Οι ΗΠΑ παίρνουν μέτρα κατά της DeepSeek: Tο σενάριο Huawei επαναλαμβάνεται στην εποχή του AI

Οι ΗΠΑ παίρνουν μέτρα κατά της DeepSeek: Tο σενάριο Huawei επαναλαμβάνεται στην εποχή του AI Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων που θα εμποδίζουν την κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek να αποκτά αμερικανική τεχνολογία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Στο άρθρο των Times, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 16 Απριλίου, αναφέρεται επίσης ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις υπηρεσίες της DeepSeek από την αμερικανική αγορά.

Τον Ιανουάριο, η DeepSeek κυκλοφόρησε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο ήταν συγκρίσιμο με τα ανταγωνιστικά μοντέλα από τις ΗΠΑ, αλλά είχε πολύ μικρότερο κόστος παραγωγής, προκαλώντας αναστάτωση στον κλάδο της AI.

Από τότε, η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε περιοριστικά μέτρα, στοχεύοντας τόσο την εταιρεία όσο και την υποστήριξή της από τη Nvidia, η οποία κατασκευάζει τσιπς απαραίτητα για την εξέλιξη AI τεχνολογιών.

Τα προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των αμερικανικών εξαγωγικών ελέγχων, καθώς η Ουάσινγκτον επιχειρεί να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογίες που θεωρεί στρατηγικής σημασίας. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Πεκίνου.

Η διοίκηση Τραμπ προχώρησε αυτή την εβδομάδα στον περιορισμό των εξαγωγών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia προς την Κίνα, με επίκεντρο το μοντέλο H20. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η απόφαση ενδέχεται να προκαλέσει οικονομικό πλήγμα ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Κίνα ανέφερε σε έκθεσή της ότι έχει αποστείλει επίσημη επιστολή στη Nvidia, ζητώντας εξηγήσεις για τις πωλήσεις της σε Κίνα και Νοτιοανατολική Ασία, καθώς διερευνάται κατά πόσο τα τσιπ της χρησιμοποιήθηκαν στην εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της DeepSeek, παρακάμπτοντας τους αμερικανικούς περιορισμούς.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών για τα πιο εξελιγμένα τσιπ της Nvidia προς την Κίνα ήδη από το 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να διατηρήσουν το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα.

Η περίπτωση της Huawei

Η υπόθεση DeepSeek θυμίζει έντονα τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Huawei το 2019, όταν η κυβέρνηση Τραμπ την κατέταξε στη λεγόμενη «Entity List», περιορίζοντας δραστικά την πρόσβασή της σε αμερικανική τεχνολογία. Όπως τότε, έτσι και τώρα, το βασικό επιχείρημα είναι η προστασία της εθνικής ασφάλειας, μέσω της αποτροπής πρόσβασης σε κρίσιμες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές δυνατότητες της Κίνας.

Το 2019, η Huawei είχε κατηγορηθεί ότι διατηρούσε στενές σχέσεις με τον κινεζικό στρατό. Σήμερα, η DeepSeek δεν κατηγορείται άμεσα για στρατιωτική εμπλοκή, αλλά η λογική είναι παρόμοια: η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται τεχνολογία διπλής χρήσης (dual-use), με εφαρμογές τόσο εμπορικές όσο και στρατιωτικές. Γι’ αυτό και τα τσιπ της Nvidia, όπως και τα λογισμικά της Google τότε, βρίσκονται στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από Reuters, New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM