Η κρίση μόλυνσης του νερού της Perrier και οι συνέπειές της

Η κρίση μόλυνσης του Perrier και οι συνέπειές της Facebook Twitter
Perrier/ Φωτ.: Unsplash
0

Το Perrier, ένα από τα πιο διάσημα μεταλλικά νερά στον κόσμο, βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου μετά από τη μόλυνση μιας από τις πηγές του στη νότια Γαλλία. 

Μετά από έντονες βροχοπτώσεις φέτος, ένα από τα επτά πηγάδια που χρησιμοποιούνται για την εμφιάλωση του Perrier ανιχνεύθηκε να περιέχει ίχνη κοπρανώδους μόλυνσης, γεγονός που οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του και την καταστροφή εκατομμυρίων μπουκαλιών. Ταυτόχρονα, μια έκθεση που διέρρευσε αποκάλυψε ότι στην πηγή βρέθηκαν και ίχνη απαγορευμένων φυτοφαρμάκων.

Η Nestlé SA, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Perrier, δέχτηκε πρόστιμο €2 εκατομμυρίων, κατηγορούμενη για απάτη, καθώς φιλτράριζε το νερό χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους για μεταλλικά νερά που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι φυσικά. Παρόλο που η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι τηρεί πλέον τους κανονισμούς και ότι το νερό της είναι ασφαλές, αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις, τόσο από καταναλωτές όσο και από οργανώσεις, όπως η Foodwatch, που θεωρούν ότι το πρόστιμο είναι ανεπαρκές και ότι η Nestlé παραβλέπει σοβαρά προβλήματα.

Το πρόβλημα εντείνεται από την αυξανόμενη κλιματική κρίση, με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις, να επηρεάζουν την ποιότητα των υπόγειων υδάτων στη Γαλλία, έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες φυτοφαρμάκων στον κόσμο. Παρά την επένδυση της εταιρείας σε νέα μέτρα ασφαλείας και παραγωγής, η μόλυνση των πηγών παραμένει μια σοβαρή απειλή για τη φήμη και τη βιωσιμότητα της μάρκας.

Εκτός από τη νομική πίεση, η Nestlé δέχεται επίσης κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις, που επισημαίνουν την οικολογική ανεπάρκεια της μεταφοράς εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών νερού σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην πλαστική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Παρόλο που η αγορά εμφιαλωμένου νερού συνεχίζει να αναπτύσσεται, με την Perrier να κατέχει σημαντικό μερίδιο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο βιώσιμες λύσεις.

Η ιστορία του Perrier, που ξεκινά από τις ιαματικές πηγές της ρωμαϊκής εποχής, σημαδεύτηκε από μεγάλες επιτυχίες, αλλά και σκάνδαλα, όπως η μαζική ανάκληση το 1990 λόγω ανίχνευσης βενζολίου. Σήμερα, η Nestlé προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή με βιώσιμες μεθόδους, επενδύοντας σε βιολογικές καλλιέργειες γύρω από την πηγή και λανσάροντας νέα προϊόντα, όπως το "Maison Perrier", που μπορεί να φιλτράρεται ελεύθερα καθώς δεν είναι φυσικό μεταλλικό νερό.

Παρά τις προσπάθειες της Nestlé να προστατεύσει την κληρονομιά του Perrier, οι πιέσεις συνεχίζονται, τόσο από την κλιματική κρίση όσο και από τις αυξημένες απαιτήσεις για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Perrier αντανακλούν τα ευρύτερα προβλήματα της παγκόσμιας αγοράς εμφιαλωμένου νερού και της βιωσιμότητάς της σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πλήρες αρχείο από τις Δίκες της Νυρεμβέργης γίνεται διαθέσιμο διαδικτυακά

Διεθνή / Το πλήρες αρχείο από τις Δίκες της Νυρεμβέργης γίνεται διαθέσιμο διαδικτυακά

Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερες από 750.000 σελίδες από τα πρακτικά των συνεδριάσεων, τα υπομνήματα των νομικών ομάδων και τα αποδεικτικά στοιχεία των 13 δικών που διεξήχθησαν στη Νυρεμβέργη μεταξύ 1945 και 1949
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΑΔΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διεθνή / Τουρκία: Αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στο ποδόσφαιρο - Πώς ξετυλίχθηκε η υπόθεση

Το σκάνδαλο στοιχηματισμού στην Τουρκία επιβεβαιώνει αυτό που ήδη πίστευαν αρκετοί φίλαθλοι, ότι διαιωνίζεται ένα σύστημα νεποτισμού και διαφθοράς στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM