Στη Βενεζουέλα ο Μαδούρο «έφερε» τα Χριστούγεννα δύο μήνες νωρίτερα

Στη Βενεζουέλα ο Μαδούρο «έφερε» τα Χριστούγεννα δύο μήνες νωρίτερα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Twitter
0

Το πρωί της Τρίτης, 1η Οκτωβρίου, οι κάτοικοι του Καράκας όταν ξύπνησαν αντίκρισαν την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας με εορταστική διακόσμηση ενώ ένα πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο δεσπόζει σε κεντρική πλατεία της πόλης των τριών εκατομμυρίων κατοίκων.

Εργάτες έχουν διακοσμήσει με χριστουγεννιάτικα στολίδια και τις περισσότερες γειτονιές του Καράκας, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στην εβδομαδιαία τηλεοπτική του εκπομπή στις 2 Σεπτεμβρίου πως αυτή τη χρονιά τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου. «Ο Σεπτέμβρης μυρίζει Χριστούγεννα!» είχε αναφέρει ο 61χρονος Μαδούρο στην εβδομαδιαία τηλεοπτική του εκπομπή ένα μήνα νωρίτερα. «Φέτος και για να σας τιμήσω όλους, για να σας ευχαριστήσω όλους, θα διατάξω την έναρξη των Χριστουγέννων την 1η Οκτωβρίου. Τα Χριστούγεννα έφτασαν για όλους, με ειρήνη, χαρά και ασφάλεια!», είπε.

«Με την δημοκρατία της χώρας σε πλήρη σύγχυση ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο προσπαθεί να τονώσει την κατάσταση με την χαρά των γιορτών», γράφουν οι New York Times ενώ το Associated Press αναφέρει πως «στη Βενεζουέλα δεν ήρθαν τα Χριστούγεννα ακόμα και αν το θέλει ο πρόεδρος, το κλίμα μέχρι τώρα δεν είναι εορταστικό».

Η 32χρονη Ντεζιρέ Αγκιάρ, προτού στήσει το περίπτερό της με κοσμήματα και αξεσουάρ σε τοπική αγορά του Καράκας, δήλωσε στο Associated Press: «Νομίζω πως είναι τρομερό γιατί είναι Οκτώβριος. Το Χαλογουίν δεν πέρασε καν και είναι ήδη Χριστούγεννα; Τα γιορτάζουμε μαζί;».

Όμως, κάποιοι στη Βενεζουέλα δεν χάρηκαν με το διάταγμα του Μαδούρο να γιορτάσει η χώρα τα Χριστούγεννα τον Οκτώβριο και για θρησκευτικούς λόγους. «Τα Χριστούγεννα είναι τον Δεκέμβριο. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για αυτό. Γιορτάζουμε τη γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού», δήλωσε στο Associated Press ο 61χρονος Γουιλφρέντο Γκουτιέρες, ενώ παρατηρούσε εργάτες που διακοσμούσαν με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια κεντρική λεωφόρο στο Καράκας. «Το μόνο καλό είναι πως μάζεψαν τα σκουπίδια. Συνήθως, αυτό το μέρος είναι βρώμικο», συμπλήρωσε.

Στη Βενεζουέλα μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου κυριαρχεί συλλογική απαισιοδοξία

Οι πολίτες στη Βενεζουέλα, ειδικότερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχουν συνδέσει τα Χριστούγεννα με γεμάτα πορτοφόλια και πολλά ψώνια αφού στο τέλος του έτους οι εργαζόμενοι λάμβαναν συχνά τριπλάσιο μισθό και μπόνους διακοπών. Όμως, αυτή την περίοδο οι μισθοί είναι πενιχροί λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας ενώ μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου κυριαρχεί συλλογική απαισιοδοξία. Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές αν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας θα κάνουν αλλαγές στις πληρωμές των μπόνους αυτή τη χρονιά, μετά τη νίκη του  Μαδούρο στις αμφιλεγόμενες εκλογές του Ιουλίου.

Ο Νικολάς Μαδούρο, του οποίου η εκλογική νίκη επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 22 Αυγούστου, αναδείχθηκε νικητής με 52% των ψήφων από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο όμως δεν έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά αποτελέσματα. Μετά την ανακοίνωση της αμφιλεγόμενης νίκης του Μαδούρο για τρίτη εξαετή θητεία στον προεδρικό θώκο χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα. Όμως, καθώς ο Μαδούρο και οι πολιτικοί του σύμμαχοι ελέγχουν όλους τους τομείς της κυβέρνησης οι διαμαρτυρίες για τις εκλογές στους δρόμους της Βενεζουέλας κατεστάλησαν πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με το Associated Press, συνελήφθησαν 2.000 διαδηλωτές μεταξύ των οποίων και ανήλικοι ενώ περισσότεροι από 20 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους.

Λίγες ώρες πριν ανακοινώσει ο Μαδούρο πως τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου, οι Αρχές της Βενεζουέλας δημοσίευσαν ένταλμα σύλληψης για τον κύριο αντίπαλό του, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια, κατηγορώντας τον για «εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει τον Γκονζάλες επιμένει ότι η προεδρική ψηφοφορία κλάπηκε, δημοσιεύοντας δελτία καταμέτρησης, σύμφωνα με τα οποία ο Νικολάς Μαδούρο έχασε στην πραγματικότητα την προεδρία με μεγάλη διαφορά. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι ο Γκονζάλες εξασφάλισε πάνω από το 60% των ψήφων. Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Γκονζάλες μαζί με την σύζυγό του κατέφυγε στην Ισπανία, καθώς θεώρησε ότι κινδύνευε να συλληφθεί.

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν κανέναν από τους υποψηφίους ως νικητή των εκλογών και απαίτησαν τη δημοσίευση των εκλογικών πρακτικών, τα οποία σύμφωνα με την αντιπολίτευση θα αποδείκνυαν την ήττα του Νικολάς Μαδούρο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM