Σεισμός στο Βανουάτου: Η στιγμή που χτυπούν τα 7,3 Ρίχτερ - Μάρτυρες μιλούν για νεκρούς

Σεισμός στο Βανουάτου: Η στιγμή που χτυπούν τα 7,3 Ρίχτερ - Μάρτυρες μιλούν για νεκρούς Facebook Twitter
Σεισμός 7,3 Ρίχτερ έπληξε το Βανουάτου / φωτ.: Χ
0

Ακυρώθηκε πριν από λίγο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC) μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό 7,3 βαθμών στα ανοικτά των ακτών των νήσων Βανουάτου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο σεισμός, που αρχικά εκτιμήθηκε πως ήταν 7,4 βαθμών, προκάλεσε ζημιές σε κτήρια στην πρωτεύουσα των Βανουάτου - την Πορτ Βίλα -, ανάμεσά τους στις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με βίντεο που επαλήθευσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε προ ολίγου πως είδε πτώματα στην πρωτεύουσα των νήσων Βανουάτου. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς έκανε λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό και τραυματίες.

Οι αρχές στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν πως δεν θεωρούν πως υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει τσουνάμι, όπως και οι αρχές στο Γκουάμ και στην Αμερικανική Σαμόα.

Το επίκεντρο του σεισμού, που αρχικά υπολογιζόταν πως ήταν 7,4 βαθμών, εντοπίστηκε μόλις 30 χιλιόμετρα δυτικά της Πορτ Βίλα, ενώ το εστιακό βάθος ήταν περίπου 43 χιλιόμετρα, σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις των αμερικανών σεισμολόγων, που αρχικά έκαναν λόγο για εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων.

Κάτοικος των Βανουάτου, ο Μάικλ Τόμσον, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου πως είδε πτώματα στην πρωτεύουσα. Μίλησε επίσης για γέφυρες που κατέρρευσαν και κατολισθήσεις και τόνισε πως η λειτουργία των δικτύων τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν διακοπεί.

Είπε ακόμη πως πέρασε πλάι σε «πτώματα» διασχίζοντας το κέντρο της πόλης.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Βανουάτου αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστή «μέχρι νεοτέρας» καθώς έχει υποστεί «αξιοσημείωτες ζημιές» το κτίριο όπου φιλοξενείται, σύμφωνα με ενημέρωση από την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Παπούα Νέα Γουινέα, η οποία απηύθυνε σύσταση στους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στα νησιά να επικοινωνήσουν μαζί της αν «χρειάζονται βοήθεια».

Οπτικό υλικό που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο ο κ. Τόμσον εικονίζει κτίριο όπου βρίσκονταν αρκετές ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες που έχει υποστεί εκτενείς ζημιές — το ισόγειο έχει καταρρεύσει.

Ισόγειο «δεν υπάρχει πλέον», καταπλακώθηκε από τρεις ψηλότερους ορόφους, που πάντως ακόμη «έστεκαν όρθιοι», περιέγραψε ο κ. Τόμσον.

Αναφέρονται επίσης ζημιές σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας και της χώρας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM