Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για αυτό που αποκάλεσε «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, «θα με συνοδεύσουν στον Λευκό Οίκο για την επίσημη Τελετή Υπογραφής Ειρήνης», έγραψε την Πέμπτη στην πλατφόρμα Truth Social ο Τραμπ.

Οι δύο χώρες, εχθροί επί δεκαετίες, έχουν πολεμήσει δύο φορές για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε από τις αρμενικές δυνάμεις σε αστραπιαία επιχείρηση το 2023, προκαλώντας την έξοδο πάνω από 100.000 εθνοτικών Αρμενίων.

Αν και έχουν προηγηθεί συνομιλίες για μια ειρηνική λύση –συμπεριλαμβανομένων αυτών του περασμένου μήνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– δεν είχε υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

«Αυτά τα δύο έθνη βρίσκονται σε πόλεμο για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων», έγραψε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Πολλοί ηγέτες προσπάθησαν να τερματίσουν τον πόλεμο χωρίς επιτυχία, μέχρι τώρα, χάρη στον ‘TRUMP’. Η κυβέρνησή μου συνεργάζεται με τις δύο πλευρές εδώ και αρκετό καιρό και είμαι πολύ περήφανος για αυτούς τους θαρραλέους ηγέτες που κάνουν το σωστό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι οι μεσολαβητικές του προσπάθειες σε διεθνείς συγκρούσεις αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες «με τις δύο χώρες για την από κοινού επιδίωξη οικονομικών ευκαιριών» που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τις δυνατότητες της περιοχής του Νότιου Καυκάσου.

Η επικείμενη συμφωνία μπορεί να βάλει τέλος σε δεκαετίες συγκρούσεων και να ανοίξει τον δρόμο για την επαναλειτουργία βασικών συγκοινωνιακών διαδρόμων στον Νότιο Καύκασο, οι οποίοι παραμένουν κλειστοί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Associated Press, η συμφωνία θα παραχωρεί στις ΗΠΑ δικαιώματα μίσθωσης για την ανάπτυξη του διαδρόμου, ο οποίος θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία».

Ο διάδρομος αυτός θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την περιοχή Ναχτσιβάν, που χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα με μια λωρίδα εδάφους της Αρμενίας μήκους 32 χιλιομέτρων.

Αναμένεται να περιλαμβάνει σιδηροδρομική γραμμή, αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και καλώδια οπτικών ινών, επιτρέποντας τη διακίνηση εμπορευμάτων και αργότερα ανθρώπων. Η συμφωνία δεν προβλέπει χρηματοδότηση του έργου από τις ΗΠΑ, αλλά ανάπτυξή του από ιδιωτικές εταιρείες.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, νωρίτερα φέτος και συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούονταν για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κατά τη σοβιετική εποχή, η κυρίως αρμενικής καταγωγής περιοχή είχε καθεστώς αυτονομίας εντός του Αζερμπαϊτζάν. Οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ χριστιανών Αρμενίων και κυρίως μουσουλμάνων Αζέρων κορυφώθηκαν καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM