World Press Photo 2025: Πρώτο βραβείο στη φωτογραφία 9χρονου Παλαιστίνιου που ακρωτηριάστηκε

World Press Photo 2025: Πρώτο βραβείο στη φωτογραφία 9χρονου Παλαιστίνιου που ακρωτηριάστηκε Facebook Twitter
Ο 9χρονος Παλαιστίνιος που ακρωτηριάστηκε/ Instagram
0

Tο πρώτο βραβείο του World Press Photo 2025 πήρε η φωτογραφία ενός 9χρονου Παλαιστίνιου, ακρωτηριασμένου και από τα δύο χέρια, καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Είναι ένα πορτρέτο του Μαχμούντ Αζούρ, ο οποίος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Ντόχα μετά την έκρηξη. Η φωτογραφία ανήκει στην Παλαιστίνια φωτογράφο Σαμάρ Ελούφ και τραβήχτηκε για τους New York Times. Η φωτογράφος κατάγεται από τη Γάζα και μεταφέρθηκε επίσης εκτός της Γάζας τον Δεκέμβριο 2023. Εκτοτε κάνει τα πορτρέτα βαριά τραυματισμένων από τον πόλεμο Παλαιστινίων που έχουν εγκατασταθεί στην Ντόχα.

Η κριτική επιτροπή του βραβείου που επαίνεσε τη σύνθεση της φωτογραφίας, την προσοχή στον φωτισμό και το θέμα της που δίνει λαβή για σκέψη και κυρίως για τα θέματα που αφορούν το μέλλον του Μαχμούντ.

World Press Photo 2025: «Ο Μαχμούντ έχει ένα όνειρο και θέλει να ζήσει»

Τώρα το αγόρι μαθαίνει να παίζει με το τηλεφωνό του, να γράφει και να ανοίγει τις πόρτες με τα πόδια του, λέει η κριτική επιτροπή του World Press Photo 2025. «Ο Μαχμούντ έχει ένα πολύ απλό όνειρο: θέλει να βάλει τεχνητά χέρια και να ζήσει μια ζωή σαν οποιοιδήποτε άλλου παιδιού», γράφουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του World Press Photo.

«Ενα από τα δυσκολότερα πράγματα, όπως μου εξήγησε η μητέρα του Μαχμούντ, είναι ότι όταν ο Μαχμούντ κατάλαβε ότι τα χέρια του έχουν ακρωτηριαστεί, η πρώτη φράση που της είπε ήταν: «Και πώς θα σε αγκαλιάζω;», δήλωσε η Σαμάρ Ελούφ.

«Είναι μια σιωπηλή φωτογραφία, που ωστόσο μιλά δυνατά. Διηγείται την ιστορία ενός αγοριού, αλλά και ενός μεγαλύτερου πολέμου που θα σημαδέψει τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η Ζουμάνα Ελ Ζέιν Χούρι, εκτελεστική διευθύντρια του World Press Photo.

Με πληροφορίες από BBC, USA Today και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM