Η απόφαση του Πράσινου δήμαρχου της Λυών, γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας κατά πολλούς, να απομακρύνει προσωρινά το κρέας από το μενού στις σχολικές καντίνες έχει προκαλέσει πολιτική έριδα στην χώρα.

 

Η απόφαση αυτή, αφορά μόνο για τη διάρκεια της πανδημίας, λέει ο ίδιος. Ωστόσο, υπουργοί της κυβέρνησης κατηγόρησαν τον δήμαρχο, Grégory Doucet, για «ιδεολογική» και «ελιτίστικη» συμπεριφορά αφού το μέτρο, το οποίο μελετάται επίσης από πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, τέθηκε ήδη σε ισχύ στα σχολεία της Λυών τη Δευτέρα.

 

Το δημοτικό συμβούλιο είπε ότι η απόφαση για την παροχή του ίδιου γεύματος τεσσάρων πιάτων χωρίς κρέας ήταν καθαρά πρακτικό θέμα. Επισήμανε ότι οι κανόνες για τήρηση της φυσικής απόστασης απαιτούσαν περισσότερη παραμονή στις καντίνες του σχολείου και ότι θα ήταν αδύνατο να εξυπηρετήσει 29.000 παιδιά σε δύο ώρες εάν υπήρχε επιλογή μεταξύ ενός μενού κρέατος και ενός χορτοφαγικού.

 

Οι τοπικές κυβερνήσεις στη Γαλλία αναπτύσσουν προτάσεις για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να καταναλώνουν περισσότερα τοπικά προϊόντα και λιγότερο κρέας.

 

Η γερουσία της Γαλλίας πρότεινε πέρυσι μια διατροφή με βάση τα λαχανικά, αλλά αυτό συνέβη κυρίως για την αντιμετώπιση της ανθυγιεινής επίδρασης του fast food και της κατανάλωσης. Υπήρξαν επίσης προτάσεις για επιβράβευση των παραγωγών κρέατος, που κατέγραφαν χαμηλές εκπομπές ρύπων.

 

Ωστόσο, η αντίσταση σε οποιεσδήποτε προτάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος αναμένεται έντονη από το ισχυρό λόμπι της Γαλλίας. Η απόφαση της Λυών ήδη ήρθε αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων που παράταξαν τα τρακτέρ τους και τα ζώα τους μπροστά από το δημαρχείο.

 

Στα πανό τους δε, έγραφαν «Το κρέας από τα χωράφια μας ισούται με ένα υγιές παιδί» και «Η απομάκρυνση του κρέατος (από τη διατροφή) αποτελεί εγγύηση αδυναμίας έναντι μελλοντικών ιών».

 

Το δημοτικό συμβούλιο της Λυών έχει υποσχεθεί ότι τα κυλικεία θα προσφέρουν ξανά μια κρεατοφαγική επιλογή μόλις αρθούν οι περιορισμοί και οι μαθητές έχουν περισσότερο χρόνο για φαγητό. Υπογράμμισε επίσης ότι τα προσωρινά μενού δεν είναι χορτοφαγικά, αλλά περιέχουν ψάρια και αυγά και ότι ο προηγούμενος δεξιό δήμαρχος, Gérard Collomb έκανε το ίδιο βήμα κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού την περασμένη άνοιξη.

 

Ο Grégory Doucet, από την πλευρά του είπε ότι και ο ίδιος τρώει κρέας και αρνήθηκε ότι προσπαθεί να επιβάλλει τη  χορτοφαγία στα παιδιά της πόλης.

 

«Το να είσαι σε θέση να προσφέρεις ένα ζεστό γεύμα σε όλα τα παιδιά είναι σημαντικό», είπε στη γαλλική τηλεόραση. «Αυτή είναι η Λυών, η πρωτεύουσα της γαστρονομίας. Για εμάς, η γεύση είναι επίσης απαραίτητη» τόνισε.

 

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε ορισμένους υπουργούς από την κεντρική κυβέρνηση της Γαλλίας να αντιδράσουν στην απόφαση. «Αυτό είναι παράλογο από μία διατροφική άποψη και σκάνδαλο από κοινωνική άποψη», δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ο υπουργός Γεωργίας, Julien Denormandie.

 

«Ας σταματήσουμε να βάζουμε την ιδεολογία στα πιάτα των παιδιών μας», ανέφερε ο Denormandie στο Twitter. «Ας τους δώσουμε απλώς ό, τι χρειάζονται για να αναπτυχθούν καλά. Το κρέας είναι μέρος αυτού» τόνισε και είπε ότι ζήτησε από τον νομάρχη της περιοχής, τον κρατικό ανώτατο αξιωματούχο, να παρακάμψει την απόφαση για τα σχολικά μενού.

 

Ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη ιδεολογία» του δημοτικού συμβουλίου της Λυών, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «απαράδεκτη προσβολή για τους αγρότες και τους κρεοπώλες της Γαλλίας».

 

Ανέφερε δε, στο Twitter ότι ήταν «σαφές ότι η πολιτική της ηθικοποίησης και της ελιτίστικης συμπεριφοράς των Πρασίνων αποκλείουν άτομα χαμηλού εισοδήματος. Για πολλά παιδιά, η σχολική καντίνα είναι το μόνο μέρος όπου μπορούν να τρώνε κρέας» είπε.

 

Σε μια σπάνια ένδειξη διαφωνίας στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο, η υπουργός Περιβάλλοντος, Barbara Pompili, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε μία σχολική καντίνα τη Δευτέρα, ότι τα σχολεία θα πρέπει να προσφέρουν μια καθημερινή επιλογή μενού για χορτοφάγους και χαρακτήρισε τη συζήτηση της Λυών «προϊστορική».

 

Υπογράμμισε δε, ότι ενώ πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι «παιδιά από λιγότερο προνομιούχα υπόβαθρα, τρώνε λιγότερο κρέας, η έρευνα δείχνει το αντίθετο». Ο υπουργός Υγείας, Olivier Véran, είπε επίσης ότι δεν βρίσκει ένα μενού με κρέας ή με ψάρια σοκαριστικό.

 

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την σύγκρουση.

 

Kατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του σε ένα αγρόκτημα την Τρίτη, με θέμα τη γεωργία, δήλωσε πως τα σχολεία πρέπει να στοχεύουν σε ένα «πλήρες μοντέλο διατροφής» και ότι το «ποιοτικό κρέας» παράγεται στη Γαλλία.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Doucet είναι ένας από τους πολλούς Πράσινους πολιτικούς που κέρδισαν τον έλεγχο των μεγάλων γαλλικών πόλεων στις τοπικές εκλογές του περασμένου έτους, σε μια ήττα για το κόμμα του Μακρόν που αντανακλά εν μέρει τις αυξανόμενες ανησυχίες, σχετικά με τις περιβαλλοντικές ζημίες από την εντατική γεωργία και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

 

Με πληροφορίες του Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr