Πόλεμος στην Ουκρανία: Βρετανικό «μπλόκο» σε συναλλαγές με 27 εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βρετανικό «μπλόκο» σε συναλλαγές με 27 εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία Facebook Twitter
Το σήμα της Gazprom - Φωτ.: EPA.
0

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ανέστειλε τις συναλλαγές με 27 εταιρείες που συνδέονται στενά με τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών και τραπεζικών κολοσσών Gazprom και Sberbank.

Πιο συγκεκριμένα το χρηματιστήριο έκανε λόγο για μπλοκάρισμα των συναλλαγών αυτών των εταιρειών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επίσης η EN+, η Lukoil και η Polyus. Το «μπλόκο» θα τεθεί άμεσα σε ισχύ «υπό το φως των συνθηκών της αγοράς και προκειμένου να διατηρηθούν οι εύρυθμες αγορές».

Η διεθνής πίεση επιβαρύνει όλο και περισσότερο τις ρωσικές επιχειρήσεις, ενώ η εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί αναταράξεις και σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στην  περιοχή, όπως η εταιρεία ορυκτών Evraz, στην οποία ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς κατέχει μερίδιο 29%. 

Την Παρασκευή, το χρηματιστήριο του Λονδίνου μπλόκαρε τη VTB Capital, θυγατρική της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) ανέστειλε τις συναλλαγές των παγκόσμιων αποθεμάτων της εν λόγω τράπεζας στο βρετανικό χρηματιστήριο. 

Την Τετάρτη, η Sberbank, ο μεγαλύτερος δανειστής της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ευρωπαϊκή αγορά, αφού κατέγραψε μεγάλες εκροές μετρητών και ανακοίνωσε ότι υπήρξαν απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων και των υποκαταστημάτων της.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μόνο ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέταξε το κλείσιμο της Sberbank Europe λόγω της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχθηκε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχθηκε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

«Σημαντική η στήριξη του βασιλιά Κάρολου για τον ουκρανικό λαό», τόνισε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας στην βασίλισσα Καμίλα - Με τον Κάρολο ασθενή η Καμίλα παίρνει τα ηνία του βασιλικού οίκου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το παλάτι διαψεύδει τις θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: Η πριγκίπισσα αναρρώνει και είναι καλά

Διεθνή / Το παλάτι διαψεύδει τις θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: Η πριγκίπισσα αναρρώνει και είναι καλά

Με νέες δηλώσεις το παλάτι του Κένσινγκτον υποστηρίζει πως η πριγκίπισσα είναι καλά και θα επιστρέψει στα βασιλικά καθήκοντα τον προκαθορισμένο χρόνο, δηλαδή μετά το Πάσχα - Πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρίγκιπα Ουίλιαμ μετά τα βραβεία BAFTA, στις 18 Φεβρουαρίου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ