Πόλεμος στην Ουκρανία: O ΠΟΥ επιβεβαιώνει νέες επιθέσεις σε δομές υγειονομικής περίθαλψης

Πόλεμος στην Ουκρανία: O ΠΟΥ επιβεβαιώνει νέες επιθέσεις σε δομές υγειονομικής περίθαλψης Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει επτά επιθέσεις σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Στις 7 Μαρτίου, εννέα επαληθευμένα περιστατικά επιθέσεων σε δομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία έχουν κοινοποιηθεί στο Σύστημα Παρακολούθησης Επιθέσεων στην Υγειονομική Περίθαλψη (SSA). Επτά με «Επιβεβαιωμένο» επίπεδο βεβαιότητας και δύο με «πιθανό» επίπεδο βεβαιότητας», ανέφερε αξιωματούχος του ΠΟΥ σε ένα email προς το Reuters, αναφερόμενος στη βάση δεδομένων του.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε στο Twitter χθες ότι είχαν σημειωθεί «πολλές» επιθέσεις, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. 

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δεν έδωσε πληροφορίες για τους δράστες, καθώς το σύστημα επιτήρησής του δεν έχει εντολή να συλλέγει πληροφορίες για αυτούς.

Έξι από τις επτά επιβεβαιωμένες επιθέσεις αφορούσαν βαρύ οπλισμό, όπως έδειξε η βάση δεδομένων. Το ένα αφορούσε ατομικά όπλα, όπως χειροβομβίδες ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σε ασθενοφόρο στις 26 Φεβρουαρίου. Οι επιβεβαιωμένες επιθέσεις προκάλεσαν συνολικά έξι θανάτους και 12 τραυματισμούς.

«Αυτές (οι δομές υγείας) προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά εξακολουθούν να συμβαίνουν επιθέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Φραντσέσκο Ρόκα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών και Ημισελήνου. «Αυτό είναι πολύ λυπηρό».

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ-ΜΜΕ

Διεθνή / Τραμπ εναντίον ΜΜΕ: Διακοπή χρηματοδότησης των NPR και PBS, δίκτυα με βαθιές ρίζες στο δημόσιο τομέα

Το σχετικό διάταγμα Τραμπ χαρακτηρίζει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως «κομματικά και προκατειλημμένα» επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με τον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τέλος στον ρόλο μεσολαβητή στην Ουκρανία – Πιέσεις σε Μόσχα και Κίεβο να βρουν λύση

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στον ρόλο μεσολαβητή στην Ουκρανία – Πιέσεις σε Μόσχα και Κίεβο να βρουν λύση

Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον ρόλο του μεσολαβητή στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας, καλώντας τα δύο μέρη να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις για ειρήνη - Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Γερουσία
LIFO NEWSROOM
Πρόστιμο 530 εκατ. ευρώ στο TikTok για παράνομη αποστολή δεδομένων στην Κίνα

Διεθνή / Πρόστιμο 530 εκατ. ευρώ στο TikTok για παράνομη αποστολή δεδομένων στην Κίνα

Η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων τιμώρησε την πλατφόρμα για σοβαρές παραβιάσεις του GDPR — στο μικροσκόπιο η διαφάνεια και οι πρακτικές μεταφοράς προσωπικών δεδομένων εκτός ΕΕ
LIFO NEWSROOM
«Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό

Διεθνή / «Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξαρτώνται από τις λίγες κοινοτικές κουζίνες που έχουν απομείνει για τη διατροφή τους. Ορισμένες από αυτές πρόκειται να κλείσουν σε λίγες ημέρες.
LIFO NEWSROOM