Συνέλαβαν την Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Χάγη σε κινητοποίηση για τα ορυκτά καύσιμα

Γκρέτα Τούνμπεργκ Facebook Twitter
Γκρέτα Τούνμπεργκ - Φωτ.: EPA
0

Οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν τη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, μαζί με αρκετούς διαδηλωτές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Extinction Rebellion, κατά την προσπάθεια αποκλεισμού ενός αυτοκινητοδρόμου στη Χάγη.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ οδηγήθηκε σε ένα λεωφορείο από την ολλανδική αστυνομία μαζί με άλλους διαδηλωτές της Extinction Rebellion, που επιχείρησαν να αποκλείσουν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά των επιδοτήσεων για τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η 21χρονη Τούνμπεργκ προσήχθη όταν μαζί με μια ομάδα περίπου 100 ανθρώπων επιχείρησαν να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Α12. Την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο αυτόν έχουν αποκλείσει για πολλές ώρες πάνω από 30 φορές τους τελευταίους μήνες ακτιβιστές που ζητούν να μπει ένα τέλος σε όλες τις επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Σε προηγούμενες κινητοποιήσεις η αστυνομία είχε οδηγήσει τους προσαχθέντες διαδηλωτές σε ένα άλλο σημείο της πόλης, όπου τους είχε αφήσει ελεύθερους χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Η τοπική αστυνομία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το περιστατικό.

«Είμαστε ασταμάτητοι, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» φώναζαν οι διαδηλωτές, κατά τη διαμαρτυρία τους. «Είναι σημαντικό να διαδηλώσουμε σήμερα γιατί ζούμε σε κατάσταση πλανητικής έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε αυτή την κρίση και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές» δήλωσε νωρίτερα η Γκρέτα Τούνμπεργκ, στο Γαλλικό Πυρακτορείο (AFP). Ερωτηθείσα αν ανησυχεί μήπως συλληφθεί, απάντησε: «Γιατί να ανησυχώ;»

Η Extinction Rebellion δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί διαδηλώσεις μέχρι η ολλανδική κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί δημόσια κονδύλια για την επιδότηση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Εν τω μεταξύ, η οικολογική κρίση συνεχίζει να μαίνεται και το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο της χώρας προσποιείται ότι έχουμε όλο το χρόνο του κόσμου, ενώ η κρίση είναι τώρα», ανέφερε η Extinction Rebellion σε δήλωση που αναρτήθηκε στο X(πρώην Twitter).

Η διαμαρτυρία ήταν μέρος ενός σχεδίου άσκησης πίεσης στην ολλανδική κυβέρνηση ενόψει της προγραμματισμένης συζήτησης για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM