Πέντε σχέδια δολοφονίας του προέδρου της Συρίας ή υπουργών του αποτράπηκαν πέρσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

ΣΥΡΙΑ ΑΛ ΣΑΡΑΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτ. ΕΡΑ
0

Πέντε ξεχωριστές απόπειρες δολοφονίας του προέδρου της Συρίας ή των ανώτερων υπουργών του αποτράπηκαν πέρσι, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, ήταν δύο φορές στόχος, μία στο βόρειο Aleppo και μία άλλη στο νότιο Daraa, από την Saraya Ansar al-Sunnah, μια ομάδα του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση σε μια εκκλησία στη Δαμασκό το περασμένο καλοκαίρι.

Ένας άλλος αξιωματούχος των περιφερειακών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσε επίσης το περασμένο φθινόπωρο ότι ο Σαράα είχε αντιμετωπίσει απόπειρες δολοφονίας που αποτράπηκαν μετά την παροχή πληροφοριών από μια γειτονική χώρα στις συριακές μυστικές υπηρεσίες.

Η δράση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Το Ισλαμικό Κράτος έχει εντείνει την στρατολόγηση μελών από την πτώση του Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, χαρακτηρίζοντας τον Σαράα, ο οποίος ηγούνταν μιας ισλαμιστικής ανταρτικής ομάδας, ως αποστάτη. Η ομάδα δημοσίευσε φωτογραφίες του Σαράα να συναντά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως απόδειξη ότι είχε στραφεί προς τη Δύση και είχε εγκαταλείψει τις ισλαμιστικές του ρίζες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, το Ισλαμικό Κράτος επικεντρώνεται στην αποσταθεροποίηση της νέας κυβέρνησης στη Δαμασκό και «εκμεταλλεύεται ενεργά το κενό ασφαλείας και την αβεβαιότητα» στη χώρα. Προσθέτει ότι ο Σαράα ήταν ο «κύριος στόχος» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ότι η ομάδα λειτουργούσε μέσω διαφόρων ομάδων κάλυψης σε όλη τη χώρα για μεγαλύτερη ευελιξία.

Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση στο Ιράκ και τη Συρία, με αναλυτές να αναφέρουν ότι έχει ανασυνταχθεί τους τελευταίους μήνες, επωφελούμενο από το κενό ασφαλείας και την υπερπροσφορά όπλων που πλημμύρισαν τη Συρία μετά την εγκατάλειψη των θέσεων του στρατού του Άσαντ. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η ομάδα διαθέτει 3.000 μαχητές στις δύο χώρες, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στη Συρία.

Η Δαμασκός προσχώρησε στη διεθνή συμμαχία για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους τον Νοέμβριο και πρόσφατα ανέλαβε τον έλεγχο μιας σειράς φυλακών και στρατοπέδων όπου κρατούνται ύποπτοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι συγγενείς τους στη βορειοανατολική Συρία. Η Δαμασκός ελέγχει πλέον το στρατόπεδο al-Hawl, όπου διαμένουν σχεδόν 25.000 συγγενείς ύποπτων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για τη ριζοσπαστική ομάδα.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις στη Συρία από την πτώση του Άσαντ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης εναντίον Αμερικανών και Συρίων στρατιωτών στα μέσα Δεκεμβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί και τραυματίστηκαν τρεις Σύριοι.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM