Ουκρανία: Η Οδησσός ετοιμάζεται για ρωσική επίθεση - Περικυκλώνονται αρκετές ουκρανικές πόλεις

Ουκρανία: Η Οδησσός ετοιμάζεται για ρωσική επίθεση - Περικυκλώνονται αρκετές ουκρανικές πόλεις Facebook Twitter
Οχυρωματικά έργα στον αστικό ιστό της Οδησσού. Φωτ.: Getty Images
0

Το λιμάνι της Οδησσού στη νοτιοδυτική Ουκρανία αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τη Ρωσία λόγω της στρατηγικής του θέσης στη Μαύρη Θάλασσα.

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στη νότια Ουκρανία, στρατιώτες και εθελοντές προετοιμάζονται για μια επίθεση στην πόλη. Ακόμη και ορισμένες τοπικές προσωπικότητες που συνδέονται με τον υπόκοσμο έχουν ενταχθεί στις πολεμικές προετοιμασίες. 

Ο δήμαρχος της Οδησσού δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν σύντομα να περικυκλώσουν την παράκτια πόλη. Εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να προχωρήσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει στην περιοχή του Μικολάιβ προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται από τους αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποκόψει την Οδησσό από την υπόλοιπη Ουκρανία.

«Ο στρατός αποφάσισε να δημιουργήσει αμυντικές θέσεις για να προστατεύσει το λιμάνι, καθώς φοβάται μια επίθεση από Ρώσους αλεξιπτωτιστές ή αποβατικά», εξήγησε ο αντιδήμαρχος της Οδησσού φορώντας παραλλαγή. 

Εκτός από το κέντρο της πόλης, που έχει μετατραπεί σε ένα περιχαρακωμένο στρατόπεδο, η πόλη φαίνεται πολύ λιγότερο προετοιμασμένη για μια πολιορκία. Σε αντίθεση με το Κίεβο, δεν υπάρχει στενό δίκτυο σημείων ελέγχου με ένοπλους άνδρες. Πολλές γραμμές λεωφορείων εξακολουθούν να λειτουργούν, τα σούπερ μάρκετ είναι αρκετά καλά εφοδιασμένα και είναι σχετικά εύκολο να βρει κάποιος ακόμα και ανοιχτή καφετέρια.

«Ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν αρκετές ουκρανικές πόλεις»

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον. Σε «Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη - βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε. Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα». 

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε. Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

Με πληροφορίες από France24, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM