Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού Facebook Twitter
EPA
0

Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στα πρόθυρα νέου λιμού, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι οργανώσεων αρωγής, έπειτα από περισσότερα από τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου και αποτυχημένων εκεχειριών στη νεαρότερη χώρα του κόσμου.

Σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα χρειαστούν φέτος βοήθεια σε τρόφιμα για να αποφευχθεί ο λιμός και ο υποσιτισμός την ώρα που οι οργανώσεις αρωγής ετοιμάζονται για την σκληρότερη χρονιά στα χρονικά, όπως δήλωσαν μέλη μιας ομάδας εργασίας, στην οποία μετέχουν αξιωματούχοι του Νοτίου Σουδάν και του ΟΗΕ.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη και βρισκόμαστε κοντά σε άλλον έναν λιμό. Οι προβλέψεις είναι ζοφερές. Αν τις αγνοήσουμε, θα αντιμετωπίσουμε μια εντεινόμενη τραγωδία, δήλωσε ο Σερζ Τισό, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.

Συνολικά 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 48% του πληθυσμού της χώρας, βρίσκονται ήδη σε κατάσταση κρίσης ή έκτακτης ανάγκης -δηλαδή στην τρίτη και την τέταρτη θέση μιας κλίμακας πέντε βαθμίδων, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ομάδα εργασίας.

Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου αφρικανική χώρα μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο από τα τέλη του 2013, όταν ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ των στρατιωτών που ήταν πιστοί στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτών που ήταν πιστοί στον τότε αντιπρόεδρό του Ρικ Μασάρ.

Έκτοτε περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκαλώντας την μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στην Αφρική μετά την γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994.

Ο ΟΗΕ κήρυξε σε κατάσταση λιμού δύο περιοχές πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά ανακοίνωσε ότι η κρίση είχε αρχίσει να αμβλύνεται τον περσινό Ιούνιο.

Αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε την σκληρότερη χρονιά στα χρονικά, δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Αλέν Νουντεχού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν Τζούμπα.

Η συλλογή στοιχείων για το Νότιο Σουδάν άρχισε όταν κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Υπάρχνουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

Διεθνή / Ιταλία: «Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

«Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να είπε ο Βασίλε Φρουμουζάκε μέσα στη φυλακή - Οι Αρχές επεκτείνουν τώρα την έρευνα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες πέντε ετών και σε καταλόγους αγνοουμένων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ