Τα γεμιστά του Τσαρούχη

Τα γεμιστά του Τσαρούχη Facebook Twitter
Γεμιστά στο πιάτο με πατάτες και αγγουράκια κάππαρης. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος
0


ΟΙ ΡΟΔΟΨΗΜΕΝΕΣ κατακόκκινες ντομάτες και οι βαθύσκιωτες πράσινες πιπεριές μπορεί να είναι, ίσως, η πλέον αντιπροσωπευτική ζωγραφική απεικόνιση της γεύσης του καλοκαιριού. Γι’ αυτό και ο ψυχαναλυτής με τον χρωστήρα των μύχιων της ελληνικής συνείδησης Γιάννης Τσαρούχης διάλεξε αυτό το φαγητό για να το εντάξει ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά της ελληνικής κουζίνας στο λεύκωμα «Peintres aux fourneaux» («Ζωγράφοι στην κουζίνα», Παρίσι, Flammarion, 1985), της αδελφής του φημισμένου γκαλερίστα Κλοντ Μπερνάρ, Ναντίν Χάιμ.

Σαράντα τρεις επιφανείς ζωγράφοι και γλύπτες απ’ όλο τον κόσμο ζωγραφίζουν και δίνουν τη συνταγή του φαγητού που αντιπροσωπεύει τη γαστρονομική κουλτούρα τους. Ο Άγγλος Ντέιβιντ Χόκνεϊ –ο πιο ακριβοπληρωμένος εν ζωή ζωγράφος– μας σερβίρει κέικ φράουλας επάνω σε μπλε πιάτο. O Δουβλινέζος Φράνσις Μπέικον προτείνει την πίτα με μοσχάρι και νεφρά, ένα παραδοσιακό βρετανικό πιάτο με ζύμη, γεμισμένο με κομμάτια κρέατος, συνήθως μαγειρεμένων σε πλούσια σάλτσα με κρεμμύδι και μπαχαρικά.

Τα γεμιστά είναι γεύση και της παιδικής και της ενήλικης ζωής σε κάθε εποχή, που παραπέμπει στην ανάμνηση της πατρίδας, στο νόστιμον ήμαρ, και η νοστιμιά τους σε ταξιδεύει στο ελληνικό καλοκαίρι και στο οικογενειακό τραπέζι-γιορτή κάτω από τους βαθείς ίσκιους.

Ο Κολομβιανός Φερνάρντο Μποτέρο μαγειρεύει μια πολύπλοκη «αχιάκο», σούπα από την Μποκοτά με το λευκό κρέας κοτόπουλου, δύο ποικιλίες πατάτας, κρεμμύδι, πράσα, αβοκάντο, καλαμπόκι, γάλα, κρέμα γάλακτος και μπαχαρικά, μεταξύ των οποίων είναι βασικό το βότανο γκουάσκας, και ένα κολομβιανό ραγού που ονομάζεται «σανκότσο» με τριών ειδών κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο) και λαχανικά (καλαμπόκι, μπανάνες, γιούκα και πατάτες).

Τα γεμιστά του Τσαρούχη, η γεύση της τέχνης του καλοκαιριού Facebook Twitter
Η ζωγραφιά που συνοδεύει τη συνταγή των γεμιστών του Γιάννη Τσαρούχη. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Ο Ιταλός Λεονάρντο Κρεμονίνι στρώνει τραπέζι με τον «ευκίνητο λαγό ή του Ζιλ» (λογοπαίγνιο με το Lapin «agile» και το «ou à Gilles», αναφορά στον πίνακα του Βαττώ), ουσιαστικά έναν λαγό στιφάδο, με ολόκληρα μικρά κρεμμύδια, λαρδί καπνιστό, ζωμό κρέατος, μανιτάρια, κρασί μπορντό και μπαχαρικά, και χοιρινές μπριζόλες με μπέικον.

Όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο φιλόσοφος Ζαν Πιαζέ αναφερόμενος στους εικαστικούς δημιουργούς που συμμετέχουν στην έκδοση, «για κάποιους η συνταγή αυτή φέρνει στον νου το αγαπημένο πιάτο των παιδικών τους χρόνων, για άλλους είναι η ανάμνηση της πατρίδας τους, η απόπειρα για όσους δεν ζουν πια εκεί να ξορκίσουν την εξορία. Η μαγειρική γίνεται ημερολόγιο των αναμνήσεων μιας άλλης εποχής, μιας ποιητικής ονειροπόλησης. Αλλά για όλους η μαγειρική είναι πάντα πρόσκληση στο ταξίδι (…)».

Οπωσδήποτε για τον Γιάννη Τσαρούχη –ο οποίος εκείνη την εποχή ζούσε στο Παρίσι– ίσχυαν όλα αυτά. Τα γεμιστά είναι γεύση και της παιδικής και της ενήλικης ζωής σε κάθε εποχή, που παραπέμπει στην ανάμνηση της πατρίδας, στο νόστιμον ήμαρ, και η νοστιμιά τους σε ταξιδεύει στο ελληνικό καλοκαίρι και στο οικογενειακό τραπέζι-γιορτή κάτω από τους βαθείς ίσκιους.

Η συνταγή του Τσαρούχη: Ντομάτες με καστανό ρύζι

• Βράστε το καστανό ρύζι σε ελαφρώς αλατισμένο νερό σε χαμηλή φωτιά. Μόλις μαγειρευτεί, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να ξεκουραστεί για ένα τέταρτο της ώρας χωρίς καπάκι.

• Σοτάρετε σε ελαιόλαδο τέσσερα ή πέντε κρεμμύδια και μία σκελίδα σκόρδο κομμένα σε μικρά κομμάτια. Προσθέστε μια χούφτα κουκουνάρι και δύο κουταλιές σταφίδες. Ρίξτε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το ρύζι και προσθέστε λίγο ωμό λάδι, αλάτι και βασιλικό.

Τα γεμιστά του Τσαρούχη, η γεύση της τέχνης του καλοκαιριού Facebook Twitter
Τα γεμιστά μόλις έχουν βγει από τον φούρνο. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

• Πάρτε οκτώ όμορφες ντομάτες, πλύνετέ τες και κόψτε ένα καπάκι από την κορυφή τους χωρίς να το αφαιρέσετε εντελώς. Αλατίστε το εσωτερικό τους και προσθέστε λίγη καστανή ζάχαρη σε σκόνη. Με ένα κουτάλι, εξορύξτε προσεκτικά τη σάρκα τους.

• Τοποθετήστε τις ντομάτες σε ένα ταψί και γεμίστε τα κενά μεταξύ τους με πατάτες κυδωνάτες. Ανακατέψτε τη σάρκα από τις ντομάτες με το ρύζι και κρατήστε τον χυμό τους στην κατσαρόλα. Γεμίστε τις ντομάτες με αυτήν τη γέμιση. Αλατίστε πάλι ελαφρά και πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά.

• Μπορείτε να προσθέσετε και λίγες πιπεριές ανάμεσα στις ντομάτες. Ψήστε σε πολύ ζεστό φούρνο για 20 έως 35 λεπτά. Είναι καλύτερο να τις καταναλώσετε αφού κρυώσουν.

Τα γεμιστά του Τσαρούχη, η γεύση της τέχνης του καλοκαιριού Facebook Twitter
Τα αποδομημένα γεμιστά του Τσαρούχη σε γαβάθα της Βερναδάκη. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Τα «αποδομημένα» γεμιστά στην κουζίνα του Μαρουσιού

Η συνταγή που δημοσιεύτηκε στο Παρίσι ήταν, κατά έναν τρόπο, γιορτινή, επίσημη. Στην καθημερινότητά του, όμως, ο Τσαρούχης ετοίμαζε με πιο απλό τρόπο τα γεμιστά του, τα οποία οι σύγχρονοι έντεχνοι μάγειρες θα χαρακτήριζαν αποδομημένα.

Έτσι τα έκανε τουλάχιστον εκείνο το μεσημέρι –που, ίσως, βιαζόταν ή δεν είχε αρκετή όρεξη να μαγειρέψει– στην κουζίνα του αρχοντικού στο Μαρούσι, όπου η ζωγράφος Ειρήνη Ηλιοπούλου τον βοηθούσε να ετοιμάσει το γεύμα του.

Αλλά, αυτά, δεν ήταν στην κυριολεξία γεμιστά. Έκοβε στα τέσσερα τις ντομάτες και τις πιπεριές, και τις έβαζε στο τσουκάλι να μαγειρευτούν μαζί με το ρύζι, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Στην απορία της Ειρήνης απάντησε με το γνωστό θυμόσοφο ύφος του ότι, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο, η γεύση είναι ίδια.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ