Το Λονδίνο διαψεύδει τη Μόσχα: Δεν έπεσαν προειδοποιητικά πυρά προς το αντιτορπιλικό μας

Το Λονδίνο διαψεύδει τη Μόσχα: Δεν έπεσαν προειδοποιητικά πυρά προς το αντιτορπιλικό μας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Το Λονδίνο διέψευσε την ανακοίνωση της Μόσχας ότι ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά προς βρετανικό αντιτορπιλικό, στη Μαύρη Θάλασσα. 

«Δεν έπεσαν προειδοποιητικά πυρά προς το HMS Defender», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. 

Το βρετανικό πολεμικό πλοίο, ανέφερε η ανακοίνωση, «εκτελεί αθώα διέλευση από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι εκτελούσαν ασκήσεις με πυρά στη Μαύρη Θάλασσα και παρείχαν στη ναυτική κοινότητα προγενέστερη προειδοποίηση για τη δραστηριότητά τους». 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας καταλήγει: «Δεν έπεσαν πυρά προς το HMS Defender και δεν αναγνωρίζουμε τον ισχυρισμό ότι βόμβες έπεσαν στην πορεία πλεύσης του». 

Λίγο αργότερα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι το HMS Defender έκανε σήμερα το πρωί μια «διέλευση ρουτίνας από την Οδησσό προς τη Γεωργία, διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα».  

«Όπως είναι φυσιολογικό σε αυτή τη διαδρομή, μπήκε στον διεθνώς αναγνωρισμένο διάδρομο διαχωρισμού κυκλοφορίας. Βγήκε από αυτό τον διάδρομο με ασφάλεια στις 09:45 (ώρα Βρετανίας). Όπως συνηθίζεται, ρωσικά σκάφη παρακολούθησαν την πορεία του και ενημερώθηκε για ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας- σύμφωνα με το Interfax- ανακοίνωσε ότι ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά και ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος έριξε βόμβες στην πορεία πλεύσης του βρετανικού αντιτορπιλικού- ως προειδοποίηση- ενώ αυτό έπλεε ανοιχτά της Κριμαίας. 

Η Μόσχα υποστήριξε ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό μπήκε εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων, κατά περίπου 3 χιλιόμετρα, όπως και ότι αποχώρησε λίγο μετά το συμβάν, το οποίο έλαβε χώρα κοντά στο ακρωτήριο Φιολέντ. 

«Το αντιτορπιλικό προειδοποιήθηκε ότι θα χρησιμοποιηθούν όπλα αν παραβιάσει τα σύνορα της Ρωσίας. Δεν αντέδρασε στην προειδοποίηση», υποστήριξε ακόμη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Interfax. 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, σχολιάζει ότι αυτό το περιστατικό δείχνει «την επιθετική και προκλητική πολιτική» της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, που συνιστούν «διαρκή απειλή για την Ουκρανία και τους συμμάχους της». 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Διεθνή / ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τα 60 δισ. δολάρια στο Κίεβο - Εκτός της βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, το νομοσχέδιο προβλέπει νέους περιορισμούς στο TikTok
NEWSROOM