Μεξικό: Λείψανα τουλάχιστον 13 ανθρώπων μέσα σε καταψύκτες

Μεξικό: Λείψανα τουλάχιστον 13 ανθρώπων μέσα σε ψυγεία	Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / EPA
0

Λείψανα τουλάχιστον 13 πτωμάτων βρέθηκαν μέσα σε καταψύκτες στο Μεξικό.

Συγκεκριμένα, τα λείψανα βρέθηκαν μέσα σε μαύρες πλαστικές σακούλες προχθές Κυριακή στην Πόσα Ρίκα, κοντά στη Βερακρούς. Πρόκειται για περιοχή στην οποία σημειώνεται σκληρή δοκιμασία από τη βία των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά. Να σημειωθεί πως το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, οι αρχές καταμέτρησαν τουλάχιστον 400 δολοφονίες στην πολιτεία, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα εν λόγω λείψανα στο εσωτερικό ακινήτου όπου κρατούνταν τρεις απαχθέντες, ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκαν κι άλλα, σε διαφορετικά κτίρια. «Συνελήφθησαν έξι πρόσωπα» τα οποία «πιθανόν συνδέονται με τα γεγονότα», διευκρίνισε η εισαγγελέας της πολιτείας Βερακρούς σε λακωνική δήλωσή της στον Τύπο.

Η Βερακρούς είναι μέρος των οδών που χρησιμοποιούν τα καρτέλ για να μεταφέρουν ναρκωτικά στην αγορά των ΗΠΑ. Σαρώνεται από κύμα βίας από τα χρόνια του 2010, με τραυματικά επεισόδια που έχουν μείνει χαραγμένα στις μνήμες. Τον Σεπτέμβριο του 2011, για παράδειγμα, 35 πτώματα πετάχτηκαν σε δημόσιο δρόμο μέρα μεσημέρι στην Μπόκα ντελ Ρίο, νότια της πόλης Βερακρούς.

Ο πρώην κυβερνήτης της Βερακρούς Χαβιέρ Δουάρτε (2010-2016) καταδικάστηκε το 2018 να εκτίσει εννιά χρόνια κάθειρξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία.

Στο Μεξικό έχουν καταγραφτεί πάνω από 400.000 δολοφονίες μετά το 2006, ενώ πάνω από 110.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί από τα χρόνια του 1960. Τα περισσότερα από τα εγκλήματα αυτά οι αρχές τα αποδίδουν σε πολέμους μεταξύ συμμοριών ή σε αντίποινα των καρτέλ για ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας.

Η βία απογειώθηκε το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον «πόλεμο» κατά των καρτέλ των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας. Ο νυν πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει πει πως θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει τις ριζικές αιτίες της εγκληματικότητας, ιδίως τη φτώχεια και την έλλειψη προοπτικών για τους νέους. Και αυτός όμως επικρίνεται διότι βασίζεται σε υπερβολικό βαθμό στον στρατό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM