Πόλεμος στην Ουκρανία: O ΠΟΥ επιβεβαιώνει νέες επιθέσεις σε δομές υγειονομικής περίθαλψης

Πόλεμος στην Ουκρανία: O ΠΟΥ επιβεβαιώνει νέες επιθέσεις σε δομές υγειονομικής περίθαλψης Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει επτά επιθέσεις σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Στις 7 Μαρτίου, εννέα επαληθευμένα περιστατικά επιθέσεων σε δομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία έχουν κοινοποιηθεί στο Σύστημα Παρακολούθησης Επιθέσεων στην Υγειονομική Περίθαλψη (SSA). Επτά με «Επιβεβαιωμένο» επίπεδο βεβαιότητας και δύο με «πιθανό» επίπεδο βεβαιότητας», ανέφερε αξιωματούχος του ΠΟΥ σε ένα email προς το Reuters, αναφερόμενος στη βάση δεδομένων του.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε στο Twitter χθες ότι είχαν σημειωθεί «πολλές» επιθέσεις, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. 

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δεν έδωσε πληροφορίες για τους δράστες, καθώς το σύστημα επιτήρησής του δεν έχει εντολή να συλλέγει πληροφορίες για αυτούς.

Έξι από τις επτά επιβεβαιωμένες επιθέσεις αφορούσαν βαρύ οπλισμό, όπως έδειξε η βάση δεδομένων. Το ένα αφορούσε ατομικά όπλα, όπως χειροβομβίδες ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σε ασθενοφόρο στις 26 Φεβρουαρίου. Οι επιβεβαιωμένες επιθέσεις προκάλεσαν συνολικά έξι θανάτους και 12 τραυματισμούς.

«Αυτές (οι δομές υγείας) προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά εξακολουθούν να συμβαίνουν επιθέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Φραντσέσκο Ρόκα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών και Ημισελήνου. «Αυτό είναι πολύ λυπηρό».

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ