Ιράν: «Απαγχονίστηκαν 11 μέλη μειονότητας» - Είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών

Ιράν: «Απαγχονίστηκαν 11 μέλη μειονότητας» - Είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών Facebook Twitter
Φωτ.: Pexel
0

Συνολικά 11 μέλη της μειονότητας των Βελούχων απαγχονίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις αρχές του Ιράν αφού καταδικάστηκαν για διακίνηση ναρκωτικών σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση η Iran Human Rights (IHR), η οποία έχει την έδρα της στη Νορβηγία, εκφράζει την ανησυχία της καθώς θεωρεί πως η κοινότητα αυτή γίνεται με δυσανάλογο τρόπο στόχος του κύματος εκτελέσεων που σαρώνει το Ιράν.

Οκτώ Βελούχοι απαγχονίστηκαν μετά τις καταδίκες τους για διακίνηση ναρκωτικών στη φυλακή της Ζαχεντάν μεταξύ της 30ής Ιουλίου και της 1ης Αυγούστου. Άλλος ένας Βελούχος εκτελέστηκε μετά την καταδίκη του με παρόμοιες κατηγορίες την 31η Ιουλίου στη φυλακή της Μπιρζάντ.Παράλληλα, ο Μοχάμαντ Αρμπάμπ, 30 ετών, και ο Ασαντουλά Αμινί, 32 ετών, Βελούχοι από το Αφγανιστάν, απαγχονίστηκαν μυστικά στη φυλακή της Ζαμπούλ την 30ή και την 31η Ιουλίου.

Η ΜΚΟ υπογράμμισε πως μολονότι η μειονότητα των Βελούχων, αποτελούμενη από σουνίτες στην κατά πλειονότητα σιιτική χώρα, δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2 ως 6% του πληθυσμού, μέλη της ήταν το ένα τρίτο του συνόλου των ανθρώπων που εκτελέστηκαν το 2022.

Ακτιβιστές κατηγορούν τις αρχές του Ιράν ότι εργαλειοποιούν τη θανατική ποινή για να ενσταλάξουν φόβο στον πληθυσμό μετά το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με έναυσμα τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, έγιναν 61 εκτελέσεις στο Ιράν τον Ιούλιο, καθώς οι αρχές αύξησαν τον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβάλλονται έχοντας εκτελέσει ήδη 423 ανθρώπους μέχρι στιγμής το 2023.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Υόρκη Μαμντάνι Αστόρια

Διεθνή / Αφήνει την Αστόρια και μετακομίζει στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία ο Μαμντάνι

Ο Μαμντάνι ανέφερε ότι θα του λείψει η καθημερινότητα στην Αστόρια, σημειώνοντας ωστόσο πως «ακόμη και όταν δεν θα ζω πλέον εκεί, η Αστόρια θα συνεχίσει να ζει μέσα μου και στο έργο μου»
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM