Ουκρανία: Ένοπλος σκότωσε αντιρώσο ακτιβιστή στην Οδησσό

Ουκρανία: Ένοπλος σκότωσε αντιρώσο ακτιβιστή στην Οδησσό Facebook Twitter
Ο Ντεμιάν Χανούλ, ο οποίος ήταν το θύμα της επίθεσης στην Οδησσό σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης / Φωτ: Χ
0

Ένας ένοπλος άνδρας άγνωστης ταυτότητας σκότωσε σήμερα, Παρασκευή 14 Μαρτίου, έναν αντιρώσο ακτιβιστή στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού, ανακοίνωσε η Εθνική αστυνομία της Ουκρανίας.

Οι αρχές δεν κατονόμασαν τον 31χρονο ακτιβιστή αλλά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πρόκειται για τον Ντεμιάν Χανούλ, έναν μπλόγκερ που είχε συμμετάσχει στην επανάσταση του Μαϊντάν το 2014 κατά του τότε φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Χανούλ ήταν μέλος της ριζοσπαστικής ακροδεξιάς οργάνωσης Δεξιός Τομέας.

«Το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως δολοφονία εκ προμελέτης που διαπράχθηκε κατά παραγγελία» ανέφερε η εθνική αστυνομία με ανακοίνωση της που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Επίσης, στο τοπικό κανάλι Telegram αναρτήθηκε ένα βίντεο κλιπ που ισχυρίζεται ότι καταγράφει τη στιγμή των πυροβολισμών. Δείχνει έναν εύσωμο άνδρα να κρατάει ένα όπλο στο κεφάλι ενός άνδρα που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο, ενδεχομένως ήδη νεκρός, να πυροβολεί και στη συνέχεια να απομακρύνεται.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τη γνησιότητα του κλιπ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι έλαβε «συγκεκριμένα στοιχεία» που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό του υπόπτου και ότι ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας κατευθύνεται στην Οδησσό για να ηγηθεί της έρευνας.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν προηγουμένως χαρακτηρίσει τον Χανούλ «νεοναζί υπεύθυνο για την εμπρηστική επίθεση στο Σπίτι του Συνδικάτου στην Οδησσό», μια αναφορά στις φονικές συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων ακτιβιστών και υποστηρικτών της ουκρανικής ενότητας τον Μάιο του 2014.

Τον Απρίλιο του 2024 δικαστήριο της Μόσχας απήγγειλε ερήμην του Χανούλ κατηγορίες για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και για φθορά πολεμικών μνημείων της σοβιετικής εποχής, για την οποία θα αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον περασμένο Ιούλιο ότι ο Χανούλ είχε ζητήσει την προστασία της ουκρανικής αστυνομίας μετά από απειλές που δέχθηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM