Το σχέδιο του ΔΝΤ για τη λήξη της πανδημίας: Προτείνει 50 δισ. δολ. για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού

Το σχέδιο του ΔΝΤ για τον τερματισμό της πανδημίας: Προτείνει 50 δισ. δολ. για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού Facebook Twitter
Το σχέδιο του ΔΝΤ για τη ληξη της πανδημίας κορωνοϊού - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Σχέδιο 50 δισ. δολαρίων για τη λήξη της πανδημίας, με τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού όλων των χωρών έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον του 60% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, πρότεινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η παγκόσμια οικονομία θα έχει από την πρόταση αυτή όφελος 9 τρισ. δολάρια λόγω της ταχύτερης επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας , το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα καρπωθούν πιθανόν οι πλούσιες χώρες, δήλωσαν στελέχη του ΔΝΤ.

Η κρίση έχει προκαλέσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως και οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι υγειονομικές προοπτικές θα είναι εξαιρετικά άνισες το 2022 , κάτι που δημιουργεί «μεγάλους κινδύνους για τον κόσμο», ανέφερε το Ταμείο.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε σε υγειονομική σύνοδο κορυφής, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη G20, ότι είναι εύλογο να στηρίξουν οι πλούσιες οικονομίες το σχέδιο με δωρεές τους για να διασφαλίσουν την ταχύτερη λήξη της πανδημίας.

«Οι αναπτυγμένες οικονομίες -από τις οποίες έχει ζητηθεί να συμβάλουν περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια- θα δουν πιθανόν τη μεγαλύτερη απόδοση που είχαν ποτέ δημόσιες επενδύσεις τους, έχοντας το 40% των κερδών από το ΑΕΠ και σχεδόν 1 τρισ. δολάρια σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα», ανέφερε στο γραπτό κείμενο της ομιλίας της.

Από τα 50 δισ. δολάρια, που είναι το κόστος υλοποίησης του σχεδίου, τα 35 δισ. δολάρια προβλέπεται να πληρωθούν με επιχορηγήσεις από πλούσιες χώρες, ιδιώτες και πολυεθνικούς χορηγούς, ενώ τα υπόλοιπα 15 δισ. δολάρια θα καλυφθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις που θα χρηματοδοτηθούν από πολυεθνικές αναπτυξιακές τράπεζες με πολύ χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια.

Οι χώρες της G20 έχουν ήδη αποδεχθεί την ανάγκη για επιχορηγήσεις περίπου 22 δισ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση, οπότε απομένει ένα ποσό περίπου 13 δισ. δολαρίων για να καλυφθεί το ποσό των 50 δισ. δολαρίων, ανέφεραν στελέχη του ταμείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM
Το Τέξας έχει πλέον την «πόλη του διαστήματος»: Η Starbase του Έλον Μασκ γίνεται επίσημα πόλη

Διεθνή / Το Τέξας έχει πλέον την «πόλη του διαστήματος»: Η Starbase του Έλον Μασκ γίνεται επίσημα πόλη

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η ίδρυση του νέου δήμου γύρω από το διαστημικό κέντρο της SpaceX – Φόβοι για ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων και υπερεξουσίες στον Μασκ
LIFO NEWSROOM