ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τουρκία για Γενοκτονία Ποντίων: Οι Έλληνες διαστρεβλώνουν την ιστορία - Ζητάει αποζημίωση

Τουρκία για Γενοκτονία Ποντίων: Οι Έλληνες διαστρεβλώνουν την ιστορία - Ζητάει αποζημίωση Facebook Twitter
3

Την πεποίθηση πως «οι Έλληνες διαστρεβλώνουν την ιστορία», σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.


Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλάει για την υποχρέωση της Αθήνας «να καταβάλλει αποζημιώσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η 19η Μαΐου του 1919 σηματοδοτεί την έναρξη του εθνικού αγώνα για την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και γιορτάζεται με υπερηφάνεια στην Τουρκία και το εξωτερικό».

«Οι δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα για πολιτικά κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» προσθέτει. Το τουρκικό υπουργείο κάνει λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» και ότι «η ευθύνη για τις ακρότητες που διαπράχθηκαν, βαραίνει τον ελληνικό στρατό, ο οποίος παραβίασε τους κανόνες του πολέμου, εισβάλλοντας στην Ανατολία». Παράλληλα κάνει λόγο για ακρότητες του ελληνικού στρατού εναντίον των Τούρκων και υπενθυμίζει την υποχρέωση της Αθήνας να καταβάλλει αποζημιώσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί που στοχεύουν την ιστορία, δεν έχουν καμία λογική, καμία συνοχή. Αυτή η ρητορική είναι ασύμβατη με την επιδίωξη ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων» συμπληρώνει. Σημειώνεται ότι οι ισχυρισμοί του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έρχονται ως συνέχεια των δηλώσεων Ελλήνων πολιτικών για την 19η Μαΐου, η οποία έχει αναγνωριστεί από την Αθήνα ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων».

Tέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως το γεγονός ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνης τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, αποτελεί την πλέον ξεκάθαρη απόδειξη πως δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται «κάποιοι ανεύθυνοι πολιτικοί και κάποιοι ριζοσπάστες Έλληνες». 

Διεθνή
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πρέπει να το λέμε μέχρι να το πιστέψουμε πρώτα εμείς.Νεότουρκοι και Κεμάλ ήταν οι de facto ιδρυτές των εθνικών εκκαθαρίσεων του ναζισμού. Μιλάμε για ομαδικούς τάφους. Όχι για παρενοχλήσεις ή αντίποινα.Στην Ελλάδα η αριστερά λέει copy-paste ό,τι λένε οι κεμαλικοί στην Τουρκία. Φταίνε τα θύματα. Ό,τι λέει πάντοτε όταν δεν κολλάνε τα δεδομένα με το αφήγημα.Η μόνη διαφορά ναζιστών και κεμαλιστών είναι ότι οι δεύτεροι είναι ατιμώρητοι και άρα απενοχοποιημένοι.Και δεν ήταν μόνο οι Πόντιοι. Ήταν όλοι οι Έλληνες της επικρατειας της παλαιάς βυζαντινής και μετέπειτα οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Αρμένιοι, οι Ασσυριοι και σήμερα οι Κούρδοι και οι Έλληνες της Κύπρου (με την εισβολή σκοτώθηκαν ή άλλως αγνοείται πληθυσμός ίσος με το 10% των κατοίκων του νησιου).Οι κάτοικοι της Τουρκίας είναι φίλοι και γείτονες αλλά αν δεν εκλέξουν μια κυβέρνηση όντως φιλική δεν φταίνε οι εθνικισμοί των σφαγιασθεντων για τον τρόπο που τους βλέπουν.
Ισχύει. Μέχρι και στρατόπεδα "εργασίας" είχαν. Και τους Αρμένιους μια φορά τους κυνηγήσαν ακομα πιο συστηματικά και χειρότερα απο εμάς. Διαστρέβλωση λένε ε? Πως αυτοι ειναι τα θυματα. Κατι εκατομμύρια νεκροί των χωρών που λέμε όμως, άλλο μαρτυρούν. Ε, όχι και τόσο φίλοι. Οι μισοί εξ αυτών δεν είναι και ούτε θα είναι. Και λίγο πολύ όλες οι κυβερνήσεις/κόμματα έχουν κοινά σημεία όσον αφορά το πως βλέπουν την Ελλάδα, την βλέπουν εχθρικά. Άλλοι έντονα πχ Ερντογαν και αλλοι λίγο.
Την περίοδο του μέλιτος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πολλοί Τούρκοι σπούδαζαν ανθρώπινα δικαιώματα, με κρατικές ή άλλες υποτροφίες. Εικάζω οτι σήμερα η πλειονότητα αυτών έχουν τον χαρακτηρισμό του γκιουλενιστή. Φίλη από εκείνη την εποχή (2003-2004) που έλεγε ότι με Ερντογάν πρόεδρο θα φύγει από την Τουρκία, όπερ και εγένετο. Ερχόμενος σε επαφή μαζί τους κατάλαβα ότι ο πιο ανοιχτόμυαλος ή ο πιο "αριστερός" από αυτούς στην Ελλάδα θα ψήφιζε ΛΑΟΣ. Από τότε υποσχέθηκα στον εαυτό μου η δικιά μου ανοιχτομυαλιά να μην γίνεται τροφή στον εθνικισμό του γείτονα.Ό,τι λένε οι κλασικοί αντισημίτες λέει ο μέσος Τούρκος για τους χριστιανικούς πληθυσμούς: ότι έχουν τις καλύτερες δουλειές, ότι δουλεύουν στο παρασκήνιο για το κακό της χώρας κτλ.Δουλειά όλων μας είναι να επικοινωνήσουμε όπως μπορούμε και μεταξύ μας αλλά και σε τρίτους ότι οι αυτοί οι γείτονές μας είναι κακοί γείτονες. Δουλειά μας είναι να σταματήσουμε να ανεχόμαστε αυτούς που εμμέσως πλην σαφώς λένε ότι φταίνε τα θύματα.Δεν σέβονται τους κανόνες γειτονίας. Έχουν μάθει ότι σφάζοντας μερικά εκατομμύρια κερδίζουν ομοιογένεια και παράλληλα δεν ανοίγει ρουθούνι.