ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Υπό ομηρία η ανθρωπιστική αποστολή «Conscience» για τη Γάζα

Υπό ομηρία η ανθρωπιστική αποστολή «Conscience» για τη Γάζα Facebook Twitter
The Freedom Frotilla Coalition
0

Ενόσω η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα εντείνεται μέρα με την ημέρα λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού, το πλοίο «Conscience» της Συμμαχίας του Στόλου Ελευθερίας  (The Freedom Frotilla Coalition) παραμένει εγκλωβισμένο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Μάλτας, μετά τη διπλή επίθεση με drones τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, 2 Μαΐου.

Το «Conscience», που μετέφερε διεθνή ομάδα ακτιβιστών και ανθρωπιστική βοήθεια, δέχτηκε επίθεση με drones ανοιχτά της Μάλτας, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά και σοβαρή ζημιά στην άτρακτο, ενώ το πλήρωμα εξέπεμψε αμέσως σήμα κινδύνου SOS.

Παρά τα επείγοντα σήματα και τις εκκλήσεις για βοήθεια, οι αρχές της Μάλτας όχι μόνο αρνήθηκαν την είσοδο του πλοίου στα χωρικά τους ύδατα, αλλά και εμπόδισαν ομάδα εθελοντών από 13 χώρες να προσεγγίσει το σκάφος για να προσφέρει υποστήριξη στους επιβαίνοντες. Οι λέμβοι των εθελοντών αναχαιτίστηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μάλτας, οι οποίες απαίτησαν την επιστροφή τους στη Μάλτα υπό την απειλή σύλληψης, επιβάλλοντας τους διαδικασίες μετανάστευσης και τελωνείου.

Η Freedom Flotilla Coalition καταγγέλλει ότι οι αρχές της Μάλτας, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εμποδίζουν την πρόσβαση σε ένα σκάφος που έχει δεχθεί επίθεση και φέρει τραυματίες, στερώντας κρίσιμη βοήθεια από το πλήρωμα και τους εθελοντές. Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, με εγκαύματα και κοψίματα, ενώ οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία επίσημη εξήγηση για την άρνησή τους να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό του πλοίου ή την πρόσβαση των διασωστών.

Τουλάχιστον τρεις χώρες φέρονται να έχουν αρνηθεί την είσοδο και να έχουν απειλήσει να κατάσχουν το πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα. Ο Tighe Barry, ακτιβιστής της αντιπολεμικής ομάδας Codepink, δήλωσε στο Associated Press ότι το νησιωτικό κράτος του Παλάου στον Ειρηνικό, το οποίο έχει θερμούς δεσμούς με το Ισραήλ, ανακάλεσε τη σημαία του από το Conscience πριν από την επίθεση.

Ως αποτέλεσμα, οι αρχές της Μάλτας, της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν προειδοποιήσει ότι θα κατασχέσουν το πλοίο αν έρθει σε λιμάνι, είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές πού θα μπορούσε να σταματήσει το πλοίο για επισκευές. Δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο από τις χώρες αυτές.

Η αποστολή, που ξεκίνησε από την Τυνησία στις 29 Απριλίου, είχε στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, παρακάμπτοντας το ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό. Η επίθεση σημειώθηκε ενώ το «Conscience» ετοιμαζόταν να παραλάβει επιπλέον ακτιβιστές εν πλω, ώστε να αποφευχθούν γραφειοκρατικά εμπόδια στα λιμάνια.

Η Freedom Flotilla καλεί τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει από τη Μάλτα να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση και παροχή βοήθειας, υπενθυμίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο επιβάλλει τη διευκόλυνση ανθρωπιστικών αποστολών και την προστασία των αμάχων στην εμπόλεμη Γάζα.

Με πληροφορίες από CNN, Times of Israel

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PAKISTAN KASMIR DIADILOSEIS

Διεθνή / Βία και αναταραχή στο Κασμίρ: Νεκροί, τραυματίες και αποκλεισμένες πόλεις

Τουλάχιστον 9 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν - Ο πρωθυπουργός καλεί σε ειρηνική κινητοποίηση, ενώ οι συγκρούσεις επηρεάζουν καθημερινότητα και ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Ελληνίδας στο Νιου Τζέρσεϊ: Ο 17χρονος πρώην σύντροφος ο δράστης - Τι έλεγε σε livestream πριν συλληφθεί

Διεθνή / Δολοφονία Ελληνίδας στο Νιου Τζέρσεϊ: Ο 17χρονος πρώην σύντροφος ο δράστης - Τι έλεγε σε livestream πριν συλληφθεί

Συγγενείς επιμένουν ότι ο 17χρονος Βίνσεντ Μπατιλόρο σχεδίαζε επί μήνες την πράξη του - Καθόταν έξω από το σπίτι της επί μήνες - Συγκλονίζει η μαρτυρία της γιαγιάς της 17χρονης - Τι στάση κρατά ο θείος του δράστη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ ΨΕΥΔΟΥΣ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Συμφωνητικά σιωπής και ανιχνευτές ψεύδους για να σταματήσουν οι διαρροές

Το Πεντάγωνο προτείνει NDA και τυχαίες εξετάσεις σε ανιχνευτές ψεύδους για χιλιάδες στελέχη και υπαλλήλους, σε μια κίνηση που στοχεύει στην πίστη του προσωπικού και τον περιορισμό διαρροών στα ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Διεθνή / Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Η Mākereti Papakura, η πρώτη γυναίκα Māori που σπούδασε στο Oxford, τιμήθηκε μεταθανάτια για τη διατριβή της στην ανθρωπολογία - Η οικογένειά της γιόρτασε την αναγνώριση και την επιστροφή του ιστορικού pou στην Αγγλία
LIFO NEWSROOM