Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως εκλεγμένο πρόεδρο τον αντίπαλο του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως εκλεγμένο πρόεδρο τον αντίπαλο του Μαδούρο Facebook Twitter
Εδμούνδο Γκονσάλες / Φωτ.: EPA
0

Αποδείξεις για την απόφασή της να ανακηρύξει νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Νικολάς Μαδούρο καλείται να παρουσιάσει η Εκλογική Επιτροπή της χώρας, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ως νικητή των προεδρικών εκλογών τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Εδμούνδο Γκονσάλες.

Της ανακοίνωσης των ΗΠΑ -που απορρίπτει τα επίσημα και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενα εκλογικά αποτελέσματα- προηγήθηκαν εκκλήσεις πολλών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων στενών συμμάχων του Νικολάς Μαδούρο, προς το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσει λεπτομερή καταμέτρηση ψήφων, όπως έκανε κατά τις προηγούμενες εκλογές.

Το εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή τη Δευτέρα, αλλά ο συνασπισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε ώρες αργότερα ότι είχε αποδείξεις για το αντίθετο.

«Δεδομένων των συντριπτικών στοιχείων, είναι σαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες και, κυρίως, στον λαό της Βενεζουέλας ότι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Τα εκλογικά δεδομένα καταδεικνύουν συντριπτικά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας: ο υποψήφιος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της Κυριακής. Οι Βενεζουελάνοι ψήφισαν και οι ψήφοι τους πρέπει να μετρήσουν» έγραψε σε ανάρτησή του στο X, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ας  κρατήσουν τη μύτη τους μακριά από τη Βενεζουέλα!» απάντησε ο Μαδούρο, στον Άντονι Μπλίνκεν.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που αμφισβητούν την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από τη Βενεζουέλα. Η παρέμβαση Μπλίνκεν έρχεται την ώρα που οι πρόεδροι της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Κολομβίας κάλεσαν τον Νίκολας Μαδούρο να δημοσιοποιήσει τις πλήρεις λεπτομέρειες των εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Ποια είναι η πρώην σύντροφός του, Νάντια Μαρτσίνκο, που πρόκειται να ερευνηθεί

Η Μαρτσίνκο υπήρξε σύντροφος του Έπσταϊν για επτά χρόνια - η σημαντικότερη σχέση του μετά τη Γκιλέιν Μάξγουελ - ενώ αργότερα εργάστηκε και ως βοηθός πιλότου στο ιδιωτικό του αεροσκάφος
THE LIFO TEAM
ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΓΑΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Διεθνή / Μέγκαν Μαρκλ: Μοιράστηκε αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι στο Instagram

Με αφορμή την επέτειο του γάμου τους, η δούκισσα του Σάσεξ δημοσίευσε φωτογραφίες από την τελετή και τη δεξίωση που ακολούθησε - Το «βλέμμα» των media στο φόρεμα του πάρτι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ EUROPOL

Διεθνή / Europol: Απενεργοποιήθηκαν χιλιάδες λογαριασμοί των Φρουρών της Επανάστασης σε 19 χώρες

Η Europol ανέφερε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο και οργανωμένο ψηφιακό δίκτυο που εκτεινόταν σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM