτό, ακόμα και για όσους πολίτες άνω των 70 ετών αισθάνονται άρρωστοι. 

Κάποια πολιτιστικά ιδρύματα, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το μεγαλύτερο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μουσείο Abba, έχουν κλείσει, αλλά με δική τους πρωτοβουλία.

Προς το παρόν, η προσέγγιση της κυβέρνησης χαίρει της έγκρισης των ψηφοφόρων, που σε ποσοστό 44% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον Λόφβεν. Έναν μήνα νωρίτερα ο πρωθυπουργός συγκέντρωνε την εμπιστοσύνη του 26%. Ωστόσο παραμένει ασαφές το κατά πόσο οι πολίτες σέβονται και ακολουθούν τις «ευγενικές παραινέσεις» της κυβέρνησης. Ανάλυση από δεδομένα κινητών τηλεφώνων δείχνουν μια κατακόρυφη μείωση στην κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους άλλων κρατών, αλλά στη Σουηδία δεν έχει αλλάξει κάτι. 

Η μέχρι τώρα στάση έχει δεχτεί σφοδρά πυρά από αναρίθμητους ειδικούς υγείας στη χώρα. Πάνω από 2.300 γιατροί, ερευνητές και καθηγητές υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόμπελ, Χένρικ Χέλντι. 

  

«Πρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια φάση απόλυτου χάους. Κανείς δεν έχει δοκιμάσει αυτήν τη στρατηγική, γιατί λοιπόν θα πρέπει να γίνουμε εμείς οι πρώτοι, χωρίς συγκατάθεση;» αναρωτιέται η καθηγήτρια Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νοκλέρ, ερευνήτρια της ιικής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska. «Η κυβέρνηση δεν θέλει να αποδεχτεί τα επιστημονικά δεδομένα που τους παρουσιάζονται. Εμπιστεύονται την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας τυφλά, αλλά τα δεδομένα που έχουν εκεί είναι λειψά, σχεδόν ντροπιαστικά. Βλέπουμε σημάδια ενός ρυθμού διπλασιασμού που είναι ψηλότερος απ' ό,τι στην Ιταλία. Η Στοκχόλμη σύντομα θα αντιμετωπίσει έλλειψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Και δεν θέλουν να καταλάβουν ότι τότε θα είναι πολύ αργά για να δράσουν».

Ο Στέφαν Χάνσον, ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες, προειδοποιεί πως στη Στοκχόλμη η κατάσταση γίνεται γρήγορα κρίσιμη. «Υπάρχει πραγματικό ρίσκο τώρα ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν τόσο πολύ που τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η επιλογή για τις θεραπείες αρχίζει ήδη να γίνεται με κριτήριο την ηλικία των ασθενών». Ο ίδιος αποδίδει την κατάσταση στην «μπερδεμένη και ασαφή πολιτική, χωρίς καθαρούς στόχους» πέρα από την προστασία των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών και κάποια ήπια μέτρα για αποστάσεις ασφαλείας.

Ο Στεν Λίναρσον, καθηγητής στο Ινστιτούτο Karolinska, ανησυχεί και από την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για το σκεπτικό της πολιτικής που εφαρμόζεται. Ο ίδιος το παρομοιάζει με φωτιά στην κουζίνα ενός σπιτιού που την αφήνουν να καίει, σκοπεύοντας να τη σβήσουν αργότερα. «Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι να καεί ολόκληρο το σπίτι».

Με πληροφορίες από Times, SVT και «Guardian»

Διεθνή
41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Για ολους αυτους αυτους που σχολιαζουν για τους 10 και 20 νεκρους στο εκατομυριο που με κυνισμο θυσιαζει η Σουηδια, εχουν αναρωτηθει ποςα περισοτερα θυματα αφηνει πισω της μια μεγαλη οικονομικη κριση απο ανθρωπους που εμειναν χωρις ιατρικη καλυψη, απο αυξηση βιας, απο την εκπτωση της σμεριμνας του κρατους προς τους πολιτες του και ενα σωρο αλλες επιπτωσεις;
Μέριμνα του κράτους είναι η μέριμνα για την υγεία των πολιτών. Όχι οι μισθοί των 45000 ανά έτος στη ΔΕΗ πχ. Για να ξεχωρίζουμε τι είναι μέριμνα κ τι ρουσφέτι.
Και κατι αλλο: επειδη η Ελλαδα εχει (μεχρι τωρα) ενα σχετικα χαμηλο αριθμο θυματων συγκριτικα, αρχιζει να διαφαινεται σε καποιους η κλασικη νεολληνικη (για να μην πω "ελληναραδικη") νοοτροπια του στυλ, "εμεις που ξερουμε να υποδειξουμε σε αλλους τι θα κανουνε".Λες και ειναι σιγουρο οτι ο χαμηλος αριθμος θυματων στην Ελλαδα των ...τίγκα καφε και εκκλησιων μεχρι πριν δυο εβδομαδες, οφειλεται σε καποια φοβερη στρατηγικη και οχι ισως σε καποιες συγκυριες, για την ωρα, και οτι δεν αποκλειεται ξαφνικα να δουμε καποια μεγαλη εκρηξη σε νουμερα!Γιατι μ'αυτην την λογικη, να υποθεσω οτι χωρες σαν την Αλβανια, την Β.Μακεδονια, την Βουλγαρια κλπ που εχουν ακομα λιγοτερα θυματα απο μας, ειναι "υποδειγματα" στην καταπολεμηση του ιου;Αρα ας κοιταμε τα δικα μας, κι ας μην το παιζουμε εξυπνακηδες οσον αφορα στρατηγικες αλλων χωρων με διαφορετικες κοινωνικο/οικονομικες συνθηκες απο εμας...
Η θνητότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Όμως οι χώρες που αναφέρεις έχουν λιγότερα θύματα γιατί έχουν μικρότερο πληθυσμό. Αν εννοείς λιγότερους νεκρούς ανά μονάδα πληθυσμού, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει τους λιγότερους στα Βαλκάνια πλην Μαυροβουνίου και Βουλγαρίας. Βασικά έχουμε μέχρι τώρα μικρότερο ρυθμό θανάτων, άρα χώρες που μέχρι πριν λίγες μέρες είχαν λιγότερους θανάτους ανά κάτοικο, τώρα έχουν περισσότερους.
Αυτό που μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι όχι ότι οι Σουηδοί δείχνουν τυφλή, ουσιαστικά, εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους (αυτό είναι αναμενόμενο για τους Σουηδούς) και τον δρόμο που έχει πάρει, αλλά ότι πολλοί Έλληνες δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στην Σουηδική κυβέρνηση (!).Προτείνω να ρωτήσουν, αν γνωρίζουν, κανέναν Έλληνα ιατρό της Σουηδίας.... Αν δεν γνωρίζουν κάποιον, ας αναρωτηθούν γιατί είναι πιο αξιόπιστη η Σουηδική κυβέρνηση από τους 2.000+ ειδικούς που ζήτησαν αυστηρότερα μέτρα ανησυχώντας ότι "οδηγούνται στην καταστροφή" (https://www.lifo.gr/now/world/276572/sti-soyidia-apofasisan-na-afisoyn-kosmo-na-pethanei-antidraseis-gia-to-peirama-tis-kyvernisis)Και αν δεν τους αρκεί και αυτό, ας αναρωτηθούν γιατί άλλες χώρες με σκληρή οικονομική νοοτροπία, όπως λ.χ. η Γερμανία, έχουν επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς και εξετάζουν αυστηρότερους ( https://www.dw.com/en/coronavirus-what-are-the-lockdown-measures-across-europe/a-52905137). Το τελευταίο πράγμα για το οποίο μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους Γερμανούς είναι για αφέλεια στην οικονομίαΟι Σουηδοί, πέρα από τους, αυτονόητους, κινδύνους δημόσιας υγείας που σχετίζονται άμεσα με τον κορωναϊο, αντιμετωπίζουν, κατά την γνώμη μου, δύο ακόμα κινδύνους :1) Να αναγκαστούν τελικά σε αναδίπλωση αλά Μ.Βρετανίας και ακόμα χειρότερα, ώστε η ζημιά στην οικονομία τους να είναι τελικά πολλαπλάσια από αυτή που προσπάθησαν να αποτρέψουν ή να γίνει εν τοις πράγμασι τόσο άσχημη η κατάσταση ώστε, ακόμα και χωρίς μέτρα από την κυβέρνηση, η οικονομία να νεκρώσει ούτως ή άλλως (ήδη υπάρχουν 300.000 απολύσεις και ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός αναρρωτικών αδειών)2) Ίσως το χειρότερο (για την Σουηδία).... Αν τελικά δεν πιάσει το ρίσκο (γιατί περί ρίσκου πρόκειται) να χαθεί η εμπιστοσύνη των Σουηδών στο Κράτος (να ζήσω να δω τον Έλληνα να λέει "έχουμε κράτος" και τον Σουηδό "είμαστε μπάχαλο" και τα' χω δει όλα).Υ.Γ. Σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα φανεί από τα καταγεγραμμένα θύματα του κορωναϊου, γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταγράψει όλα, ούτε τα κρούσματα, ούτε τα θύματα από την συγκεκριμένη αιτία (άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο). Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί από τον συνολικό αριθμό θανάτων στους μήνες έξαρσης, σε σχέση με τον συνηθισμένο μέσο όρο θανάτων στην χώρα. Γιατί αν μια χώρα έχει καταγεγραμμένος Χ θανάτους από κορωναϊό σε 3 μήνες, αλλά λ.χ. ο αριθμός των συνολικών θανάτων στους μήνες αυτούς είναι 3Χ σε σχέση με τον συνήθη αριθμό θανάτων (προφανώς μιλάμε για χώρες με σημαντικό πληθυσμό, όχι το Σαν Μαρίνο) καταλαβαίνουμε ότι ο αριθμός Χ δεν είναι ο πραγματικός αριθμός θανάτων από κορωναϊό (εκτός αν υπάρχει κάποιος άλλος προφανής λόγος που να καλύπτει τα υπόλοιπα 2Χ)
Η στρατηγική της Σουηδίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και διαφοροποιείται σημαντικά από αυτές άλλων χωρών. Εύχομαι ολόψυχα να πετύχει καταρχήν γιατί μιλάμε για συνανθρώπους μας και κατά δεύτερον γιατί θα δώσει ένα διαφορετικό παράδειγμα διαχείρισης της κρίσης το οποίο και θα καταστεί απαραίτητο για όλες τις χώρες στο προσεχές μέλλον.Είναι πρακτικά αδύνατο τόσο για οικονομικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους να διατηρηθεί μια σκληρή καραντίνα για πάνω από 2 μήνες και ως εκ' τούτου αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα αντιμετώπισης ανάλογα με αυτά της Σουηδίας.Από εκεί και πέρα έχει υπολογιστεί - με βάση τη μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου κωρονοϊού - οτι για να δημιουργηθεί ανοσία αγέλης απαιτείται να νοσήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 70% του γενικού πληθυσμού. Για χώρες με τα πληθυσμιακά μεγέθη της Ελλάδας και της Σουηδίας μιλάμε για περί τα 7.000.000 άτομα! Το συγκεκριμένο νούμερο φαντάζει - και φυσικά είναι - τεράστιο και για να επιτευχθεί απαιτείται να αφεθεί ο ιός σε ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για να μολύνει όσους περισσότερους μπορεί. Εάν μια χώρα εφαρμόσει έστω και τους ελάχιστους περιορισμούς τότε αυτό το νούμερο καθώς και η ανοσία αγέλης δεν μπορεί να επιτευχθεί. Εάν δηλαδή επιχειρηθεί κάποιου είδους mitigation control τότε θα νοσήσουν περί τα 2.000.000, και οι θάνατοι θα ανέλθουν στην καλύτερη περίπτωση - με ποσοστό θνητότητας 0,5% - στους 10.000. Εν' ολίγοις και μεγάλο αριθμό νεκρών θα έχεις και ανοσία αγέλης δεν θα έχεις δημιουργήσει. Προφανώς για μια πλήρη ανοσία αγέλης θα απαιτηθεί ένας φόρος αίματος ο οποίος θα φθάνει εάν δεν ξεπερνά τους 100.000 θανάτους δεδομένου του γεγονότος οτι το ποσοστό θνητότητας δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί στο 0,5%! Είμαστε έτοιμοι για τέτοια νούμερα; Στην παρούσα φάση αμφιβάλω.Σε γενικές γραμμές οι πλειονότητα του κόσμου αδυνατεί να συλλάβει την εκθετική αύξηση των μεγεθών και επιμένει στην φωτογραφία της στιγμής η όποια μάλιστα στιγμή δεν είναι καν τωρινή αλλά μας έρχεται - όσον αφορά τους θανάτους - με δύο εβδομάδες καθυστέρηση. Εάν αφεθεί ο ιός ανεξέλεγκτος ή αντιμετωπιστεί με χαλαρότητα μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστήσει τα τωρινά αριθμητικά δεδομένα αστεία.Γενικότερα δεν υπάρχει μαγική συνταγή αντιμετώπισης αυτού του τεράστιου προβλήματος. Ή θα θυσιάσεις την οικονομία όπου η εκτεταμένη ανεργία και τα ψυχολογικά θα προκαλέσουν δευτερογενείς θανάτους ή θα θυσιάσεις τον κόσμο όπου οι εκτεταμένοι θάνατοι θα προκαλέσουν δευτερογενή προβλήματα στην οικονομία.
Δεν θα είμαστε για δύο μήνες σε καραντίνα όπως τώρα. Το πρόβλημα στην Ευρώπη ήταν όλοι πιάστηκαν στον ύπνο γιατί η Κίνα ακολούθησε την στρατηγική "We just need to make sure that nobody knows, until everybody knows". Εάν ξεπεράσουμε αυτήν τη φάση, ό,τι καινούργιο και αν έρθει δε θα είναι χειρότερο από τη ζημιά που θα έχει ήδη γίνει. Στο δεύτερο κύμα όλοι θα είναι καλύτερα οργανωμένοι και εξοπλισμένοι, και τα περιοριστικά μέτρα θα είναι πολύ πιο σταθμισμένα και εξειδικευμένα.
Παρόλο που τα μέτρα της Σουηδίας τα είχε επιδοκιμάσει ο χρήστης He-Man, τελικά δεν φαίνεται να απέδωσαν. Περίεργο γιατί ο He-Man είναι ειδικός σε αυτά, αλλά όλοι κάποια στιγμή πέφτουν έξω.====
"Τα μετρα της Σουηδιας δεν φαινεται να απεδωδαν".Λες και οι Σουηδοι ισχυριστηκαν ποτε οτι θα εχουν ΛΙΓΟΤΕΡΑ θυματα χωρις την πολιτικη του lockdown. Ισα ισα που η κυβερνηση εχει δηλωσει οτι ο Απριλιος θα ειναι δυσκολος μηνας οσον αφορα κρουσματα και θυματα...
Facts έως αυτή την στιγμή.-Ιταλία και Ισπανία: χιλιάδες νεκροί με lock down, -Σουηδία: ελάχιστοι και η ζωή συνεχίζεται. Εως αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνω.Ας κάνουμε υπομονή, επιστήμη με φόβους και εικασίες δεν υπάρχει.
Οταν η Ιταλια και η Ισπανια εδεησαν να παρουν τα σκληρα μετρα ηταν πολυ αργα (εχασαν 2-3 εβδομαδες) και ο επιπολασμος στο γενικο πληθυσμο ηταν τεραστιος (μην ξεχνουμε την καταλυτικη επιδραση του ποσοσφαιρικου αγωνα Αταλαντα-Βαλενθια στη μεταδοση του ιου). Για να ξερουμε τι λεμε και τι γραφουμε.
Αυτο που επισης με ξεπερνα ειναι γιατι,οταν ο Trump η Johnson υιοθετουν προσκαιρα την ανοητη θεωρια της αγελης κατηγορουνται για αναλγητο φιλελευθερισμο που προωθει την οικονομια εις βαρος της ζωης ενω οταν το ιδιο πραττει η σοσιαλδημοκρατικη Σουηδια τοτε καποιοι ταχατες δικαιωματιστες της αποδιδουν τα ευσημα...!
Δεν ειναι θεμα επιστημης μονο. Ειναι και το οτι σε διαφορετικες χωρες επικρατουν διαφορετικες κοινωνικες συνθηκες. Εγω ποτε δεν ισχυριστηκα οτι η Ελλαδα πρεπει να ακολουθησει την στρατηγικη της Σουηδιας. Ενας απο τους λογους ειναι οτι στην Ελλαδα (οπως και στην Ιταλια και την Ισπανια) παρα πολλοι ηλικιωμενοι μενουν με τα παιδια τους και τα εγγονια τους. Στην Σουηδια και τις υπολοιπες σκανδιναβικες χωρες, σχεδον κανεις, γιατι θεωρειται αναξιοπρεπες να φορτωνεσαι στα παιδια σου.Αμεσως - αμεσως λοιπον εχεις ενα σοβαρο θεμα διαχωρισμου του μεγαλου σου risk group.Ας γινει κριτικη στο "σουηδικο μοντελο", και γινεται, και καλο ειναι να γινεται. Και η σουηδικη κυβερνηση δεν "ταλιμπανιζει".Εξεταζει τα δεδομενα καθημερινα. Και υπαρχει και θεμα σουηδικου Συνταγματος που δεν επιτρεπει αποφασεις ολοκληρωτικου τυπου οπως το υποχρεωτικο κλεισιμο των πολιτων στο σπιτι!Αλλα η κριτικη να γινεται με σοβαρα επιχειρηματα και οχι με ανοησιες του στυλ "σε μια μερα ειχαν αυξηση 8%".8%! Δηλαδη απο τα 30 θυματα πηγαν στα 32!
Το ποσο δε αντιεπιστημονικα ειναι αυτα τα δηθεν facts που γραφεις δεν μπορω να στο περιγραψω - αρχισε με taleb και αν εισαι σε domain θετικων επιστημων τι να πω...
"Η Σουηδια εχει περισσοτερους νεκρους απ οτι η Νορβηγια, η Φινλανδια και η Δανια.μαζι"!Φοβερο.στατιστικο επιχειρημα...Και η Ελλαδα (73) εχει πιο πολλους νεκρους απ οτι η Αλβανια (20), η Β.Μακεδονια (18), η Βουλγαρια (20) και ...η Κροατια (14) μαζι!Και;Για να τελειωνουμε:Σουηδια (χωρις lockdown): 39.4θυματα ανα εκ. κατοικουςΔανια (με lockdown και πρωτη χωρα που εκλεισε συνορα): 30.9!Αριθμοι θυματων στη Σουηδια τις τελευταιες πεντε μερες, ανα μερα: 36 - 31 - 43 - 22 - 6.Αρμαγεδων; Μπα, δε νομιζω...Ενοχλει πολυ κοσμο η σουηδικη στρατηγικη, το ξερουμε.Κοιταξτε καλυτερα τι γινεται με σας εκει κατω που κοσμος κλεισμενος στα σπιτια του, χωρις δουλεια, αρχιζει να μην εχει να φαει..
Συγχαρητηρια κυριε Ηροστρατε, που τα ξερετε καλυτερα και απο τον κυριο Τσιοδρα και απο το Ινστιτουτο Karolinska. Μας στελνετε και το βιογραφικο σας στην επιδημια να σας αναθεσουμε τη χαραξη πολιτικης? Η Σουηδια θα πληρωσει ακριβα το παιχνιδι της με τη φωτια αλλα ειναι λυπηρο οτι χρησιμοποιειται ως δικαιολογια απο εγχωριους αρνητες τηε επιστημονικης λογικης και οπαδους του ακρατου δικαιωματισμου. Εδω ειστε κι εδω ειμαστε και θα δουμε πολυ συντομα την αλλαγη πολιτικης της Σουηδιας, οπως ηδη το ειδαμε στη Βρετανια, Ολλανδια και ΗΠΑ.
Κύριε Σπυριδων δυστηχώς το μόνο σίγουρο είναι ότι (και) στη χώρα μας τα επιστημονικά στατιστικά δεδομένα βάση των οποίων θα μπορούσε να γίνει η βέλτιστη διαχείριση, είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ο φόβος όμως της καταστροφής λόγο του (διαχρονικά) ελειπούς και προβληματικού συστήματος υγείας οδηγεί σε τυφλά, ακραία μέτρα περιορισμού. Επίσης ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα με τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται όσο αφορά τον ιό,είναι ότι χτυπάει τα κράτη, αντιστρόφως ανάλογα του θερμού τους κλίματος, της ανεπτυγμένης οικονομίας,της ελευθερίας λόγου και της ελευθερης δημοσιογραφίας. Η μόνη εξαίρεση (έως τώρα) είναι η Σουηδία.
Καλυτερα φτωχοι και ζωντανοι παρα να τα παρουμε μαζι μας.Η Ελλαδα "εκει κατω" εχει ζησει αιωνες φτωχολογιας, δεν πειραζει ας ήταν η εικοσαετια 90-00 το διαλειμα σε αυτη, οι γεροι και οι γραιες μας τ'αξιζουν (κι ας είναι ορισμενες φορες κωλογεροι, τους το συγχωρουμε)
Εχω στενους συγγενεις "εκει κατω" που ειναι χωρις δουλεια, με δυο παιδια, με 1000 ευρω στην τραπεζα και τις τελευταιες μερες ζουνε απο την πιστωτικη. Να τους μεταφερω το μηνυμα σας για την .. αθανατη ελληνικη φτωχολογιά;Προφανως δεν εχετε ολοι τις ιδιες ανησυχιες. Μαλλον ειναι θεμα .. τραπεζικων καταθεσεων.Καποιοι απλα θυσιαζουν τις ανεσεις τους ενω καποιοι αρχιζουν και σκεφτονται αν θα πρεπει να θυσιασουν και τη διατροφη τους!
Η Σουηδία έχει πληθυσμό πάνω κάτω σαν της Ελλάδας, 7500 κρούσματα μέχρι στιγμής, και 432 θύματα. Σε σύγκριση με την Ελλάδα (που ισχυρίζεστε ότι θα πεινάσει, και να το θεωρήσουμε ως απειλή;), είναι υπερπολλαπλάσια... Και κανείς δεν έχει πεινάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, και σύντομα η χώρα θα βγεί από την καραντίνα ίσως λιγότερο τραυματισμένη από οποιαδήποτε Δ. Ευρωπαϊκή χώρα... Όσο για το ίδιο επίσης πληθυσμιακά Βέλγιο που ζώ, δυστυχώς έχουμε 21000 κρούσματα, και 1700 θύματα.Μπορεί πράγματι ο τρόπος ζωής να παίζει ρόλο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην χώρα που έχετε μεταναστεύσει, οι διαπροσωπικές επαφές είναι ούτως ή άλλως σε μόνιμη καραντίνα, σε αντίθεση με τις πιο θερμές κοινωνικά χώρες του νότου (συμπεριλαμβανομένου και του Βελγίου). Αυτό προφανώς έχει σώσει την σουηδική κοινωνία από μια χειρότερη κατάσταση... Αλλά οι συνήθειες και οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, οπότε οι κυβερνήσεις καλά κάνουν και προσαρμόζουν τα μέτρα τους κατάλληλα...
Αντιπαρέρχομαι την ευγένεια του λόγου σου Ηρόστρατε και πάω στα δικό σου επιχείρημα.Σήμερα 6/4 η Σουηδία έχει 40 απώλειες ανά εκατομμύριο, ενώ οι γείτονές σας, Νορβηγία 13 και η Φιλανδία 5.Ξέρεις τι σημαίνει η διαφορά του 30 στην στατιστική;300 απώλειες ανθρωπίνων ζωών σημαίνει Ηρόστρατε, 300 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Σουηδία χωρίς να πρέπει.Αρμαγεδών προφανώς δεν είναι, αλλά αν σας ικανοποιεί αυτή η αντιμετώπιση προφανώς λόγος δεν μας πέφτει.
Και για να διευκρινισω κατι:δεν το παιζω "υπερασπιστης της σουηδικης στρατηγικης" και ουτε κατηγορω την ελληνικη πολιτικη του lockdown. Κανενας δεν πρεπει να ππαριστανει τον "εξυπνο" και τον "ειδημονα" οταν αναφερομαστε σ'αυτην την πανδημια.Δυο πραγματα.ομως: Θελετε να ασκησετε κριτικη στη σουηδικη στρατηγικη; Χρησιμοποιειστε σοβαρα επιχειρηματα και οχι επιχειρηματα του τυπου: "τρομερο, 8% αυξηση θυματων σε μια μερα".Δηλαδη, απο 30 πηγες στους 32...Και φυσικα υπαρχουν αντιθετες αποψεις στην επιστημονικη κοινοτητα εδω περα (το νουμερο "2000" αναφερθηκε αλλα δεν επιβεβαιωθηκε ποτε).Και καλα κανουν και υπαρχουν.Αλλα η κυβερνηση δεν δηλωσε ποτε "ταλιμπαν" στις αποψεις της. Βλεπουν και πορευονται.Για το θεμα του lockdown στη χωρα μας θα πω το εξης:Το θεωρω ανευθυνο να επεκτεινεις περιοριστικα μετρα χωρις να λες στον κοσμο που "δεν εχει μία" πώς θα επιβιωσει!Ξερω ανθρωπους με δυο παιδια, χωρις δουλεια, που εχουν μεινει με 1000 ευρω στην τραπεζα και ζουνε τραβωντας λεφτα απο την πιστωτικη.Ως ποτε;Η Ισπανικη κυβερνηση ανακοινωσε σημερα οτι σκεφτονται το λεγομενο "citizen's salary", εναν κατωτατο για ολους τους πολιτες οσο διαρκει το lockdown και ισως και για μετα.Αντεχει η ελληνικη οικονομια κατι τετοιο; Δεν εχω ιδεα.Απλα ξερω οτι πολυς κοσμος φτανει στα ορια του.Τα ιδια αναφερονται και.στην Ιταλια, στο Νοτο κυριως.Ειναι λογικο να ζητας θυσιες, οταν καποιοι θυσιαζουν απλα την καλοπεραση τους ενω καποιοι αλλοι ακομα και τη διατροφη τους;
Σουηδία477 νεκροί 6/4/202046 νεκροί στο 1.000.000(31 January 2020 census 10,333,456)Δανία187 νεκροί 6/4/202032 νεκροί στο 1.000.000πληθυσμός γύρω στο 5.787Διαφορά 14 μονάδες,όχι ασήμαντο.https://coronavirus.jhu.edu/map.htmlΣουηδία (θάνατοι από covid)Μάρτιος 31: 180(+59)Απρίλιος 1 : 239(+69)Απρίλιος 2: 308(+50)Απρίλιος 3: 358(+15)Απρίλιος 4: 373(+28)Απρίλιος 5: 401(+76)Απρίλιος 6: 477https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/Τον επόμενο καιρό, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα δούμε αν και πόσο θα ανοίξει η ψαλίδα. Αν και ελπίζω στο αντίθετο πιστεύω ότι -δυστυχώς- θα ανοίξει ακόμη περισσότερο._______Παρ΄ολ' αυτά ο οικονομικός παράγων είναι, πράγματι, ύψιστης σημασίας θέμα και το ζήτημα ξεπερνά το "κάτσε στο σπίτι" (αν έχεις) και θα έρθει το μάννα εξ ουρανού."Ξερω ανθρωπους με δυο παιδια, χωρις δουλεια, που εχουν μεινει με 1000 ευρω στην τραπεζα και ζουνε τραβωντας λεφτα απο την πιστωτικη. Ως ποτε;"Πράγματι, έχει αρχίσει η σφαγή.Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.Εκτός και αν οι απολύσεις, οι αναστολές εργασίας, τα εκ περιτροπής, αλλά και η παύση των εργασιών τόσων πολλών ΚΑΔ δεν αγγίζουν πολλούς (πράγμα που ΔΕΝ μπορώ να το πιστέψω, καθώς τα μεγάλα νούμερα λένε κάτι διαφορετικό).
Γιατι Ηροστρατε το αντεχει η Ισπανικη το citizens salary νομιζεις; Στην Ισπανια εχουν μια ανεκδιηγητη κυβερνηση που εκανε διαδηλωσεις με 120.000 κοσμο στις 8 Μαρτιου - για την μερα της γυναικας. Περιμενεις ορθολογικη διαχειρηση απο τους Ποδεμους και της ουρες τους;
Κοιταξτε καλυτερα τι γινεται με σας εκει κατω που κοσμος κλεισμενος στα σπιτια του, χωρις δουλεια, αρχιζει να μην εχει να φαει.. Πηγή: www.lifo.grΈτσι χερι-χέρι με τον τραμπ, τον χαζο μπόρις τζόνσον και τον μπολσονάρου.Φυσικά ο ένας θιασώτης της ανοσίας της αγέλης έκοψε τελευταία λόγο βήχα...
Οταν (οταν...) τελειωσει το πρωτο lockdown (γιατι ποιος λεει οτι ο ιος δεν θα επιστρεψει) και βγει ο κοσμος ...αποσβολωμενος στην καινουργια "αγορα εργασιας" και σας ζητανε οχι απλα να δουλεψετε με το 50% του πρωην μισθου αλλα να κατσετε και τους δυο τρεις πρωτους μηνες απληρωτοι, μεχρι να "ορθοποδησουν", τοτε θα δουμε ποιος Τραμπ και ποιος Μπολσοναρο...
Η συγκριση ειναι γιατι ειναι χωρος με παρομοιο πληθυσμο, παρομοιο βιοτικο επιπεδο, παρομοιες πολιτιστικες αναφορες. Ετσι ομοδοποιουν και συγκρινουν τους εαυτους τους και οι ιδιοι. (σκανδιναβοι). Και οχι να εχεις 40 νεκρους ανα εκατομυριο (δηλ 400 στην Ελλαδα) δεν ειναι αποδεκτο. Οπως εγραψα αλλου επειδη εκει δεν ειναι χριστιανορθοδοξοι αλλα Τσιοδρα που πιστευουν οτι καθε ζωη εχει αξια - η συγκριση γινεται με "επιστημονικα"κριτηρια. Δηλ να εισαι σιγουρος οτι το μοντελο που εχουν υπολογιζει χαμενα ανθρωποετη και οχι χαμενους ανθρωπους -π.χ. πεθανε καποιος 72 ετων με μεσο ορο προσδοκιμου τα 79 - 7 χαμενα ανθρωποετη. Καπως ετσι υπολογιζουν οι ασφαλιστικες της αποζημιωσης και φυσικα σε χωρα με παρελθον ευγονικης αυτο δεν θα ηταν πρωτοφανες ως σκεψη.
Ηροστρατε ενοχλει το μοντελο της σουηδιας διοτι δεν θεωρει την καθε ζωη ιερη. Ποιο το προβλημα εαν δεν την θεωρεις ιερη; τι ακριβως ελπιδες υπαρχουν για το βιοτικο επιπεδο; η ζωη δεν είναι ιερη αλλα το βιοτικο επιπεδο ειναι; μην κοροιδευομαστε, κυνικες και αψυχες μαθηματικες φιλοσοφιες είναι. Δεν μπορεις να πας σε λογικες μαθηματικοποιησης νεκρων/ζωντανων σε σχεση με την οικονομια και παραλληλα να λες το κανεις για το βιοτικο επιπεδο. Απλα δεν γινεται.ΗΠΑ, Αγγλια, Σουηδία εχουν ας το πω ευγενικα μη ανθρωποκεντρικες φιλοσοφιες, καποιος θα πει...μαααα το βιοτικο επιπεδο της σουηδια το ενα το αλλο, οπως στην βραση κολλαει το σιδερο ετσι στα δυσκολα βλέπεις την ειλικρινη φιλοσοφικη διαθεση ενος λαου.Ηροστρατε στην επικληση συναισθηματος, οταν στο ενα ζυγι είναι ο θανατος, στο αλλο ζυγι πρεπει να βαλεις κατι πιο δυνατο απο Χ ευρω καταθεσεις.Στο ζευγαρι με 1000 ευρω καταθεση, βαλε 2x800 + 2x400(για τον μαιο) συνολο 3000 ευρω για ενα τριμηνο, μια χαρα φτανει για φειδωλο μενουμε σπιτι, εαν δεν δικαιουνται επιδομα λογο ότι είναι μακροχρονια ανεργοι τοτε στα 1000 ευρω θα προσθεσεις τα χρηματα που τους τσονταρανε οι φιλοι και συγγενεις οπως γινοταν και πριν κορονοιο, αψηχα μαθηματικα εδωκες, αψηχα μαθηματικα θα λαβεις. Υπαρχουμε οι υπολοιποι που καθε μηνα οι καταθεσεις μας ανερχονται σε διψηφια νουμερα(όχι τετραψηφια) και είμαστε χιλιαδες, εμμενω στο καλυτερα φτωχοι και ζωντανοι παρα να τα παρουμε μαζι μας. Και επειδη και εγω ξερω το συναισθηματικο παιχνιδι...στην Ιταλία τι γνωμη εχουν οι πλεον ορφανοι απο κορονοιο, θα τους εξηγησετε εσεις ότι κακως κανανε lockdown; Στις ΗΠΑ εχουμε δυνατη ομογενεια...εμενα μου ηρθε την παρασκευη το πρωτο ραπορτο, μιας και σας αρεσουν τα στατιστικα μαθηματικα, θα ερθουν και σε αλλους...τις ιδιες εγνοιες ειχαν και στην αμερικα να σου θυμησω.Εν το μεταξυ μ'αρεσει που μιλαμε λες και στην Ελλαδα είχαμε ποτε καμια οικονομια περιοπης, τι θα κανουμε στην κριση που θα μας ερθει; αλλοι θα μπαρκαρουν σε καραβια, αλλοι θα μαζευουν σε ξενα χωραφια, αλλοι...αλλοι...αλλοι. Μετα απο 10 χρονια οικ. κρισης και τωρα μια πανδημια μιλαμε λες και μας στερηθηκε το βιοτικο επιπεδο του μεγαλοαστου νεουορκεζου, πριν λιγα χρονια είχαμε ως κορυφαιο (lol) οικονομολογο τον βαρουφακη και σχεδον ολοι πινανε νερο στο ονομα του, τωρα οι επιδημιολόγοι του πλανητη μας λενε την λυπητερη και εμεις....εεεε τα νουμερα και οι στατιστικες μας λενε ότι κακως χαντακονουμε την οικονομια, υπάρχει αλλη σχολη αντιμετωπισης πανδημιας... η βαρουφακιος σχολη.Προβλημα 1ο, η πλειοψηφια δεν ξερει ουτε απο στατιστικη, ουτε απο οικονομικα....αποδεδειγμενα η πλειοψηφια της αρθρογραφιας και των σχολιων για χρονια προ Συριζα (όχι μαθανε μετα, απλα δεν λεγανε "σοφιες")Προβλημα 2ο, δεν είμαστε επιστημονες και δει επιδημιολόγοι, υποψιαζομαι ότι οι εν λογω επιστημονες δεν αλλαζουν ουτε πλευρο στον υπνο τους για μεγιστους θανατους 100-1000 νοματεων, αλλά άλλα νουμερα τους τρομαζουν, δεν γνωριζω υποψιαζομαι.Αφηστε τα συριζαικα και χρυσαυγιτικα, χιλιαδες αυτοκτονουν, χιλιαδες παιδια στα σχολεια λιποθυμουν απο ασιτια κτλ ζεστενεται ο κοσμος στα μαγκαλια και πεθαινει κτλ....Πότε προλαβε ο λαος και δεν εχει να φαει στο μενουμε σπιτι; αυτοι που δεν εχουν ήταν απο πριν το μενουμε σπιτι που τους είχαν ολοι ετσι κι αλλιως ξεχασμενους, ας είμαστε ειλικρινεις οι μεσοαστοι δυσκολευτηκαν και καμωνονται τους ωιμε. Την εμπεδωσαμε την συναισθηματικα δημαγωγικη ρητορικη επι πλατειας Συνταγματος.Υ.Γ. Βλαχακι σε μια αλλη συζητηση μας, τσινισες που μιλησα για "ελαφροτητα" και "εκατομβες", αυτες οι αναλυσεις γινονται ακριβως επειδη τα νουμερα νεκρων είναι πολυ μικρα εδω στην Ελλαδα, Αγγλία; με το που αυξηθηκαν; κοπηκαν μαχαιρι, ΗΠΑ; ξεκινανε και κοβονται, ειχα δικιο, ενα ασχημο δικιο αλλα δικιο παραυτα, μαλλον είναι στην ανθρωπινη φυση αμα η συμφορα δεν είναι απτη να τρεχει για πουρναρια.
@Ηρόστρατε,συνεχίζοντας την χτεσινή μου καταχώριση, δυστυχώς, βλέπω το εξής: ΣουηδίαΑπρίλιος 6: 477 (+114)Απρίλιος 7: 591...ας ελπίσουμε να μην συνεχίσει έτσι και χειρότερα.συγκριτικά:Δανία Απρίλιος 6: 187Απρίλιος 7: 203@Ποκοπίκε,νομίζω πως το έχω αναφέρει ξανά: αν θες να σχολιάζεις τι γράφει ο άλλος καλό είναι να έχεις καταλάβει τί έχει γράψει ο άλλος ή τουλάχιστον το πνεύμα του. Δεν είμαι υπέρ της πολιτικής της Σουηδίας. Είχα φρικάρει με την εικόνα των τόσων Άγγλων στην συναυλία των stereophonics (https://www.bandwagon.asia/articles/china-stereophonics-uk-arena-live-concerts-covid-19-coronavirus-quarantine-2020). Αποτροπιάζω με τις μαλακίες που λέγει ο Τραμπ και ο Μπολσονάρου, με τις εικόνες με τα χάρτινα φέρετρα [βλ. https://www.neweurope.eu/article/ecuador-uses-cardboard-boxes-to-bury-dead-amid-covid-19-pandemic/ επειδή δεν υπάρχουν ξύλινα (βλ. Εκουαδόρ)] ή με τις εικόνες της Ιταλίας (Ισπανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, ΗΠΑ, Ιράν, Χουμπέι) που κανένας δεν τις θέλει. Το να ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ όμως, κανείς, ότι θα υπάρξει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που θα ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ και θα ΕΝΤΕΙΝΕΙ θέματα διαβιώσεως είναι ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ και δεν χρειάζεται κανείς μαγική σφαίρα, ακριβώς επειδή πολλοί Έλληνες έχουν πιεστεί οικονομικά και το όποιος "λίπος" έχει πέσει, θα πιεστούν πολύ χειρότερα. Το παράδειγμά σου με τα λεφτά και την οικογένεια, λυπάμαι, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί ορθό καθόσον δεν ξέρουμε: 1. ποιος δικαιούται, τι δικαιούνται και αν δικαιούται αυτό που νομίζεις ότι δικαιούται και πότε θα λάβει αυτό που δικαιούται, αν το δικαιούται και 2. τι βάρη μπορεί να έχει η οικογένεια και οικονομικές υποχρεώσεις. Δες και αυτό:https://www.lifo.gr/articles/opinions/275268/sovaroi-alla-oxi-adikaiologitoi-oi-periorismoi-atomikon-dikaiomaton?comment=2334011#2334011...για χειμερινούς κολυμβητές και ψαροτουφεκάδες δεν θέλω να ξαναακούσω ΟΤΑΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ τα προβλήματα είναι αλλού.
Εν μεσω πανδημιας η Σουηδια είναι κενη νοηματος,αυτο λεμε στην αποψη του Ηροστρατου όπως και οι λεξεις που "στοιχειοθετουν" την εκαστοτε "χειμερινη κολυμβηση" ακινδυνη. Η Τεχνη ασχοληται με το Ωραιο και το Ωραιο είναι αυτο που είναι στην Ωρα του, δεν είναι ωραια πραγματα αυτα, καποτε ηταν και καποτε θα ξαναγινουν, αυτο λεμε.Ο τελευταιος ανθρωπος που μου χαμογελασε ανθρωπινα αυτες τις μερες δεν ηταν μικροαστος αλλα ενας πρεζακιας, ισως γιατί δεν αντικατεστησα την αληθεια του πρεζακια με το συγγραματικο "τοξικοεξαρτημενος"Ο Λογος περι Ψυχης αντικατασταθηκε με συγγραμματικες τεχνοκρατικες πρακτικες.Το βιοτικο επιπεδο ξεχασε ότι γεννηθηκε να υπηρετει και όχι να υπηρετηται.Οταν ξεκινησε ολο το χας ταγκ μενουμε σπιτι ειδα τον πιτσιρικα 19 χρονω στο απεναντι πεζουλι στο στενο να καθεται απογοητευμενος " τι εχεις ρε Αλεξανδρε;" "περιμενω να γυρισει ο πατερας μου να παω μια βολτα με το αμαξι" "Αλεξανδρε πρεπει να μενουμε στα σπιτια μας" "ναι καλα, τοτε εμενα γιατι με εχουν ακομα εξω" ντιλιβερας ο νεαρος,"Αλεξανδρε υπάρχουν ανθρωποι λογο ψυχολογικων, υγειας που ειλικρινα δεν μπορουν να φροντισουν για το φαι τους, για αυτους είσαι εξω, όχι για εμενα", αναθαρησε αλλα πηγε την βολτα του,μετα ηρθαν τα μετρα και οι μικροαστοι παραγγελνοντας, θρηνουν ότι η ζωη δυσκολεψε και πως εχουν δικαιωματα. Εχω λαχταρισει ενα σουβλακι αλλα δεν τολμω. Τοσα χρονια λογιστης οι διαμαρτηρωμενοι παντα είχαν καλες φορολογικες δηλωσεις, οι φτωχοι παντα ηταν σιωπηλοι.Ντιλιβεραδες, ταμειες, αποθηκαριοι, επαγγελματιες οδηγοι, γιατροι και νοσοκομες και λοιποι που βγαινουν εξω εχουν αλλες εγνοιες που δεν στερουνται νοηματος.Δεν νομιζω ότι θα βρω την Αληθεια του Ανθρωπου σε αυτες τις συζητησεις, μιλανε για τον ανθρωπο χωρις τον Ανθρωπο.
Σίγουρα, πάντως, εγώ δεν βρίσκω νόημα όταν άλλα λέμε, άλλα εννοούμε, άλλα σκεπτόμαστε, άλλα θέλουμε να πούμε και άλλα γράφουμε, τελικώς.Τι σχέση έχει ο "πρεζάκιας" aka "τοξικοεξαρτημένος" και το γλώσσικό ζήτημα με το θέμα μας; Μήπως όλοι όσοι λένε "πρεζάκι, σακάτης, αδερφάρα, αράπης, τραβέλι" είναι κοντά στην "αλήθεια" των προαναφερθέντων προσώπατων;_______"Τοσα χρονια λογιστης οι διαμαρτηρωμενοι παντα είχαν καλες φορολογικες δηλωσεις, οι φτωχοι παντα ηταν σιωπηλοί"Τι σχέση έχει το ποιοι παραπονιούνται περισσότερο και ποιοι λιγότερο και η φορολογική του δήλωση, όταν λέμε ότι "ότι θα υπάρξει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που θα ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ και θα ΕΝΤΕΙΝΕΙ θέματα διαβιώσεως" και αυτό: "ΟΗΕ: Κίνδυνος απόλυσης ή μείωσης μισθού για 1,25 δισ. εργαζόμενους, σύμφωνα με νέα μελέτη" https://www.lifo.gr/now/world/277397/oie-kindynos-apolysis-i-meiosis-misthoy-gia-1-25-dis-ergazomenoys-symfona-me-nea-meleti _______Εννοείται πως τα "ντιλίβιρι" δεν βγαίνουν έξω μόνο για τους "έχοντες ανάγκη" και τα καταστήματά τους μία χαρά κάνουν μεγάλες προσφορές τώρα που έχει κόψει η κίνηση, για να παρακινήσουν το κόσμο να παραγγείλει και γιατί προφανώς δεν θέλουν να φαληρίσουν._______Ποιος είπε ότι οι: "Ντιλιβεραδες, ταμειες, αποθηκαριοι, επαγγελματιες οδηγοι, γιατροι και νοσοκομες και λοιποι που βγαινουν εξω" δεν έχουν πάρα πολλές διαφορετικές έγνοιες ή ότι οι έγνοιες τους στερούνται νοήματος;;;;...Συγνώμη, αλλά εγώ αυτούς του αυθαίρετους πήδους στην σκέψη (για να μην πω χάος) κι αυτά τα αυθαίρετα συμπεράσματα, δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω, ειλικρινώς.
Ως συνηθως θα μαζευτουν στο αεροδρομιο κ θα ζητουν να επιστρεψουν στην πατριδα που τοσα χρονια ουτε που ηθελαν να ακουσουν. Φυσικα η συνεχεια γνωστη... θα κολλησουν τους κατοικους των χωριων τους γιατι δε θα θελησουν να μπουν σε καραντινα ως πιο εξυπνοι ευρωπαιοι που ειναι.