Στα ζητήματα της Τουρκίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ.
Για τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεμπλοκάρει το θέμα των F-35, μίλησε στη διάρκεια του Φόρουμ της Αττάλειας, ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τομ Μπάρακ.
«Νομίζω ότι σύντομα θα δείτε την λύση για τους S-400. Από την οπτική γωνία του προϊσταμένου μου, η αποδοχή σε ένα πρόγραμμα F-35 είναι μια χαρά. Η Ελλάδα έχει S-300 και F-35. Έτσι, το ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας είναι ένα ακόμη ιστορικό ζήτημα στο οποίο δεν θα επιχειρήσω καν να αναφερθώ, επειδή θα μου απαγορεύσουν να ξαναπάω στη Μύκονο» δήλωσε, με χιουμοριστική διάθεση, ο Μπάρακ.
Tom Barrack, US Ambassador to Turkey:
— Mintel World (@mintelworld) April 17, 2026
"I think you're going to see the S-400 solution solved soon. From my boss's point of view, acceptance into an F-35 program is fine. Greece has S-300s and F-35s. So the Greece-Turkey issue is another historic issue I won't even attempt to get… pic.twitter.com/i31cgKyFTE
Διπλωματικό φόρουμ στην Τουρκία για την κρίση στη Μέση Ανατολή
Η Τουρκία οργανώνει από σήμερα διπλωματικό φόρουμ με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Πακιστανού πρωθυπουργού Σαμπάζ Σαρίφ, την ώρα που το Ισλαμαμπάντ εντείνει τις προσπάθειές του για τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Εκπρόσωποι περισσότερων από 150 χωρών αναμένονται στο Φόρουμ της Αττάλειας, ενός παραθαλάσσιου θερέτρου στη νότια Τουρκία, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ανάμεσα τους, ο Σύρος πρόεδρος Άχμαντ αλ Σαράα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Πακιστάν, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας συναντώνται σήμερα στο περιθώριο του φόρουμ προκειμένου να συζητήσουν θέματα της περιοχής περιλαμβανομένου του πολέμου στο Ιράν, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το ετήσιο φόρουμ της Αττάλειας πραγματοποιείται καθώς το Πακιστάν αυξάνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης με σκοπό την πραγματοποίηση μιας νέας σειράς συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη προκειμένου να τεθεί τέλος στον πόλεμο που εξαπέλυσαν στις 28 Φεβρουαρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Η αρχηγός του επιτελείου εθνικής άμυνας του Πακιστάν συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, στην Τεχεράνη με υψηλόβαθμα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και ο Σαρίφ, που έφθασε χθες στην Αντάλια, συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι στο πλαισιο περιοδείας στην περιοχή.
Οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ στο Πακιστάν κατέληξαν σε αποτυχία την Κυριακή χωρίς ωστόσο να οδηγήσουν σε διακοπή της κατάπαυσης του πυρός για διάστημα δύο εβδομάδων που τέθηκε σε ισχύ στις 8 Απριλίου.
Η Τουρκία δηλώνει επίσης, ότι θέλει να συμβάλει στη διαδικασία σταθεροποίησης.
«Αναπτύσσουμε τις απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις, να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP.
«Δεν μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται με σφιγμένες γροθιές. Δεν πρέπει να αφήσουμε να μιλάνε τα όπλα στη θέση των λέξεων. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε από την κατάπαυση του πυρός», είπε ακόμη.
Το φόρουμ διαρκεί τρεις ημέρες. Ο πόλεμος και ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ, ενός στρατηγικού διαύλου, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως νέες συνομιλίες με το Ιράν θα διεξαχθούν «πολύ πιθανόν» στο Ισλαμαμπάντ.
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλη την απαραίτητη στήριξη προκειμένου η προσωρινή κατάπαυση του πυρός να γίνει μόνιμη», δήλωσε χθες πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
«Ελπίζουμε πως αυτός ο πόλεμος, τα αποτελέσματα του οποίου γίνονται όλο και πιο αισθητά όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, θα λάβει τέλος το ταχύτερο και ότι οι πλευρές θα ενεργήσουν με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων», δήλωσε η πηγή.
Σφοδρός επικριτής του Ισραήλ, η Τουρκία συντάχθηκε με τις διπλωματικές προσπάθειες του Πακιστάν και της Αιγύπτου προκειμένου να συμβάλει στην εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός, τόσο στο Ιράν όσο και στον Λίβανο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ζήτησε εξάλλου τη Δευτέρα το άνοιγμα εκ νέου «μόλις καταστεί δυνατό» των στενών του Ορμούζ και την αποκατάσταση του καθεστώτος του ως «διεθνούς ζώνης ελεύθερης διέλευσης».