Συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι: Γιατί ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι (και ίσως δεν θα είναι ποτέ) έτοιμος

Συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι: Γιατί ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι (και ίσως δεν θα είναι ποτέ) έτοιμος Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Η συμφωνία στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα για το επόμενο βήμα – μια διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – φαινόταν αρχικά ομόφωνη. Σύντομα όμως ήρθε η ρωσική απάντηση.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ μίλησε για το ενδεχόμενο «αναβάθμισης του επιπέδου εκπροσώπησης» Ρωσίας και Ουκρανίας, χωρίς όμως να αναφερθεί ρητά στους δύο ηγέτες. Ο Σεργκέι Λαβρόφ κράτησε πιο ήπιο τόνο, τονίζοντας ότι «δεν απορρίπτεται καμία μορφή διαλόγου», αλλά υπογράμμισε ότι επαφές κορυφής χρειάζονται «εξαιρετικά προσεκτική προετοιμασία». Με άλλα λόγια, το Κρεμλίνο δεν είναι έτοιμο να συμφωνήσει.

Η δυσπιστία αυτή δεν εκπλήσσει. Ο Πούτιν εξακολουθεί να αρνείται τη νομιμότητα της Ουκρανίας, έχοντας χαρακτηρίσει τη χώρα «ιστορικό λάθος» και τον Ζελένσκι «μαριονέτα της Δύσης». Στα ρωσικά ΜΜΕ ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσιάζεται συχνά ως «ναζί» ή «ανδρείκελο», κάτι που καθιστά δύσκολη μια ξαφνική αλλαγή αφηγήματος.

Αναλυτές τονίζουν ότι αν ο Πούτιν δεχθεί τελικά μια συνάντηση, θα το κάνει μόνο εφόσον είναι βέβαιος ότι θα αποκομίσει χειροπιαστά οφέλη – κυρίως σε ζητήματα εδαφικών παραχωρήσεων που ο Ζελένσκι απορρίπτει κατηγορηματικά. Σύμφωνα με την Τατιάνα Στανόβαγια, ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον καταλύτη που μπορεί να πιέσει το Κίεβο να επιδείξει «ευελιξία».

Ο Τραμπ έσπευσε να ανακοινώσει ότι «ξεκίνησε τις διαδικασίες» για τη συνάντηση, ωστόσο την επόμενη ημέρα παραδέχτηκε ότι «είναι στο χέρι των ίδιων να αποφασίσουν». Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις με drones και πυραύλους, δείχνοντας ότι η στρατιωτική πίεση παραμένει το ισχυρότερο χαρτί της.

Το μεγάλο ερώτημα: θα πραγματοποιηθεί ποτέ η πολυαναμενόμενη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι ή θα παραμείνει ένα διπλωματικό παιχνίδι με επίκεντρο τον Τραμπ και τις ισορροπίες Δύσης – Ρωσίας;

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM