Τη μεγάλη επίθεση στη Μοσούλη ετοιμάζει τώρα ο ιρακινός στρατός

Τη μεγάλη επίθεση στη Μοσούλη ετοιμάζει τώρα ο ιρακινός στρατός Facebook Twitter
0

Οι ιρακινές δυνάμεις άνοιξαν χθες ένα δεύτερο μέτωπο σε μια προετοιμασία της επίθεσης προς την Μοσούλη, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, μια μέρα μετά την νίκη που ανακήρυξαν τα στρατεύματα της χώρας ενάντια στους τζιχαντιστές της οργάνωσης στην Φαλούτζα.

Επίλεκτες δυνάμεις καταπολέμησης τρομοκρατίας και δύο μεραρχίες, με την στήριξη αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προέλασαν με αφετηρία μια βόρεια πόλη όπου βρίσκεται διυλιστήριο πετρελαίου προς ένα διάδρομο προσγείωσης αεροσκαφών σε μια κίνηση, που θεωρείται μέρος της επιχείρησης ανακατάληψης της Μοσούλης, ανέφεραν αξιωματούχοι ασφαλείας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατέλαβαν δύο χωριά και προχώρησαν περίπου 20χλμ κατά μήκος μιας διαδρομή στην έρημο, δυτικά της πόλης Μπαϊτζί, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ Χαλίντ αλ Ομπέιντ δήλωσε πως η επίθεση σήμανε την έναρξη της διεξαγωγής επιχειρήσεων για την απώθηση του ΙΚ από την πόλη Κουαγιάρα, περίπου 115χλμ βόρεια του Μπαϊτζί, όπου ένας διάδρομος προσγείωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση μιας μελλοντικής επίθεσης προς την Μοσούλη, που βρίσκεται σε απόσταση 60χλμ βόρεια από εκεί.

"Ξεκινήσαμε στις 05:00 (τοπική ώρα) τη δεύτερη φάση της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Νινευής με στόχο την ανακατάληψη της Κουαγιάρα ώστε αυτή να αποτελέσει το εφαλτήριο επιθέσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης", δήλωσε ο αλ Ομπέιντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Η διεξαγωγή επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Κουαγιάρα δεν θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να πάρουν ανάσα", τόνισε παράλληλα ο ιρακινός υπουργός Άμυνας σε ανάρτηση του στο twitter.

Οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να επιβραδύνουν την προέλαση του στρατού στα βόρεια του Μπαϊτζί, εξαπολύοντας επιθέσεις που σκότωσαν δύο αστυνομικούς και τραυμάτισαν τρεις στρατιώτες, ανέφερε ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Αμπντουλά από την διοίκηση των επιχειρήσεων Σαλαχουντίν.

Η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποιείται κατά μήκος μιας διαδρομής της ερήμου – στα δυτικά της εθνικής οδού που συνδέει την Βαγδάτη με την Μοσούλη– που είναι ναρκοθετημένη και περνά από χωριά όπου υπάρχει μεγάλη παρουσία των τζιχαντιστών, δήλωσε ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ αλ Ασάντι, ένας εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού.

Η ανακατάληψη της Κουαγιάρα και ενός διυλιστηρίου που βρίσκεται κοντά με ικανότητα παραγωγής 16.000 βαρελιών σε καθημερινή βάση θα πλήξει τους οικονομικούς πόρους του ΙΚ.

Την Παρασκευή το πρωί οι ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν στο κέντρο της Φαλούτζα, έπειτα από επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης που διήρκησε τέσσερις εβδομάδες και οδήγησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της σε εκτοπισμό σε καταυλισμούς στην γύρω περιοχή.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακήρυξε την νίκη ενάντια στους τζιχαντιστές το ίδιο βράδυ, αλλά αστυνομικές πηγές δήλωσαν χθες πως τα κυβερνητικά στρατεύματα δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε επτά περιοχές στα βόρεια της πόλης που κρατούν οι τζιχαντιστές και εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις εκκαθάρισης σε νότιες περιοχές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε χθες πως περισσότεροι από 81.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των μαχών στην Φαλούτζα. "Οι ανάγκες είναι: Σκηνές, νερό, εφόδια", ανέφερε με ανάρτηση στο twitter.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), η αποχώρηση των τζιχαντιστών από την Φαλούτζα οδήγησε σε μια μαζική έξοδο μετά την απελευθέρωση, περίπου 20.000 αμάχων που βρίσκονταν στην πόλη, μέσα σε μόλις λίγες ώρες την Παρασκευή.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίαζαν εκατοντάδες ανθρώπους να κολυμπούν στον Ευφράτη ποταμό αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

Διεθνή / Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

«Υπάρχουν υποψίες ότι απευθύνθηκαν σε ατελιέ και κατασκευαστές που απασχολούσαν εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονταν ανεπαρκώς και περισσότερες ώρες από το μέγιστο νόμιμο όριο» σύμφωνα με την αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας
LIFO NEWSROOM
Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Διεθνή / Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Η «ομιλία του βασιλιά» σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου - Η νέα κυβέρνηση θα βασίζεται στις αρχές της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών για όλους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ