Πάνος Τεζαψίδης: Η σουρεαλιστική Πρωτοχρονιά μου στη Λαχόρη

Πάνος Τεζαψίδης: Η σουρεαλιστική Πρωτοχρονιά μου στη Λαχόρη Facebook Twitter
1

Στα τόσα χρόνια που συνοδεύω ομάδες ταξιδιωτών του Κανόνα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έχω κάνει Πρωτοχρονιές σε απίστευτα μέρη, από τις σαβάνες της Αιθιοπίας μέχρι τις ζούγκλες της Νέας Γουινέας και από τις ερήμους της Λιβύης μέχρι τους παγετώνες της Χιλής. Και όλες ήταν ξεχωριστές.


Η πιο σουρεαλιστική Πρωτοχρονιά που έχω κάνει, όμως, ήταν η περσινή, στη Λαχόρη του Πακιστάν, στη μέση ενός περιπετειώδους πολιτιστικού ταξιδιού σε μια ακραία ισλαμική χώρα, που ακόμη δεν έχει επηρεαστεί από τον δυτικό τρόπο ζωής. Στο Πακιστάν πήγαμε για να γνωρίσουμε από κοντά τους πολιτισμούς της Κοιλάδας του Ινδού, που πρωτοεμφανίστηκαν στην περιοχή περίπου το 6000 π.Χ., και η Λαχόρη ήταν ένας σπουδαίος σταθμός στην αποστολή μας αυτή, αφού έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά μνημειακά σύνολα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, καθώς και ένα πλούσιο σε εκθέματα μουσείο. Αυτό βέβαια που μας έκανε εντύπωση ήταν, παρ' όλα αυτά που ακούμε στην Ελλάδα για το Πακιστάν, το ότι ακόμη και στα πιο απομονωμένα χωριά συναντήσαμε πολύ φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους.

Κι εκεί που περιμέναμε ότι θα κάναμε Πρωτοχρονιά στα δωμάτιά μας, ξαφνικά, μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, μας υποδέχτηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπάλες, αστέρια και ψεύτικο χιόνι. Και δεκάδες άνθρωποι στα γιορτινά τους να περιφέρονται στους μπουφέδες, ενώ παντού τριγύρω υπήρχαν ένοπλοι αστυνομικοί που φρόντιζαν για την προστασία μας. Μέχρι και Αϊ-Βασίλη είχε!

Αποφασισμένοι ότι δεν θα γιορτάζαμε Πρωτοχρονιά, μια και τα δυτικά έθιμα δεν είναι ακόμη αποδεκτά για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δεν κάναμε κανένα σχέδιο για το βράδυ της αλλαγής του χρόνου. Κι εκεί που περιμέναμε ότι θα κάναμε Πρωτοχρονιά στα δωμάτιά μας, ξαφνικά, μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, μας υποδέχτηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπάλες, αστέρια και ψεύτικο χιόνι. Και δεκάδες άνθρωποι στα γιορτινά τους να περιφέρονται στους μπουφέδες, ενώ παντού τριγύρω υπήρχαν ένοπλοι αστυνομικοί που φρόντιζαν για την προστασία μας. Μέχρι και Αϊ-Βασίλη είχε!

Η άλλη έκπληξη ήταν όταν εμφανίστηκε Πακιστανή χορεύτρια ντυμένη από την κορφή ως τα νύχια –και με πέπλο παρακαλώ– που χόρεψε λικνίζοντας το κορμί της μπροστά στους «μιαρούς» ξένους. Ένα απίστευτο θέαμα για μια τέτοια συντηρητική χώρα και κυρίως για μας, που με τίποτα δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Το θέαμα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ήταν άσεμνο, για τα πακιστανικά δεδομένα ήταν κάτι παραπάνω από προκλητικό, με αποτέλεσμα πολλοί Πακιστανοί να έρχονται στο εστιατόριο για να χαζέψουν την τολμηρή δεσποινίδα που χόρευε μπροστά μας. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η βασιλόπιτα-έκπληξη που έβγαλα στο τραπέζι, που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους υπόλοιπους.


Την ώρα που οι συνταξιδιώτες μου απολάμβαναν τη γνήσια ελληνική βασιλόπιτα, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

— Τι νόστιμη βασιλόπιτα! Μα, πού τη βρήκες;

— Την κουβαλάω από την Ελλάδα.

— Και πώς την έφερες τη βασιλόπιτα από την Ελλάδα;

— Την είχα μέσα στη βαλίτσα.

— Καλά, και πώς δεν διαλύθηκε τόσες μέρες;

—Α, την είχα για προστασία μέσα στη σακούλα με τα άπλυτα!

Ακόμα γελάμε.

 

— Πάνος Τεζαψίδης, διοργανωτής ταξιδίων του Κανόνα

Ταξίδια
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νησί της Ιάβας: Ένας μυστηριώδης προορισμός, όπου η βανίλια της ορχιδέας ανθίζει μόνο για μια μέρα

Ταξίδια / Νησί της Ιάβας: Ένας μυστηριώδης προορισμός, όπου η βανίλια της ορχιδέας ανθίζει μόνο για μια μέρα

Για τα Νuii Almond & Java Vanilla και Nuii White Chocolate & Java Vanilla το εξωτικό άρωμα βανίλιας Ιάβας αιχμαλωτίζεται σε μία στρώση σοκολάτας γάλακτος ή λευκής σοκολάτας, μαζί με μια γενναιόδωρη μερίδα τραγανού αμυγδάλου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/03 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην Ινδονησία που κράτησε επτά μήνες

Ταξίδια / Ένα συγκλονιστικό ταξίδι επτά μηνών στην Ινδονησία

Ο 31χρονος Δημήτρης μιλάει με την Άννα Κόκορη για το μεγάλο του ταξίδι στην Ινδονησία, τους ανθρώπους που γνώρισε, τα ιδιαίτερα ηχοτοπία που συνάντησε, την κουλτούρα, την καθημερινότητα και φυσικά το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φώτης Βαλλάτος

Οι Αθηναίοι / Φώτης Βαλλάτος: Έχω πάει σε περίπου εβδομήντα πέντε χώρες. Δεν είναι πολλές.

Τravel editor του «Blue Magazine», συνδιοργανωτής του Saristra Festival. Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Πάτρα και στην Κεφαλονιά. Παρότι τα τελευταία χρόνια περνάει μόλις τριάντα μέρες τον χρόνο στην πόλη, έχει τη φήμη του αθηναιολόγου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 03/04 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Στην Κένυα των ακροτήτων

Ταξίδια / Στην Κένυα των ακροτήτων

Ο Γιώργος Σούλης έκανε ένα αξέχαστο ταξίδι στην Κένυα, από τις φαβέλες και τους ουρανοξύστες του Ναϊρόμπι μέχρι την άγνωστη για τους τουρίστες επαρχία, βιώνοντας συνθήκες περασμένων δεκαετιών αλλά με χαρούμενους ανθρώπους γύρω του.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Νομίζω ότι ο Κανών είναι το καλύτερο γραφείο στην Ελλάδα και μπορεί να συγκριθεί μόνο με αντίστοιχα κορυφαία του εξωτερικού. Και μπράβο του που τολμάει και κάνει τέτοια ταξίδια.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ