Καλύτερη συμφωνία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς θέλει ο Τραμπ

Καλύτερη συμφωνία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς θέλει ο Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.


Η δήλωσή του ήρθε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (INF).

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δεν τηρούσε τη συνθήκη.

«Η μία πλευρά δεν την τηρούσε. Εμείς την τηρούσαμε, η άλλη πλευρά όχι», είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να τους φέρουμε όλους σε ένα μεγάλο και ωραίο δωμάτιο και να φτιάξουμε μια νέα συνθήκη που θα είναι πολύ καλύτερη... Αλλά θα πρέπει να την τηρούν όλοι», επέμεινε.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, λίγο νωρίτερα κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι διακινδυνεύει να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών με την αποχώρηση από τη συνθήκη INF με τη Ρωσία.

Μολονότι καταδίκασε επίσης τη Μόσχα για την «κατάφωρη» παραβίαση της συνθήκης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ διακινδυνεύει μια κούρσα εξοπλισμών και υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα».

Η Πελόζι ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συνθήκη κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος πάντως υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον «δεν ενδιαφέρεται» να μπει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και ότι προσπαθούσε επί χρόνια να διατηρήσει τη συνθήκη INF με τη Ρωσία.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: αν υπάρξει κούρσα εξοπλισμών, θα την αρχίσει η Ρωσία. Για να είμαστε επίσης σαφείς, η Κίνα, καθώς επίσης και το Ιράν, δεν δεσμεύονται από τη συνθήκη και καθεμιά από αυτές τις χώρες διαθέτει πάνω από 1.000 τέτοιους πυραύλους», είπε.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν σχετίζεται με τις ενέργειες της Κίνας αλλά αποκλειστικά και μόνο «με τις παραβιάσεις της Ρωσίας», ενώ έκανε λόγο για «απειλή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο πρόεδρος Τραμπ «ενδιαφέρεται να προσπαθήσει να έχει μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία... αλλά το τανγκό θέλει δύο», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM