Ο δικηγόρος Στεφάν Μπαμπονό, που εκπροσώπησε τη Ζιζέλ Πελικό στη σοκαριστική υπόθεση των βιασμών της από 51 άντρες - συμπεριλαμβανομένων του πρώην συζύγου της -, επέκρινε έντονα την εμφανή αδιαφορία των ανδρών νομοθετών κατά τη διάρκεια σχετικής ακρόασης την Πέμπτη.
Μιλώντας μπροστά σε ένα ακροατήριο σχεδόν αποκλειστικά από γερουσιάστριες, ο Μπαμπονό τόνισε ότι η γαλλική κοινωνία δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει την καταστροφή που προκαλεί η σεξουαλική βία. Αν αυτό είχε συμβεί, είπε χαρακτηριστικά, «θα υπήρχαν περισσότεροι άνδρες εδώ σήμερα το πρωί».
«Τέτοιου είδους εγκλήματα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρες γενιές. Υπάρχουν ελάχιστα εγκλήματα που διαπράττονται σήμερα και θα έχουν συνέπειες σε παιδιά που δεν έχουν καν γεννηθεί ακόμη», πρόσθεσε.
Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τη Γαλλική Γερουσία, μόνο βουλεύτριες ήταν ορατές στη σχεδόν άδεια αίθουσα της ακρόασης - μια εικόνα που προκάλεσε εντύπωση, δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος.
Αν και η συνεδρίαση ήταν κλειστή για το κοινό και ανοιχτή μόνο για γερουσιαστές, η απουσία ανδρών νομοθετών ήταν εμφανής. Αυτή η απουσία γίνεται ακόμα πιο αξιοσημείωτη αν σκεφτεί κανείς ότι το 64% της Γαλλικής Γερουσίας αποτελείται από άνδρες. Η εικόνα αυτή τόνισε τις αυξανόμενες επικρίσεις για μια προβαλλόμενη αδιαφορία των ανδρών στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας - ένα ζήτημα που, όπως υποστηρίζουν πολλοί, επηρεάζει όχι μόνο τα θύματα αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Η δίκη της Πελικό, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, συγκλόνισε τη γαλλική κοινωνία και προκάλεσε έντονο δημόσιο διάλογο γύρω από τη στάση απέναντι στον βιασμό, τη συναίνεση και τη χρήση ναρκωτικών σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.
Ο πρώην σύζυγός της, Ντομινίκ, παραδέχθηκε ότι τη νάρκωνε επί σειρά ετών ώστε να στρατολογεί άνδρες μέσω διαδικτύου για να έχουν σεξουαλική επαφή μαζί της ενώ εκείνη ήταν αναίσθητη, καταγράφοντας τις πράξεις αυτές σε βίντεο.
Η Ζιζέλ Πελικό απαρνήθηκε το δικαίωμα στην ανωνυμία και ζήτησε η δίκη της να είναι δημόσια, με στόχο να αλλάξει η κοινωνική αντίληψη για τον βιασμό. Αντιμετώπισε με θάρρος τους βιαστές της στο δικαστήριο, μέρα με τη μέρα, και τελικά αναδείχθηκε σε φεμινιστικό σύμβολο – συμπεριλήφθηκε μάλιστα στη λίστα του περιοδικού TIME με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 2025.
Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την ευχαρίστησε δημόσια για το ότι μίλησε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της δίκης.
Με πληροφορίες από Politico