Ρουμανία: Άνετη νίκη για τον φιλοευρωπαίο Κλάους Γιοχάνις

Ρουμανία: Άνετη νίκη για τον φιλοευρωπαίο Κλάους Γιοχάνις Facebook Twitter
0

Ο φιλοευρωπαίος απερχόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κέρδισε με άνεση τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η νίκη του δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ήταν ευρέως αναμενόμενο πως θα επικρατήσει απέναντι στην υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και πρώην πρωθυπουργό της χώρας Βιορίτσα Νταντσίλα.

Το exit polls που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων IRES δείχνει ότι ο 60χρονος Γιοχάνις κερδίζει με ποσοστό 66,5%, έναντι 33,5% της Νταντσίλα. Μια άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεων, η CURS-Avangarde, επιβεβαίωσε τη νίκη του Γιοχάνις, δίνοντάς του ποσοστό 64%.

Ο φιλοευρωπαίος απερχόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ήταν το φαβορί και απόψε πανηγυρίζει για δεύτερη φορά την προεδρία.

Αν και η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2014 είχε προκαλέσει έκπληξη, ο 60χρονος Γιοχάνις σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση εμφανιζόταν φαβορί για τον δεύτερο γύρο, αφού ήρθε πρώτος και στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 10 Νοεμβρίου όταν συγκέντρωσε το 38% των ψήφων.

Οι εκλογές αυτές επιβεβαιώνουν τη φιλοευρωπαϊκή τάση της Ρουμανίας, σε αντίθεση με άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, όπου κυριαρχούν λαϊκιστές και εθνικιστές πολιτικοί.

Ο Γιοχάνις είχε αντίπαλό του την 55χρονη Νταντσίλα, η οποία ήρθε στο πολιτικό προσκήνιο τον Ιανουάριο του 2018 όταν ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης έπειτα από αίτημα του πρώην επικεφαλής στο Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος πλέον εκτίει ποινή φυλάκισης για διαφθορά.

Έπειτα από 21 δύσκολους μήνες η κυβέρνηση Νταντσίλα ανατράπηκε τον Οκτώβριο από το κοινοβούλιο και αντικαταστάθηκε από ένα κεντροδεξιό υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), στο οποίο ανήκει και ο Γιοχάνις.

Η έβδομη πιο πολυπληθής χώρα της ΕΕ με 19,4 εκατομμύρια κατοίκους, στη Ρουμανία υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των κατοίκων των πόλεων, το επίπεδο ζωής των οποίων πλησιάζει στα ευρωπαϊκά πρότυπα, και των κατοίκων της υπαίθρου που είναι μεταξύ των πιο φτωχών στην Ευρώπη. Σχεδόν ένας στους δύο Ρουμάνους ζει στην ύπαιθρο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM