ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Στο βυθό της θάλασσας με μία ανάσα: τα πάντα για τις καταδύσεις άπνοιας

Στο βυθό της θάλασσας με μία ανάσα: τα πάντα για τις καταδύσεις άπνοιας Facebook Twitter
0

 

—Μπορεί ο καθένας να μάθει να καταδύεται με άπνοια;

Πραγματικά, οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί με την άπνοια, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι υγιής και να ξέρει κολύμπι. Και δεν εννοώ να κολυμπάει σαν αθλητής κολύμβησης, απλώς να επιπλέει με άνεση.

—Τι είδους μαθήματα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς για να μάθει ελεύθερη κατάδυση;

Καλό είναι, όποιος θέλει να ασχοληθεί με την ελεύθερη κατάδυση, να παρακολουθήσει ένα σχολείο με κάποιον πιστοποιημένο εκπαιδευτή. Τα μαθήματα χωρίζονται σε 3 επίπεδα, ανάλογα με κάθε μαθητή, και ξεκινούν με το θεωρητικό κομμάτι, όπου ο μαθητής θα γνωρίσει σε θεωρητικό επίπεδο τι συμβαίνει στο σώμα του κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, πώς θα πάρει τη μεγαλύτερη δυνατή εισπνοή, πώς θα είναι απολύτως ασφαλής, πώς θα προσφέρει ασφάλεια στο ζευγάρι του κ.λπ. Εκτός νερού, επίσης, μιλάμε για τη χαλάρωση και τα οφέλη της για τη δραστηριότητά μας. Συνεχίζουμε με το πρακτικό μέρος σε πισίνα, ώστε να εξοικειωθεί ο μαθητής με το κράτημα της ανάσας του σε προστατευμένο και ήρεμο περιβάλλον, εξασκώντας παράλληλα και την τεχνική του. Και, τέλος, το μάθημα κορυφώνεται στη θάλασσα, όπου συνδέουμε όλα τα προηγούμενα κομμάτια με τελικό στόχο άνετες και ασφαλείς βουτιές.

Oποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί με την άπνοια, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι υγιής και να ξέρει κολύμπι. Και δεν εννοώ να κολυμπάει σαν αθλητής κολύμβησης, απλώς να επιπλέει με άνεση

—Ποιο είναι το προσωπικό σας ρεκόρ άπνοιας;

Στη στατική άπνοια έχω πετύχει επίδοση λίγο πάνω από 6’30’’, ενώ στη θάλασσα ασχολούμαι αγωνιστικά με τα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα, αγώνισμα στο οποίο ο δύτης καταδύεται και αναδύεται κολυμπώντας με ένα στυλ που μοιάζει με το πρόσθιο. Σε αυτό έχω κατέβει 62 μέτρα σε προπόνηση.

—Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που δίνετε στους μαθητές σας;

Συνηθίζω να επιμένω σε πράγματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά τους και η συμβουλή στην οποία επιμένω είναι να καταδύονται πάντα με ζευγάρι ικανό να τους προσφέρει ασφάλεια. Να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και, αν δεν νιώθουν καλά μια μέρα, να μη βουτήξουν. Επίσης, τους παροτρύνω να με ρωτούν γενικότερα για ό,τι έχει να κάνει με την ελεύθερη κατάδυση. Ζούμε στην εποχή του Ιnternet και της υπερβολικής πληροφόρησης που πολλές φορές είναι λανθασμένη, επομένως καλό είναι να έχουν μια υπεύθυνη απάντηση σε οποιαδήποτε απορία τους.

—Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην Ελλάδα για βουτιές;

Μου αρέσουν πολύ οι κυκλαδίτικοι βυθοί λόγω της καθαρότητας και της διαύγειας των νερών. Ξεχωρίζω, εννοείται, την Αμοργό, λόγω και του Grand Bleu, της ταινίας που έδωσε αφορμή σε μένα και πολλούς ακόμα να ασχοληθούμε με την ελεύθερη κατάδυση. Επίσης, λατρεύω να βουτάω σε ναυάγια.

—Από τι αποτελείται ο εξοπλισμός του ελεύθερου καταδύτη;

Το βασικότερο κομμάτι του εξοπλισμού είναι η μάσκα, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατο να δούμε κάτω από το νερό. Επίσης, μαζί με τη μάσκα χρειαζόμαστε και έναν αναπνευστήρα, έτσι ώστε να μπορούμε να χαλαρώσουμε αναπνέοντας στην επιφάνεια και να κινούμαστε χωρίς να κουραζόμαστε και να λαχανιάζουμε. Στη μάσκα, αυτό που πρέπει κυρίως να προσέξουμε, είναι να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπό μας για να μην μπαίνει νερό. Τα πέδιλα είναι το επόμενο κομμάτι του εξοπλισμού μας. Θα μας βοηθήσουν να κινούμαστε άνετα και να διανύουμε αποστάσεις χωρίς να κουραζόμαστε, ενώ, όταν βουτάμε, μας προσφέρουν, εκτός από άνεση, και ασφάλεια. Η στολή, η οποία είναι κατασκευασμένη από νεοπρέν, θα μας προστατεύσει από το κρύο, τον ήλιο, τυχόν τσούχτρες κ.λπ. και κατά την επαφή μας με βράχια. Το πάχος της εξαρτάται από την εποχή και τη θερμοκρασία του νερού, ενώ συνοδεύεται και από αξεσουάρ όπως καλτσάκια , γάντια κ.ά. Η ζώνη με τα βαρίδια θα μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε την πλευστότητά μας, ενώ απαραίτητη, για λόγους ασφαλείας, είναι η σημαδούρα που πρέπει να έχει έντονο χρώμα και καταδυτικό σημαιάκι για να είναι ορατή από μεγάλη απόσταση, όπως και ένα κοφτερό μαχαιράκι. Τέλος, ένα καταδυτικό ρολόι, αν και δεν είναι απαραίτητο, θα μας βοηθήσει στην προπόνηση, αφού θα μας δίνει πληροφορίες για τη βουτιά που μόλις κάναμε και την ξεκούρασή μας στην επιφάνεια.

Info:

www.onebreath.gr, [email protected]

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM