Φόβοι για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Φόβοι για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Κρίσιμη προβλέπεται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας σήμερα στη Γενεύη, εν μέσω διογκούμενων φόβων για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Χθες, Πέμπτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν προεδοποίησε τη Μόσχα για «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που τα στρατεύμάτα της περάσουν τα σύνορα. 

Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει στρατεύματα 100.000 ατόμων στα σύνορά της, ωστόσο αρνείται τα περί εισβολής. 


Ο Ρώσος πρόεδρος έχει αξιώσει από το NATO να παράσχει εγγυήσεις ότι θα τερματίσει την επέκτασή του προς ανατολάς. 

Η σύνοδος Μπίνκεν - Λαβρόφ διαδέχεται τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για την εξασφάλιση στήριξης των συμμάχων για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. 


Μετά από διαβουλεύσεις στο Βερολίνο με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους, ο Μπίνκεν σημείωσε πως, επιτρέποντας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «θα μας παρασύρει όλους σε πολύ πιο επικίνδυνους και ασταθείς καιρούς, όταν η ήπειρος αυτή και αυτή η πόλη (σ.σ Βερολίνο) ήταν διαιρεμένη στα δύο... με την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας». 
 


Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, ο Μπλίνκεν θα επιχειρήσει να προσφέρει στον ομόλογό του Λαβρόφ «διπλωματική έξοδο» για την αποσυμπίεση της κατάστασης. 

Φόβοι για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ Facebook Twitter
EPA


«Το διακύβευμα αυτών των συνομιλιών είναι τεράστιο, όμως οι προσδοκίες πως θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη για την εκτόνωση της αντιπαράθεσης είναι λίγες» αναφέρει ο αναλυτής του BBC, Τζέιμς Λαντέιλ. 

«Οι Αμερικανοί θέλουν να μιλήσουν για την αποφυγή πολέμου στην Ουκρανία, Οι Ρώσοι θέλουν να μιλήσουν για τις αξιώσεις υποχώρησης του ΝΑΤΟ κάτι που θα επιτρέψει στη Μόσχα να εγκαθιδρύσει μια νέα σφαίρα επιρροής στην ανατολική Ευρώπη» σημειώνει ο ίδιος. 
 


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προέβλεψε χθες πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Με πληροφορίες από BBC
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM