Θάνατος Ναβάλνι: Δεν έδωσε ο Πούτιν την εντολή να δολοφονηθεί, λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν έδωσε ο Πούτιν την εντολή να σκοτωθεί, λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες Facebook Twitter
Αλεξέι Ναβάλνι / φωτ.: ΕΡΑ
0

Δεν έδωσε ο Πούτιν την εντολή για τον θάνατο του Ναβάλνι, λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Tο σχετικό δημοσίευμα θέλει τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών να έχουν καταλήξει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δολοφόνησε τον Αλεξέι Ναβάλνι. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν να μην διέταξε τον φόνο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο. 

Η Wall Street Journal στο άρθρο της, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, αναφέρει ότι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν μάλλον δεν διέταξε τον φόνο του Ναβάλνι, παρά τα όσα λένε οι υποστηρικτές του Ναβάλνι. 

Η εφημερίδα τονίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει απαλλάξει τον Ρώσο πρόεδρο από κάθε ευθύνη για τον θάνατό του, καθώς ο αντιφρονών ήταν στόχος των ρωσικών αρχών επί χρόνια, είχε φυλακιστεί για αδικήματα τα οποία η Δύση έχει χαρακτηρίσει πολιτικά υποκινούμενα και είχε δηλητηριαστεί το 2020 με νευροπαραλυτικό παράγοντα. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι το 2020. 

Οι πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal δήλωσαν ότι το συμπέρασμα της μη εμπλοκής του Πούτιν στον θάνατο του Ναβάλνι «είναι ευρέως αποδεκτό από την κοινότητα των υπηρεσιών Πληροφοριών και έχει υιοθετηθεί από πολλές υπηρεσίες – ανάμεσά τους η CIA, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και η υπηρεσία Πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». 

Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε διάφορες πληροφορίες, περιλαμβανομένων απόρρητων, και στην ανάλυση των γεγονότων, όπως για παράδειγμα η χρονική στιγμή του θανάτου του Ναβάλνι και πώς το γεγονός επισκίασε την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας τον Μάρτιο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Λεονίντ Βολκόφ, συνεργάτης του Ναβάλνι, χαρακτήρισε τα αμερικανικά ευρήματα αφελή και γελοία. 

Όσα λέγονται για τον θάνατο του Ναβάλνι από τα δύο «στρατόπεδα» στη Ρωσία 

Ο 47χρονος Ναβάλνι ήταν ο πιο σφοδρός επικριτής του Πούτιν. Οι συνεργάτες του έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν ότι ζήτησε τη δολοφονία του και έχουν προσθέσει ότι θα παρουσιάσουν αποδείξεις για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους. 

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι οι ρωσικές αρχές είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του αντιφρονούντα. Τον Μάρτιο ο Πούτιν χαρακτήρισε τον θάνατο του Ναβάλνι «λυπηρό» και επεσήμανε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να τον παραδώσει στη Δύση στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με την προϋπόθεση ότι ο αντιφρονών δεν θα επέστρεφε στη Ρωσία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Διεθνή / Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Η αστυνομία ανέφερε ότι το αγόρι πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ηλικία του ή τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε στα χέρια του το όπλο
LIFO NEWSROOM