«Σώστε το TikTok»: Η «εκστρατεία» του Τραμπ στα social - Σε ποιον θα ανήκει αν επαναλειτουργήσει

«Σώστε το TikTok»: Η «εκστρατεία» του Τραμπ στα social - Σε ποιον θα ανήκει αν επαναλειτουργήσει Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Το TikTok σταμάτησε να λειτουργεί από σήμερα, Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στις ΗΠΑ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε «Σώστε το TikTok» σε μία ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, μετά τη διακοπή της πρόσβασης στις ΗΠΑ για τους χρήστες του TikTok αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Αν και προσπάθησε να απαγορεύσει το TikTok κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας, ο Τραμπ τα τελευταία χρόνια εξυμνούσε την εφαρμογή ως έναν εξαιρετικό τρόπο να προσεγγίσει τους νεότερης ηλικίας ψηφοφόρους.

Ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται από σήμερα, Κυριακή, διακόπτοντας για τις ΗΠΑ την πρόσβαση στην αναφερόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ζητώ από τις εταιρείες να μην αφήσουν το TikTok στο σκοτάδι! Θα εκδώσω εκτελεστικό διάταγμα τη Δευτέρα για να παρατείνω το χρονικό διάστημα πριν τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις του νόμου, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια συμφωνία για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας. Το διάταγμα θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε εταιρεία βοήθησε να αποτραπεί το κλείσιμο του TikTok πριν από το διάταγμά μου», έγραψε ο Τραμπ.

«Οι Αμερικανοί αξίζουν να δουν τη συναρπαστική ορκωμοσία τη Δευτέρα, όπως επίσης άλλες εκδηλώσεις και συζητήσεις. Θα ήθελα οι ΗΠΑ να κατέχουν το 50% του TikTok σε ένα joint venture. Με αυτόν τον τρόπο, σώζουμε το TikTok, το διατηρούμε σε καλά χέρια και το αφήνουμε να συνεχίσει να υπάρχει. Χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ, δεν υπάρχει TikTok. Με την έγκρισή μας, θα αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια -αν όχι τρισεκατομμύρια. Έτσι, η πρώτη μου σκέψη είναι ένα joint venture μεταξύ των τωρινών ιδιοκτητών ή/και νέων ιδιοκτητών, όπου οι ΗΠΑ θα έχουν το 50% σε ένα joint venture που θα αποτελείται από τις ΗΠΑ και όποιον άλλον επιθυμεί», κατέληξε ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι «πιθανότατα» θα δώσει αναστολή 90 ημερών στην εν δυνάμει απαγόρευση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού αναλάβει τα καθήκοντά του την Δευτέρα.

«Η παράταση 90 ημερών είναι κάτι που πιθανότατα θα γίνει, γιατί είναι το σωστό», δήλωσε σε συνέντευξή του στο NBC. «Αν αποφασίσω να το κάνω, πιθανότατα θα το ανακοινώσω την Δευτέρα».

Την υπόσχεση αυτή επικαλέστηκε το ΤiKTok σε ένα σημείωμα του, προς τους χρήστες του.

TikTok: Δεν αποκλείεται η συνέχιση της κινεζικής ιδιοκτησίας 

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Γουόλτςπου έχει επιλεγεί από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ο Τραμπ εργάζεται για τη «διάσωση του TikToK».

Δεν αποκλείεται η συνέχιση της κινεζικής ιδιοκτησίας μαζί «με τείχη προστασίας προκειμένου ότι προστατεύονται τα δεδομένα σε αμερικανικό έδαφος» πρόσθεσε ο ίδιος.

TikTok: Πώς μπορεί να επαναλειτουργήσει

Επίσης, ο Μάικ Γουόλτς, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του 45ου και σύντομα 47ου προέδρου, δήλωσε χθες ότι ο Τραμπ θα παρέμβει αν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει νόμο που απαγορεύει την πλατφόρμα στις ΗΠΑ αν δεν πωληθεί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, όπως όντως συνέβη.

«Θα θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα για να μην σκοτεινιάσει το TikTok» είπε ο Γουόλτς την Πέμπτη. 16 Ιανουαρίου. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί, μέσω εκτελεστικού διατάγματος, να δώσει παράταση 90 ημερών στην ByteDance, εάν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της πώλησης.

«Θα θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα για να μην σκοτεινιάσει το TikTok» είπε ο Γουόλτς την Πέμπτη. 16 Ιανουαρίου. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί, μέσω εκτελεστικού διατάγματος, να δώσει παράταση 90 ημερών στην ByteDance, εάν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της πώλησης.

«Το TikTok θα παραμείνει απαγορευμένο και θα εξακολουθεί να είναι παράνομο για την Apple και την Google να συνεργάζονται μαζί τους. Αλλά αυτό θα κάνει την πρόθεση του προέδρου να μην εφαρμόσει τον νόμο πολύ πιο επίσημη».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DUA LIPA ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΟΣΟΒΟ

Διεθνή / Dua Lipa: Έλαβε και την κοσοβάρικη υπηκοότητα - Η ξεχωριστή εμφάνιση στην Πρίστινα με τον πατέρα της

Έχει λάβει και την αλβανική υπηκοότητα - «Είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια τι σημαίνει το να μοιράζομαι αυτή τη νύχτα μαζί σας, στην πόλη που με διαμόρφωσε»
LIFO NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία για την Παλαιστίνη - Ανάμεσά τους και ο Τζούλιαν Ασάνζ

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία για την Παλαιστίνη - Ανάμεσά τους και ο Τζούλιαν Ασάνζ

Η Αυστραλία δέχεται διεθνή πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, με τον πρωθυπουργό της να απαντά πως θα συμβεί μονάχα εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Διεθνή / Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Ο 38χρονος Martyn Latchman κατέρρευσε κατά την προετοιμασία για μεταμόσχευση μαλλιών στην Κωνσταντινούπολη - Παρά τις ιατρικές εξετάσεις και την άμεση επέμβαση, έχασε τη ζωή του την ίδια μέρα
LIFO NEWSROOM
To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από 600 χρόνια - Σεισμός και συναγερμός για τσουνάμι

Διεθνή / To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από σχεδόν 600 χρόνια - Συναγερμός για τσουνάμι

Το ηφαίστειο Krasheninnikov στην Καμτσάτκα εξερράγη για πρώτη φορά από το 1463, πιθανώς λόγω του ισχυρού σεισμού 8,8R πριν λίγες ημέρες, με σύννεφα στάχτης έως 6 χλμ. και παγκόσμιο συναγερμό για τσουνάμι και αεροπορικά θέματα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Διεθνή / Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από δεκάδες χώρες, πάνω από το ένα τρίτο των εισαγωγών (περίπου 1 τρισ. δολάρια) έχει εξαιρεθεί
LIFO NEWSROOM
Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

Διεθνή / Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

«Το να υποβάλλεται σκοπίμως σε λιμό ο γιος μας στο πλαίσιο μίας εκστρατείας προπαγάνδας είναι μία από τις φρικτότερες πράξεις που έχει ποτέ δει ο κόσμος. Λιμοκτονεί μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την προπαγάνδα της Χαμάς» λέει η οικογένεια του ομήρου
LIFO NEWSROOM
Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Η παγκόσμια απήχηση της νοτιοκορεατικής κουλτούρας έχει συμβάλει στην εκτίναξη της δημοτικότητας των καλλυντικών της - Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε προϊόντα K-beauty το 2024
LIFO NEWSROOM
Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Διεθνή / Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Το 88% των στρατιωτικών ερευνών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν κατέληξαν σε ευθύνες ή παραμένουν ανεπίλυτες - Ανάμεσά τους, επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς άμαχους
LIFO NEWSROOM