Ιράν: Συνελήφθη ξανά η δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί

Ιράν: Συνελήφθη ξανά η δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί Facebook Twitter
Φωτ.: X
0

Ιρανή δημοσιογράφος που είχε αποφυλακιστεί στα μέσα Αυγούστου, συνελήφθη και πάλι από τις αρχές του Ιράν επειδή δεν φορούσε μαντίλα.

Η συλληφθείσα είναι η Ναζιλά Μαρουφιάν, η οποία δεν φορούσε μαντίλα σε δημόσιο χώρο στο Ιράν και φέρεται να «ανάρτησε φωτογραφίες της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης» σύμφωνα με το πρακτορείο Tansim. 

Σημειώνεται ότι οι γυναίκες στο θεοκρατικό Ιράν υποχρεούνται να καλύπτουν το κεφάλι τους, κρύβοντας τα μαλλιά τους, όταν εμφανίζονται δημοσίως. Εδώ και έναν χρόνο, ωστόσο, ολοένα και περισσότερες γυναίκες, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα.

Η προηγούμενες συλλήψεις της Μαρουφιάν

Η δημοσιογράφος είχε ήδη συλληφθεί πολλές φορές αφού πήρε συνέντευξη, τον Οκτώβριο του 2022, από τον Αμτζάντ Αμινί, τον πατέρα της Μαχσά Αμινί, ο θάνατος της οποίας κατά τη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών επειδή δε φορούσε «σωστά» τη μαντίλας της, είχε προκαλέσει πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. 

Σε εκείνη τη συνέντευξη ο Αμτζάντ Αμινί κατηγορούσε τις αρχές ότι είπαν ψέματα για τις συνθήκες θανάτου της κόρης του, όταν υποστήριζαν ότι πέθανε λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Οι συγγενείς της και κάποιοι ακτιβιστές διαβεβαίωναν ότι η Μαχσά δέχτηκε ένα χτύπημα στο κεφάλι ενώ ήταν υπό κράτηση. Η Τεχεράνη διέψευσε αυτήν την εκδοχή.

Η Ναζιλά Μαρουφιάν συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2022 και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη. Τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με πενταετή αναστολή για «προπαγάνδα κατά του συστήματος» και «διάδοση ψευδών ειδήσεων». Όταν βγήκε από τη φυλακή στις 13 Αυγούστου, έπειτα από άλλη μια σύλληψη, ανάρτησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία της όπου είχε ακάλυπτο το κεφάλι.

Στο μεταξύ, επίσης σήμερα, ιρανικές μέσα μετέδωσαν ότι ξεκίνησε η δίκη του δικηγόρου της Μαχσά Αμινί, του Σαλέχ Νικμπάχτ, ο οποίος κατηγορείται για «προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας» επειδή έκανε δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Διεθνή / Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Η χιουμοριστική απάντηση του δημοφιλούς τραγουδιστή στην Κρίστι Νόεμ και στην απειλή ότι οι μετανάστες πρέπει να μείνουν μακριά από το Super Bowl, στην πρεμιέρα της νέας σεζόν του SNL
LIFO NEWSROOM