Ευρώπη και Κίεβο απορρίπτουν το σχέδιο Πούτιν – Παρουσιάζουν δικό τους «οδικό χάρτη» για ειρήνη στην Ουκρανία

Ευρώπη και Κίεβο απορρίπτουν το σχέδιο Πούτιν – Παρουσιάζουν δικό τους «οδικό χάρτη» για ειρήνη στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Κοινό μέτωπο απέναντι στην πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν, που συνδέει την κατάπαυση του πυρός με παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, σχηματίζουν Ουκρανία και Ευρωπαίοι ηγέτες, προτείνοντας τη δική τους διπλωματική λύση ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το Κίεβο παρουσίασαν στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και κορυφαία μέλη της κυβέρνησης Τραμπ έναν «οδικό χάρτη» που προβλέπει κατάπαυση του πυρός πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση και αποκλείει παραχωρήσεις χωρίς αμοιβαίο χαρακτήρα. Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το ρωσικό σχέδιο, που απαιτεί την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων και τον πλήρη έλεγχο του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρηθούν ουκρανικά εδάφη για να λήξει ο πόλεμος», ενώ προχώρησε σε σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων Μακρόν, Στάρμερ, Μελόνι και Μερτς, ζητώντας στήριξη και ενιαία απάντηση στο ρωσικό σχέδιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σε κοινή ανακοίνωση, τόνισαν ότι «ο δρόμος προς την ειρήνη δεν μπορεί να χαραχθεί χωρίς την Ουκρανία» και επανέλαβαν την αρχή ότι «τα διεθνή σύνορα δεν αλλάζουν διά της βίας». Παράλληλα, εξέφρασαν στήριξη στην αμερικανική προσπάθεια για τερματισμό της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας ότι η λύση απαιτεί συνδυασμό ενεργής διπλωματίας, στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο και πίεσης στη Μόσχα.

Την ώρα που ο Λευκός Οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσκλησης Ζελένσκι στην Αλάσκα, αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι συζητείται πρόταση παραχώρησης του Ντονμπάς και της Κριμαίας στη Ρωσία – σενάριο που το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν κατηγορηματικά.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM