Σάλο προκαλεί στη Γαλλία η αποκάλυψη ότι το περίφημο φυσικό ανθρακούχο νερό Perrier, ιδιοκτησίας της πολυεθνικής Nestlé, υπέστη μη εγκεκριμένες διαδικασίες καθαρισμού, χωρίς να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές ή το κοινό. Το εύρημα περιλαμβάνεται σε έκθεση της Γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, φέρνοντας στο φως σχέσεις αδιαφάνειας μεταξύ της κυβέρνησης και του κολοσσού της βιομηχανίας νερού.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Nestlé Waters – ιδιοκτήτρια των εμπορικών σημάτων Perrier, Vittel και Contrex – χρησιμοποίησε παράνομα φίλτρα και τεχνικές υπεριώδους απολύμανσης για την επεξεργασία νερού, πρακτικές που απαγορεύονται ρητά από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα «φυσικά μεταλλικά νερά».
Η χρήση τέτοιων μεθόδων, που επιτρέπονται μόνο σε νερό βρύσης, αναιρεί τον χαρακτηρισμό "φυσικό μεταλλικό νερό", ο οποίος απαιτεί απόλυτα φυσική επεξεργασία χωρίς καμία τροποποίηση της σύστασης του νερού.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι οι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν, είχαν ενημερωθεί από το 2021 για τις πρακτικές της Nestlé. Το Μέγαρο των Ηλυσίων φέρεται να είχε γνώση του ζητήματος «τουλάχιστον από το 2022», ενώ η τότε πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «δεν φαίνεται να είχε ενημερωθεί».
Η στενή σχέση ανάμεσα στην εταιρεία και την κυβέρνηση αποτυπώνεται, κατά τους γερουσιαστές, ακόμη και σε παρέμβαση της Nestlé στο περιεχόμενο κρατικής έκθεσης για το νερό. Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Αλεξάντρ Ουιζίγ έκανε λόγο για ένα φαινόμενο που είναι «ανεξήγητο, ασυγχώρητο και ακατανόητο».
Αν και δεν διαπιστώθηκε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, οι γερουσιαστές τονίζουν ότι υπήρξε συστηματική παραπλάνηση τόσο των καταναλωτών όσο και των τοπικών και ευρωπαϊκών αρχών.
Η βιομηχανία μεταλλικού νερού είναι στρατηγικής σημασίας για τη Γαλλία: διαθέτει 104 φυσικές πηγές, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 41.000 εργαζόμενους άμεσα ή έμμεσα.
Το 2024, η Nestlé παραδέχθηκε δημοσίως ότι έκανε χρήση απαγορευμένων φίλτρων και υπεριώδους απολύμανσης, ισχυριζόμενη ωστόσο ότι το νερό της παραμένει «καθαρό στην πηγή». Η εταιρεία πλήρωσε πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ για να αποφύγει ποινική δίωξη, ενώ δήλωσε πως ουδέποτε άσκησε πίεση στην κυβέρνηση.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch κατέθεσε μήνυση εναντίον της Nestlé Waters για παραπλάνηση των καταναλωτών, και η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί σε ανακριτή στο Παρίσι.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Nestlé Waters, Μιριέλ Λιενό, κατά την ακρόασή της στη Γερουσία τον Μάρτιο, επέμεινε πως όλα τα προϊόντα του ομίλου είναι «καθαρά στην πηγή». Σε γραπτή δήλωση στο πρακτορείο AFP, ανέφερε πως «αναγνωρίζει τα συμπεράσματα της έκθεσης» και ζήτησε «κανονιστική σταθερότητα» για τον κλάδο.
Με πληροφορίες από Guardian