Με την παράδοση των όπλων από μία ομάδα ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) κοντά στην πόλη Σουλεϊμανίγια του Βορείου Ιράκ ξεκίνησε η διαδικασία του αφοπλισμού της οργάνωσης.
Το PKK πραγματοποίησε τελετή «παράδοσης όπλων» στo σπήλαιο Τζάσενε της Σουλεϊμανίγια. Στην τελετή συμμετείχαν περισσότερα από 150 άτομα. Από αυτούς, μια ομάδα 30-40 ατόμων έκαψε τα όπλα της, σε μία συμβολική τελετή που πραγματοποιήθηκε κοντά στην πόλη Σουλεϊμανίγια στις παρυφές του όρους Καντίλ όπου βρίσκεται η κύρια βάση των ενόπλων της οργάνωσης. Η τελετή αυτή σηματοδοτεί ουσιαστικά την τυπική έναρξη του αφοπλισμού που αναμένεται, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, να διαρκέσει περίπου πέντε μήνες. Τα όπλα που παραδόθηκαν απορρίφθηκαν σε μία μεγάλη πυρά που είχε προετοιμαστεί προκειμένου να καταστραφούν.
Ο χώρος είχε οργανωθεί εκ των προτέρων και βρισκόταν στην πλαγιά του όρους, σε ένα σημείο με σκαλοπάτια. Στήθηκε μια σκηνή για την ανακοίνωση. Στην σκηνή προβαλλόταν η τελευταία φωτογραφία του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Η τελετή ξεκίνησε στις 11:25 και διήρκεσε περίπου μισή ώρα.
Στον χώρο της εκδήλωσης δεν επετράπη η είσοδος μέσων καταγραφής εικόνας και ήχου και όπως εκ των προτέρων είχε ανακοινωθεί το οπτικό υλικό θα διανεμηθεί στα ΜΜΕ μετά την εκδήλωση. «Από εδώ και στο εξής, με σκοπό να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον σοσιαλισμό με δημοκρατικά πολιτικά και νομικά μέσα και με βάση τη θέσπιση νόμων για τη δημοκρατική ένταξη, καταστρέφουμε τα όπλα μας με ελεύθερη βούληση» αναφέρεται σε ανακοίνωση της επονομαζόμενης «Κοινωνικής Ομάδας Ειρήνης και Δημοκρατίας» που εκφράζει θέσεις του ΡΚΚ.
Παρόντες ήταν, πέρα από τα μέλη του ΡΚΚ, Τούρκοι αξιωματούχοι κυρίως στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, εκπρόσωποι της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ, ηγετικά στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM) το οποίο το προηγούμενο διάστημα διαμεσολάβησε μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, απεσταλμένοι της ιρακινής κυβέρνησης και δημοσιογράφοι τουρκικών και διεθνών μέσω ενημέρωσης.
Το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν τον περασμένο Μάιο είχε αποφασίσει την αυτοδιάλυση της οργάνωσης και τον τερματισμό της ένοπλης δράσης του, ευθυγραμμιζόμενο με την έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν από τη φυλακή στο νησί Ιμραλί είχε απευθύνει έκκληση στις 27 Φεβρουαρίου φέτος για διάλυση του ΡΚΚ και αφοπλισμό του, ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόταση του κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, του ακραίου εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Για τον συντονισμό των σχετικών ενεργειών, ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, είχε επισκεφθεί τις προηγούμενες ημέρες περιοχές του αυτόνομου Βορείου Ιράκ και τη Βαγδάτη.
Αντίδραση της Τουρκίας στην έναρξη αφοπλισμού
Η Τουρκία θεωρεί την αποστράτευση του PKK στο Ιράκ ως ένα μη αναστρέψιμο σημείο καμπής για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς τρομοκρατία, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος την Παρασκευή, μετά την παράδοση των όπλων της οργάνωσης σε μια συμβολική τελετή στη Σουλεϊμανίγια.
«Η παράδοση των όπλων από τους μαχητές του PKK στη Σουλεϊμανίγια, ένα ορόσημο της τρίτης φάσης της συνεχιζόμενης διαδικασίας αποστράτευσης και αποστράτευσης, σηματοδοτεί ένα συγκεκριμένο και ευπρόσδεκτο βήμα προς τον τερματισμό της δεκαετούς εκστρατείας βίας της οργάνωσης», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη ως ένα μη αναστρέψιμο σημείο καμπής — μια ευκαιρία για την προστασία αθώων ζωών και την οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς τρομοκρατία. Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη όλων των προσπαθειών που δίνουν προτεραιότητα στον αφοπλισμό, τη σταθερότητα και τη διαρκή συμφιλίωση στην περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ως προς τη συνέχεια της διαδικασίας, τα ανώτερα στελέχη του PKK δεν αναμένεται να γίνουν δεκτά στην Τουρκία, αλλά τα κατώτερα στελέχη θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά μετά τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες.
Η εξέλιξη της Παρασκευής αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας πέντε φάσεων προς μια βιώσιμη ειρήνη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που κυμαίνεται από την πολιτική έως την κοινωνικοψυχολογική ενσωμάτωση. «Η διαδικασία διάλυσης και αποστράτευσης θα περιλαμβάνει τον εποπτευόμενο και αμετάκλητο αφοπλισμό και τη διάλυση των ένοπλων δομών του PKK, όπως είδαμε σήμερα στη Σουλεϊμανίγια», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η νομική επανένταξη θα περιλαμβάνει μηχανισμούς για τη νόμιμη επιστροφή και τη δικαιοσύνη, εξασφαλίζοντας τόσο τη λογοδοσία όσο και τη σταθερότητα. «Η κοινωνικοψυχολογική ένταξη θα περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την αποκατάσταση των πληγείσων κοινοτήτων, την προώθηση της συμφιλίωσης και την υποστήριξη της πλήρους επανένταξης στην κοινωνία», σημείωσε ο αξιωματούχος.