Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό μετά την εκτόξευση drone με στόχο το σπίτι του Νετανιάχου

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό μετά την εκτόξευση drone με στόχο το σπίτι του Νετανιάχου Facebook Twitter
Φωτ.: Χ/guyelster
0

Τουλάχιστον δύο αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έπληξαν τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού, σε λιγότερο από μία ώρα αφότου ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης. 

Πλάνα δείχνουν σύννεφα μαύρου και γκρι καπνού να υψώνονται πάνω από την περιοχή. 

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τμήματα της νότιας Βηρυτού. «Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους του νότιου προαστίου (σ.σ της Νταχίγιε που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ), ειδικά εκείνους στη... γειτονιά Haret Hreik: Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα που ανήκουν στη Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων ο IDF θα επιχειρήσει στο εγγύς μέλλον», έγραψε στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Χ. 

Οι νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό έρχονται μετά την εκτόξευση drone με στόχο την κατοικία του Iσραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη βόρεια ισραηλινή πόλη της Καισάρειας.

Μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, ισραηλινοί τραυματιοφορείς δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από θραύσματα κατά τη διάρκεια του πρωινού βομβαρδισμού πυραύλων από τον Λίβανο προς τις πόλεις Χάιφα και Άκρη. Ένας άλλος τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Ναχαρίγια, σύμφωνα με τη Magen David Adom, την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ.

ΗΧεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον της πόλης Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ, αφότου νωρίτερα βομβάρδισε την περιοχή της Χάιφας. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 115 βλήματα εκτοξεύτηκαν σήμερα από τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί πως θα απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς -Γιαχία Σινουάρ- στη Γάζα, ξεκινώντας μια νέα και κλιμακούμενη φάση στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ. Η στόχευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ιδιωτική κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να ταιριάζει στην προαναγγελθείσα απάντηση της λιβανέζικης οργάνωσης. Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι ήταν υπεύθυνη, αλλά φαίνεται απίθανο να αναλάβει κάποιος άλλος την ευθύνη.

Ο Νετανιάχου δεν βρισκόταν στο σπίτι εκείνη τη στιγμή και δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα επιλέξουν να πλαισιώσουν το περιστατικό. Θα μπορούσαν να το περιγράψουν ως μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας και να δείξουν με το δάχτυλο το Ιράν, το οποίο είναι ο σημαντικότερος χορηγός της Χεζμπολάχ. Αυτό ενδεχομένως να άλλαζε το μέγεθος της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που εκτόξευσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM