Πανικό προκάλεσε ο ΠΟΥ με την ανακοίνωσή του για τα καρκινογόνα αλλαντικά

Πανικό προκάλεσε ο ΠΟΥ με την ανακοίνωσή του για τα καρκινογόνα αλλαντικά Facebook Twitter
3

Προβάλλοντας τα οφέλη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, η διάσημη για τα αλλαντικά της Ιταλία,  καλεί τους καταναλωτές να μην υποκύψουν στο κλίμα ανησυχίας που προκάλεσε χθες η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προκαλούν καρκίνο.


Οι ιταλικές εταιρείες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων αντέδρασαν με αγανάκτηση στην έκθεση του ΠΟΥ που έθεσε τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το σαλάμι, στην ίδια κατηγορία με τον καπνό και τον αμίαντο, στη λίστα των καρκινογόνων ουσιών.

Η έκθεση του ΠΟΥ βρίσκεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων ιταλικών εφημερίδων και θορύβησε τους παραγωγούς του ιταλικού προσούτο που θεωρείται λιχουδιά, είτε όταν σερβίρεται μόνο του είτε ως ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο. "Μπορεί να υποστούμε οικονομικό πλήγμα" είπε ο Νίκολα Λεβόνι, η οικογενειακή επιχείρηση του οποίου παράγει ζαμπόν, σαλάμια και μορταδέλες στη βόρεια Ιταλία εδώ και τέσσερις γενιές. "Προς το παρόν, υπάρχει ο κίνδυνος αυτός που περνά μπροστά από ένα μανάβικο και ένα κρεοπωλείο να μπαίνει μόνο στο πρώτο, όμως θα πρέπει να ψωνίζει και από τα δύο επειδή τα κρέατά μας είναι καλά", πρόσθεσε μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica.

Υπάρχουν πάντως ορισμένες αναφορές ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη καταληφθεί από πανικό. Ο επικεφαλής της FIESA Confesercenti, μιας ένωσης διατροφολόγων, φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις κόκκινου κρέατος έχουν ήδη παρουσιάσει κάμψη σε ορισμένα παραδοσιακά κρεοπωλεία. "Βασιλεύει η σύγχυση. Οι άνθρωποι έχουν σαστίσει και πηγαίνουν στους πωλητές ζητώντας εξηγήσεις", είπε ο Τζαν Πάολο Αντζελότι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από την εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων να εξετάσει το ζήτημα.


"Όχι στην τρομοκρατία του κρέατος, τα ιταλικά προϊόντα είναι τα υγιεινότερα" τονίζει σε ανακοίνωσή της η αγροτική ένωση Coldiretti αποδίδοντας στην ιταλική διατροφή το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ιταλίας: 80 χρόνια για τους άνδρες και 85 για τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος --συνήθως μοσχάρι ή χοιρινό καπνιστό ή παστό-- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Οι Ιταλοί, κατά μέσο όρο, τρώνε πολύ μικρότερη ποσότητα ημερησίως, περίπου 25 γραμμάρια σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κρεάτων και Αλλαντικών.


Η Coldiretti επισήμανε επίσης μια πλευρά του ζητήματος που δεν σχετίζεται με την υγεία, το γεγονός δηλαδή ότι η βιομηχανία κρέατος στην Ιταλία παρέχει δουλειά σε 180.000 ανθρώπους και αποφέρει 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις ετησίως.


Η υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την έκθεση του ΠΟΥ αλλά τόνισε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται τα ευρήματά της μελέτης, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι "περιορισμένες οι ενδείξεις" ότι τα μη επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, το μοσχάρι, το αρνάκι και το χοιρινό, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

"Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάνει κακό. Το μυστικό είναι η μεσογειακή διατροφή... θα πρέπει να τρώμε λίγο απ' όλα", είπε η υπουργός κατά την επίσκεψή της στην Παγκόσμια Έκθεση που φιλοξενείται στο Μιλάνο.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εγώ προτιμώ να πάω φαγωμένος. Είναι τόσοι πολύ οι παράμετροι που παίζουν ρόλο που δεν ξέρω πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι.Άλλωστε οι χημικοί τροφίμων μπορεί να σε κάνουν να τρως χαρτί και να νομίζεις ότι τρως προσουτο Πάρμας.Αυτά είναι επεξεργασμένα. Από μύτες και ουρές μπιφτέκια και όχι το χαμόν και το προσούτο.Τέλος πάντων όλα είναι επιλογή και αν κάποιος νομίζει ότι τρώγοντας μόνο λάχανα που είναι τίγκα στα φυτοφάρμακα θα ζήσει καλύτερα ας το κάνει.
Το "λίγο απ' όλα" στις μέρες μας είναι εντελώς παραπλανητικό εφόσον υπάρχει τεράστια ποικιλία προϊόντων. Την εποχή που πράγματι οι άνθρωποι έτρωγαν λίγο απ' όλα, αυτά τα όλα ήταν λίγα πράγματα που παρήγαγε η γη τους και όχι η αφθονία που υπάρχει σήμερα. Και σε καμία περίπτωση στη μεσογειακή διατροφή δεν περιλαμβάνονται ζαμπονάκια, χοτ ντογκς και μπέργκερς. Ας τελειώνουμε λοιπόν με τα παραμύθια, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά και η υγεία των ανθρώπων είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Αφήστε και το διαρκές έγκλημα που πραγματοποιείται απέναντι στα ζώα που σφάζονται σωρηδόν για να πλουτίζουν ορισμένοι.
Το λίγο απ όλα είναι σύμφωνο με τη σημερινή εποχή. Δεν θεωρώ λογικά σωστό να κατηγορείται ο ΠΟΥ για οικονομικά συμφέροντα τη στιγμή που το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς. Και ναι όταν έτρωγαν το λίγο απ όλα που εννοεις δεν έφταναν ούτε τα 55 (κατά μέσο όρο) άρα η μεσογειακή διατροφή , όσο και αν θέλουμε να το πιστέψουμε λόγω καταγωγής, ούτε πανάκεια είναι και ούτε σίγουρος δρόμος προς την μακροζωία...