Ψάχνουν σε δάσος για λείψανα του Κασόγκι - Πού στρέφεται η έρευνα

Ψάχνουν σε δάσος για λείψανα του Κασόγκι - Πού στρέφεται η έρευνα Facebook Twitter
0

Οι τουρκικές αρχές ψάχνουν σε ένα δάσος στα προάστια της Κωνσταντινούπολης και σε μια πόλη κοντά στη Θάλασσα του Μαρμαρά λείψανα του Τζαμάλ Κασόγκι ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες, μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσαν δύο τούρκοι αξιωματούχοι.

Στελέχη των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας ανέκτησαν  «πολλά δείγματα» από το προξενείο και την κατοικία του γενικού πρόξενου, είπαν οι αξιωματούχοι στο Reuters, και τα δείγματα θα υποβληθούν σε αναλύσεις για να διακριβωθεί εάν περιέχουν ίχνη του γενετικού υλικού του δημοσιογράφου.

Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να μεγεθύνουν την ακτίνα της έρευνας, ακολουθώντας την πορεία και παίρνοντας υπόψη τις στάσεις που έκαναν τα αυτοκίνητα που έφυγαν από το προξενείο και από την κατοικία του προξένου τη 2α Οκτωβρίου, την ημέρα που είδαν τον Κασόγκι ζωντανό για τελευταία φορά, εξήγησαν οι δύο τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι δολοφόνοι του ενδέχεται να πέταξαν λείψανα του Κασόγκι στο Δάσος του Βελιγραδίου, που γειτονεύει με την Κωνσταντινούπολη, ή σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην Γιάλοβα, 90 χιλιόμετρα από την πόλη, διευκρίνισαν οι δύο αξιωματούχοι.

«Με βάση την έρευνα, υπήρξαν ορισμένες υποψίες ότι λείψανα μπορεί να βρίσκονται στην πόλη Γιάλοβα και στο Δάσος του Βελιγραδίου, η αστυνομία ψάχνει σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος. Ένα αγροτικό οίκημα ή μια βίλα ίσως χρησίμευσαν ως χώρος απόρριψης ή ταφής των λειψάνων, εξήγησε.

Την Πέμπτη, τούρκοι αστυνομικοί έψαξαν για δεύτερη φορά το σαουδαραβικό προξενείο όπου εξαφανίστηκε ο Κασόγκι, μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ και αρθρογράφος της Washington Post, που είχε επικρίνει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Έψαξαν επίσης την κατοικία του πρόξενου.

Συλλέχθηκαν πολλά δείγματα από τις δύο τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων χώματος και νερού. Όλα τα δείγματα θα υποβληθούν σε αναλύσεις για ίχνη του DNA του Κασόγκι.

Οι αρχές του σουνιτικού βασιλείου διαψεύδουν την κατηγορία των τουρκικών αρχών ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο και ότι στη συνέχεια το πτώμα του διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο.

Η εξαφάνιση του δημοσιογράφου, ο οποίος είχε μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για το Ριάντ εξαιτίας επικρίσεών του προς τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και πλήττει τις σχέσεις ανάμεσα στο Ριάντ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο αυτοεξόριστος σαουδάραβας δημοσιογράφος πήγε στο προξενείο διότι ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό ενόψει του επικείμενου γάμου του. Έκτοτε δεν τον ξαναείδε κανείς ζωντανό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη πως υποθέτει ότι ο Κασόγκι είναι νεκρός και δεσμεύτηκε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ εάν διαπιστωθεί ότι ευθύνεται πράγματι για τον φόνο του η Σαουδική Αραβία θα είναι «πολύ σκληρή», επέμεινε ωστόσο ότι θέλει πρώτα να εξακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Mε πληροφορίες από Reuters/ AΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Διεθνή / ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Σύμφωνα με την εισαγγελία, κίνητρο του δράστη ήταν η θρησκευτική τους ταυτότητα και η σύνδεσή τους με τη Γάζα, σε μια πράξη ωμής εκδίκησης λόγω της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Η Ρωσία συνεχίζει να δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την ουκρανική περιφέρεια Σούμι, την ώρα που ουκρανικές αρχές ανησυχούν για νέα εισβολή - Γκρίζα ζώνη τέσσερα χωριά
LIFO NEWSROOM